Saturday, April 5, 2014

masjid biru aka blue mosque, Istanbul

Assalamualaikum,
lama ku pendam, angan-angan untuk menjejakkan kaki ke Istanbul terutama masjid biru...dan akhirnya jadi kenyataan (thank you very much to my darling hubby...luv you...:)))

banyak dengar cerita dan pengalaman mereka-mereka yang pernah nyampe ke kota Istanbul...from time to time kkida keep on telling my dh kkida ingin ke kota Istanbul satu hari nanti...jika tidak, mati nanti mata tak tutup rapat....huhu...acah aje tu....:)))
...since last year my hb kata this year kita gi Istanbul...kkida belek calendar, bulan mac hingga may dan sept hingga nov adalah masa terbaik melawat Istanbul, bulan lain terutama pertengahan tahun orang putih suka le...kalau orang tak putih cam kita ni mungkin kurang suka...apa taknye, panasnye bukan sedikit...boleh terrbakar kulit dibuatnye...

hujung tahun pula sejuk gedi...Istanbul ada snow...dan memang time tu low season...kurang pelancung yang datang berkunjung.
nak dijadikan cerita, dua hari sebelum bertolak my mum in law tetiba nampak tenat...my hb kata terpaksa cancel trip...so kkida pun cuba tukar tiket secara online ke tarikh lain...tapi mungkin ketentuan ALLAH timbul masalah teknikal, pihak Qatar airways tidak tukar tiket tersebut hingga kesudah...

Alhamdulillah, pada hari sepatutnye bertolak, dh kata mak dia nampak ok...so kami tawakkal dan terbang juga ke Instanbul (dengan berat hati)...sepanjang berada di sana kkida terus berdoa agar my mum in law mampu bertahan hingga kami pulang...dan Alhamdulillah, doa kkida dimakbulkan Allah swt...balik aje terus jengah mertua, dan dia kelihatan sihat..:)
berbalik pada cerita Istanbul...kkida bertolak tengah malam sabtu dan sampai istanbul ahad pagi time sana, masa nak chop pasport, manusia punyalah ramai...ribuan manusia berebut nak masuk ke negara tersebut...macam le ada ketulan emas menanti mereka untuk dikutip....hehe...Q aje dah dekat 2 jam...

lepas chop pasport, kena tunggu my ajwad pula yg tiba lewat sejam (dari London)...kkida berat utk ke Istanbul sbb nak sangat jumpa ajwad...jika tak kerana awad tak gi istanbul pun takpa...lain kali ada rezki boleh pergi...tapi sbb dah ingat nak jumpa anak...tu yg ngeleten gak nak gi tu...hehe...
bila semua dah setel...kami cari transport untuk ke hotel...after check in hotel, malam tu kami keluar dan pusing-pusing sekitar kedai berhampiran hotel aje, makan malam dan kemudian balik berehat, esok masa masih panjang menunggu kami...:)
pagi-pagi after breakfast kat hotel kami keluar menapak ke blue mosque (lebih kurang 15 minit)...masjid tersebut adalah tarikan utama pelancung untuk datang ke Istanbul...masjid lama berusia ratusan tahun...binaannye amat kukuh....dari luar nampak bland aje...tapi bila masuk dalam, Subhanallah, memang cantik sangat...hebatnye kerja tangan orang dulu-dulu...

ceiling kubah dilukis indah....begitu juga dinding mar-mar, tingkap kaca, lampu-lampu, karpet dan lain-lain interior dalaman masjid tersebut...anda lihatlah sendiri foto-foto yang sempat kkida abadikan ini...
namun, kkida lihat masjid biru kini tak ubah seperti museum, penuh dengan orang yg datang melawat setiap hari, pelancung bukan islam juga ramai, mereka dibenarkan masuk ke dalam masjid...yelah, memang itu tujuan utama mereka ke Istanbul...nak lihat kesan peninggalan sejarah...
selepas lebih sejam berlegar dalam kawasan masjid dan solat sunat kami beredar keluar ke kawasan taman...musim bunga baru bermula...seronok kkida dapat gak tengok banyaknye bunga tulip...sana sini mula berkembang...nantilah kkida share gambar-gambar bunga tu kemudian ye...
kkida nak share dengan anda my travel plan....ramai yg dtg bercuti ke Istanbul, tapi cara percutian mereka berbeza...ada yang dtg ikut tour group dan ada yang free and easy...dan kkida pilih untuk plan sendiri our itenarari...dari awal lagi kkida cakap kat hubby nak duduk lama di Istanbul, nak explore kota tersebut...tak perlu keluar dari kota Istanbul dan travel style touch and go seperti kebanyakan pelancung lain...
kkida booking tiket agak lewat, one month before depart kerana tunggu result periksa ajwad...bila tahu aje dia clear semua paper (tak perlu resit)...baru boleh booking tiket...dan seperti biasa jika beli tiket saat akhir regenye memanglah mahal...we end up bayar xtra RM1000/pp...banyak pilihan penerbangan ke Istanbul, MAS fly direct, tapi harga tiketnye gilerr mahal...Qatar, Emirates, Etihad, Jordan, Gulf, Saudi dan banyak lagi penerbangan menuju ke Istanbul dan harga tiket mereka jauh lebih murah, tapi kena transit kat negara depa le...:)
oklah, kkida stop sini dulu, panjang sangat...nanti anda jemu pula....Insyaallah esok lusa kkida sambung lagi...malam ni ada wedding dinner...best...lama tak makan rendang daging sedap...tambah caterernye d'saji....yummm...

6 comments:

  1. bestnya kak ida dah sampai istanbul... in sha allah one day nak juga lihat sendiri masjid biru tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti gi cheq su jika ada rezki...better than london...hehe...

      Delete
  2. suka sgt tengok dan baca story Kak Ida.. tak de jemu2nya kak.. cete lagi tau....

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks adinda ku seri...pembaca setia kkida...:)

      Delete
  3. Alhamdulillah sampai juga kak ida di Istanbul, kalau dah rezeki tak ke mana kan?

    ReplyDelete