Thursday, April 10, 2014

bazaar rempah ratus ~ spice bazaar

jika ke spice market istanbul anda akan terpegun melihat pelbagai jenis rempah ratus yang dijual di bazaar tersebut....rempah ayam, rempah ikan, rempah daging, rempah pasta, rempah sup dan sebagainya...ada berpuloh jenis rempah...

pendek kata sebut aje rempah apa yang anda nak pasti ada...tapi jangan salah anggap ye...rempah-rempah mereka bukanlah seperti rempah-rempah yang terdapat di negara kita...bukan rempah untuk buat kari ikan atau ayam atau daging...tetapi rempah mereka lebih kepada rempah perisa atau herbs untuk marinade atau dicampurkan ke dalam daging atau sup...contohnya seperti rempah untuk meatball.
jika tengok pada berbagai jenis rempah dan herba ni memang best sangatkan....jika tinggal kat sana pasti kreatif habislah hidangan-hidangan yang dapat kita sediakan...semua bahan nampak fresh dan baunye...enak sangat....perap ayam dan daging semalaman kemudian grill dalam oven...pasti sedap...tambahan pula jika kita olah mengikut citarasa lidah melayu kita lagilah sedap...hehe...
namun sepanjang 10 hari di sana, semua hidangan yang kkida makan kurang berasa...kurang rasa pedas...tiada aroma serai, lengkuas dan kunyit...bahan tersebut mungkin kurang digunakan dalam penyediaan hidangan negara tersebut...

tetapi kualiti daging lembu dan kambing mereka jauh lebih baik...oleh itu walaupun kurang perisa hidangan mereka tetap sedap...nanti di lain entri kkida akan share beberapa jenis juadah yang kkida makan kat Istanbul...:)
oleh kerana teruja dengan spice market ni, dua kali kkida ulang ke situ, sekali masa mula-mula tiba istanbul dan sekali lagi hari terakhir di Istanbul...namun rasa seperti tak puas lagi...jika boleh nak melangut kat situ beberapa hari...:)
kkida ada beli beberapa jenis rempah kat spice bazaar...beli mana yang kkida tau lebih kurang kegunaannye...fish spice, chicken spice, meat spice, pasta spice...nanti jika kkida masak guna bahan ni kkida akan share dengan anda hasilnya...Insyaallah...:)
oklah....kkida stop dulu kat sini....susah hati ni....air masih belum datang lagi...dah tiga hari masuk hari ni....masalah air semakin teruk kat kawasan kkida ni...selang dua hari air pasti kena potong, nasib baiklah rumah kkida ni tangkinye besar juga...boleh bertahan dua tiga hari....semuga masalah air ni dapat diatasi secepat mungkin...harap pihak SYABAS prihatin dengan masalah kami orang biasa-biasa ni...:-|

8 comments:

  1. Salam kak ida...serius tak berkelip mata tengok rempah ratus tu semua...biasalah kan kita ni orang dapur...Err..masih masalah air lagi yea tempat akak...hmmm....kalau buat perigi tiub di kawasan rumah akak tu tak boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumsalam, masih masalah air mat...tak tau sampai bila...:(

      Delete
  2. keluar kedai pun boleh bawa bau rempah tak? banyak sungguh rempah

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak kedai nieda...bukan satu kedai je...sepanjang tu bau rempah...:)

      Delete
  3. Mesti harum semerbak bau rempah bila kuar dari tempat ini,

    ReplyDelete
  4. banyaknya rempah diaorg...saya besarkan gambar tu nak tgk apa namanya...agaknya itulah 'emas' kat tempat situ, dulu kan kita selalu dgr perdagangan rempah ratus...

    ReplyDelete
  5. Saya selalu nengok dalam tv macam best jer...Ini dapat pula tengok kat blog Kak Ida. Saya ingatkan yang merah oren menyala tu semua jenis2 macam serbuk cili. Bukan yer kak... Tapi banyak...kalau dok situ, kita combinekan dengan rempah ratus segar keliling rumah kita mesti best jadinya yer kak...

    ReplyDelete