Sunday, April 6, 2014

roti ~ makanan ruji orang turki

roti di mana-mana....baik yang berjualan di tepi jalan, tempat-tempat pelancung, hotel, kedai makan, kedai runcit, restauran, rumah dll...ada yang makan plain gitu aje dan ada yang di makan dengan sup dan dips, disapu mentega, cheese, spreads dan dibuat sandwich.

roti makanan ruji mereka, seperti kita makan nasi, masuk aje restoran dan kedai makan, benda pertama yang mereka letak atas meja adalah sebakul roti, salad dan dips...nak makan macam mana itu terpulang pada anda...

di sekitar dataran masjid biru dan hagia sophia banyak gerai/kereta beroda seperti ni...mereka jual roti yang memang terkenal di istanbul/turki...simit bread atau roti yang diselaputi bijan...boleh dimakan begitu saja atau dibelah dan disapu nutella atau cream cheese, terpulang pada pembeli...rasanya...pasti enak...:)
sejenis lagi roti yang banyak dijual oleh penjaja adalah roti gebu yang sedap (foto atas kiri)...texture between croissant and bagel...makan dengan creamcheese memang yummy...dan bawah ni beberapa jenis roti yang dihidangkan untuk buffet breakfast di hotel penginapan...
foto atas ni, roti tersebut memang sedap...crusty di luar tapi isinye lembut...sedap sebagai sandwich atau dimakan dengan butter dan jam...roti ni paling banyak dijual di merata kedai runcit, cafe, bakeri....harganya 0.75tl atau seringgit kita...murah kan...sebuku tu boleh makan 3-4 orang...cicah dengan kari mamak memang best sangat...:)
atas, sejenis roti yang sangat nipis....macam mana nak makan, kkida pun tak tau...koyak-koyak sumbat aje dalam mulut kot...hehe...jika ada kuah dhall atau curry memang selesai kita ngap roti tu...tapi...hehe... #nakcurry
turkish flat bread...agak liat sikit, juga dihidangkan dengan main dish...juadah di atas kkida makan kat Istanbul spice market...lamb grill tak silap tu...makanan mereka memang kering, jika nak berkuah kena order soup...boleh cicah dengan roti...
bawah beberapa jenis dips untuk dicolek dengan roti (bukan selera kita)...dan atas beberapa jenis roti yang dihidangkan tatkala breakfast di sebuah Cave hotel di Kapadokya.
semua kedai atau cafe pasti letak roti atas meja...cafe bawah ni buat kerja senang...sumbat aje roti dalam beg plastik dan letak atas meja...makan le banyak mana nak...roti murah di negara tersebut...:)
foto bawah, dinner malam pertama di Istanbul...mereka hidang roti tersebut dengan dips...hmmm....jika ada curry memang best cicah dengan roti ni...:)
atas sandwich yang berintikan daging sayuran dan pickle, kkida makan kat sebuah restoran dalam kawasan Muzium Topkapi mengadap laut marmara/selat bosphorus...nasib bawa sos cili...hehe...dan bawah ni kedai menjual roti ala pizza gitu...
sebuah kedai roti yang sempat kkida jengah...ada bermacam jenis roti....nak sebut nama pun tak tau...mereka pandai buat roti kerana itu makanan harian mereka...sama seperti kita, pandai masak macam-macam resepi nasi kerana itu makanan ruji kita...
seronok pula tengok...nak beli yang mana satu....kalau kkida mau diri sejam kat dalam kedai tu memilih roti...:)
lori ni deliver roti ke kedai berhampiran apartment penginapan kkida...senang aje...tak yah balut elok-elok roti tu...main letak dalam bakul dan letak je atas lantai lori tersebut yang tak beralas...tapi memang begitulah cara mereka...
islak burger banyak dijual sekitar istanbul menggunakan kereta sorong...macam ramly burger gitu...setelah diletak daging roti tersebut dicelup dalam sos special...sedap juga...

begitulah sedikit sebanyak cerita berkenaan makanan ruji masyarakat turki yang dapat kkida kongsikan dengan anda...jika nak tahu lebih lanjut boleh aje search atau google melalui internet...terutama bagi mereka yang akan melancung ke sana...better ambil tahu sedikit sebanyak tentang turkish food ni....

kkida sarankan bagi anda yang bercadang nak makan angin ke turki bawa ready cook sambal tumis, instant curry, sardin dan sebagainya...bila makan kat restoran atau kedai makan, pasti benda pertama yang akan mereka letak depan anda adalah seketul/sebakul roti...tidak dinafikan roti mereka memang sedap...mereka memang pandai sangat buat roti...cuma cara makan roti tu aje berbeza dengan kita...dan masa tu kari atau sardin yang anda bawa dalam handbag atau poket seluar tadi amat berguna...tidak le terkulat-kulat dan garu kepala..."cam mana aku nak makan roti ni" ...hehe....

...dan dengan muka selamba, keluarkan aje kari adabi bekalan anda tu, buka dan tuangkan dalam piring dan cecah dengan roti free tu, makan hingga kenyang....haha...takyah dah order makanan lain...lol...(tips dari kkida ok...:)

9 comments:

  1. Assalam...

    Indahnya perjalanan.... ditemani roti yg enak enak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam,
      memori yang terindah mamawana...tk...

      Delete
  2. oh, alkisahnya roti sebakul atas meja tu memang free ke kak Ida????

    ReplyDelete
    Replies
    1. stail dia orang memang letak roti atas meja jika kita order makanan main dish seri.

      Delete
  3. perkongsian yang bangus sekali, tanpa pergi boleh kenali budaya makan orang turki..tq kak ida.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama nasa...ada banyak cerita lagi kkida nak kongsi...jangan kemana-mana ok...:)

      Delete
  4. Assalamualaikum Kak Ida...

    nak tanya sikit kalau pegi sana both usd or euro boleh tukar ke lira ker...

    ReplyDelete
  5. Waalaikumsalam, semua matawang boleh tukar ke lira...tapi saya hanya bawa duit euro aje hari tu...dan tukar kepada lira hanya untuk makan, teksi dan beli souvenir aje...hotel dan tour boleh bayar dalam euro.

    ReplyDelete
  6. Mau cari Kemasan Makanan untuk makanan yang berkuah ataupun berminyak?
    Dijamin anti ngompol dan bocor. Selengkapnya dapat Anda baca di sini.

    ReplyDelete