Thursday, April 24, 2014

cast iron dutch oven

Assalam,
lama sebenarnye kak ida menenang periok cast iron kat ikea ni...sejak mula ikea jual lagi...2, 3 tahun lalu...setiap kali ke ikea mesti kkida gi kat seksyen periok belanga dan akan timang dua tiga kali periok cast iron tersebut...heheee.....tapi tak pernah bersungguh nak beli...dok kata dalam hati nanti beli buat jadi tukun aje...nak guna ke...huhu....
kkida kurang minat sebab periok ni berat dari periok biasa....tapi sebenarnya lebih berat lebih baik untuk cooking...nescaya your chicken and meat jadi sangat tender and juicy....kalau masak sup bontot (ekor) mesti cantik aje jadinye...hehe....
kkida tahu kewujudan cast iron dutch oven ni bila selalu tengok Ina Garten dan Paula Deen guna dalam hidangan mereka...terutama Ina Garten (my favourite chef)...tapi sebenarnya ia telah wujud lama dulu...cuma kurang popular aje...tok nenek kita zaman dulu pun memang guna periok tebal camni untuk masak...

kelebihan cast iron ialah anda boleh guna atas dapor biasa dan dalam oven...selepas brown your meat atas stove terus masukkan ke dalam oven, biarkan ia renih lama dalam oven tersebut...dan hasilnye apa yang kkida lihat memang cantik...jika masak seketul daging, elok aje daging tu lerai bila disiat-siat, sesuai untuk sandwich dan sebagainya...

cast iron simpan haba dalam tempoh yang lama...oleh itu walaupun kita dah tutup api, bahan masakan dalam periok akan terus masak...dan hati-hati, ia sangatlah panas...terasa bahangnye bila dekat...
nantilah, kak ida akan cuba buat sup guna periok ni...tapi semalam kkida beli ukuran kecil aje...muat seekor ayam medium size....ada periok yang besar...tapi bila kkida angkat terasa berat sangat pulak...ish!!! runtuh pulak oven aku nanti....hehe...ada le 4,5 kilo kot beratnye...:)
malam tadi kkida cuba roast chicken guna periok ni...masukkan semua bahan, tutup dan pop it in the oven selama 1jam 30 minit pada suhu 200C...tak perlu balikkan ayam....sambil tu bolehlah layan instagram dan fb kat handphone sementara tunggu ayam masak...hehe...

after sejam setengah....hasilnye....yummeh...yummeh...mamamia....ayamnye lerai hingga ke tulang....:)
kkida guna rempah ayam yang beli kat spice market istanbul, anda boleh guna spice apapun, tak kesah...pastu perah lemon juice, drizzle olive oil dan tabur garam sikit....itu aje...sumbat dalam ayam tu lemon sebiji....kasik wangi....lol....
bila dah masak keluarkan ayam ke bekas lain dan letakkan periok cast iron atas stove....tambah tepung gandum dan susu sikit...add seasoning jika suka...kacau biar didih dan pekat...tuang atas ayam tadi...Wallah!!!
ayam tinggal tulang aje....sorry kakak sorry awad...huhu.....mama love you both very much....:'(
susah jugakan...bila ingat anak yang tak dok dengan kita, rasa cam tak seronok aje nak share food story ni...
suddenly, kkida teringat my cast iron pan yang beli kat ikea juga bertahun-tahun yang lalu....simpan jadi tukun dalam lemari...tu sebab bila nak beli periok tu kkida asyik tak jadi aje...sebab takut jadi camnilah...banyak sangat cooking gadget sampai lupa apa yang kita ada....(sebenarnye ada lagi gadgets yang belum berusik...huhu...)
so pagi tadi angkat keluar pan yang beratnye 3 kilo ni dan letak atas api....masak le ape yang boleh....hehe...tapi dek kerana lama tak guna food tu melekat....lepas ni akan terus gunalah...:)

7 comments:

  1. Salam, Kak Ida memang hebat memasak.. semua yg dicampak dalam periuk boleh menyenangkan mata dan menyedapkan tekak, hihihi. Jeles kita tau sbb kita cuma tahu masak lauk2 asas jer. Dah lama tak panggang2 ayam.. ermmm.. balik nanti nak beli ayam sekorlah, nyummm!!!

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Kak Ida cayang, terliur nengok..miss u so much Kak..muahhhhhhhhhhhhhh! jom dating kak :D

    ReplyDelete
  3. Kak Idaaaaa....!!!!!! Sexynya ayam tu! Serius macam cooking show kat tv dah.... Sumpah menyelerakan...

    ReplyDelete
  4. ida...comeilah piyuk tu..tk tahan cam nak g beli jer..bape hengget satu tu..sekarang ni tengah dok usha laki ajak pi IKEA...tak menjadik lagi pujuk rayu ku...hahahha

    ReplyDelete
  5. Tak payah la makan english breakfast di luar lagi. Kak Ida dah bagi resepi nyeee...yipiiieee....:-)

    ReplyDelete
  6. Macam2 gadget masak Kak Ida.. Mcm Kak Aziela kata..ayam tu nampak seksi!!! Sangat menyelerakan...

    ReplyDelete