Monday, April 7, 2014

Atanamli...

terlopong mulut kkida bila aje jejakkan kaki ke dalam kedai ini...kkida main letak aje tajuk entri ni Atanamli...ntah apa maknanye kkida pun tak pasti....tapi yang pasti kkida nak story mengenai pengalaman kkida masuk ke kedai yang Subhanallah...tak berkelip kita nengoknye...jika boleh nak duduk dalam kedai tu sehari suntuk....tapi dek kerana segan asyik kena pandang aje dengan pakcik kat atas tu....kkida pun tak berani nak lelama dalam kedai tu...yelah kita bukannye nak beli apa...hanya nak menjamu mata....
tiga hari tiga malam kkida igaukan Atanamli....hehe....rasanya jika boleh nak duduk Istanbul sebulan...nak gi kedai tu hari-hari...nak belek apa benda yang depa jual, beli dan masak dengan bahan-bahan tersebut...

ngapa ek kedai camni takda kat damansara...huhu...or mungkin ada...tapi kat mana?
sosej yang bergayutan tu orang turki panggil sucuk...spicy, dry traditional turkish sausages...normally sucuk dicampur dalam telur....

kkida beli sucuk kat kedai runcit berhampiran apartment...nak rasa bagaimana flavor sucuk ni....dan cuba masak dengan telur, tiru resepi mereka....:)
ok, telur tetap rasa telur...yang kkida nak share rasa sucuk tu....texturenye agak keras, rasanya....anak kkida ajwad suka....kkida pula....biasalah...rasa cam sosej....hehe....takyah sucuk pun boleh aje buat....beli sucuk kat tesco tu...hmmm...jadi le resepi ni...:)
abaikan rupa telur yang kkida masak ni ye...serba serbi tak cukup...main hentam aje apa yang ada...:)
selain sucuk dalam kedai tu ada banyak proses meat cam gini...mereka banyak makan red meat berbanding white meat...dan sudah semesti dimakan dengan roti, dibuat sandwich atau pizza...atau makan plain aje...
cheese...keju....cheese....keju...banyaknye...sampai tak nampak penjual tersebut...oleh kerana cheese pun depa buat sendiri dan memang itu makanan harian mereka, so memang mewah cheese le...nak cheese apa...semua ada....ada jenis cheese yang boleh dimasak dan ada yang makan gitu aje...bestkan...
yang ni pula koleksi seafood...ikan sotong udang dll...mereka kurang makan makanan laut...
yang atas ni koleksi berbagai jenis makanan tradisi seharian orang turki, buah olive, cili jeruk, sayur jeruk dan sebagainya...semuanya nampak cam sedap aje kan kan...namun percayalah...indah khabar dari rupa...:)

suka tengok tapi tak suka rasa...bukan kkida saja...anda juga...jika tak caya...datang sendiri...tapi jangan lupa bawa kari dan sos cili....heheeee.... #nakcurry
sebenarnya kkida tak puas mengelewar dalam kedai ni hari tu...banyak benda yang kkida tak dapat pegang dan belek...geram sangat...tapi tulah...muka dan kulit kita lain rupanye berbanding mereka...nanti depa syak kita ni nak intip business depa lak...sibuk click sana click sini...walhal depa tak tau...kita ni blogger femes satu malaya...haha...nak bawa balik stori cerita kat peminat setia 1001resepi...muahahahhaaaa!!!.....jangan gelakkan kkida dgn ayat ni ye...lol...suka-suka ajerrr...
madu asli...

jika ada sapa-sapa yang teringin nak ke kedai ini....lokasinya terletak dalam Spice Market...kat atas tu ada restoran...jika nak makan roti dan sandwich boleh terus naik tingkat atas...jalannye dari dalam kedai ni...

oklah...kkida stop sini dulu...kita sambung esok pula...:)

14 comments:

  1. Betul2 cantik untuk menjamu mata tapi bukan untuk tekak melayu ye kak ida.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehlah nasa, takdalah tak sedap langsung...cuma perisa tu kurang sikit...:)

      Delete
  2. Kak Ida... Kak Ida... Kak Ida... sy pun asyik scroll up scroll down tak puas belek gambo Kak Ida nihaaaaaa... macam2 ya Kak Ida, nganga2 tengok bentu sucuk depa.. tengok cheese lagi trnganga maklumlah kita peminat cheese. Kak Ida patut kena mention dgn dia kepentingan Kak Ida amek gambo ni bkn saja suka2.. ni ramai peminat nak tengok haa.. haha.. yang paling sy kagum bila tengok Kak Ida masak di negara orang, salute!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. depa bukan paham kita cakap seri, cam itik dengan ayam cakap...lol...
      kalau travel kkida memang suka masak jika ada kesempatan sebab suka nak cuba ingredient depa...bukan boleh beli bawa balik...so cara terbaik jika nak rasa local taste kena masak kat sana...:)

      Delete
  3. mesti kak ida tak jumpa pintu keluar bila masuk kedai ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pintunye satu je nieda, cuma mata kkida berpinau tak tau nak belek yang mana satu....haha

      Delete
  4. masyAllah geramnyer tgk pasrami, sosej, cheese diorg kak ida...
    Seriously kami sekeluarga mmg peminat semua tue...
    Kalo kami yang berada kat sane mmg heaven habis laaaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau camtu ezan kena gi sana...memang geram habis...depa memang pemakan daging...hehe...macam2 stail depa olah daging tu tapi tula cara masak nye sama je...

      Delete
  5. org perempuan kan kkida, mmg mcm tu. tengok sesuatu kalau boleh belek atas bawah depan belakang baru puas. zana pun suka kalau pergi kedai pelik2. terutama kalau negara org.

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang lelaki takkan paham bab ni zana...depa kira nak ajak keluar cepat aje...dah le jauh nak datang...dua kali kkida ulang ke spice market sbb nak tengok kedai tu...dari jauh pun takpa...huhu...

      Delete
  6. Saya hargai effort Kak Ida. Jadi blogger memang kena buat tebal muka kan. Bukan sekadar dikongsi, untuk rekodkan kenangan dan ingatan pun yer juga kan kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah aziela...bukan senang kita nak jumpa suasana camtu kat negara kita atau tempat lain...lagipun kkida nak catat disini sebagai kenangan...manalah tau jika blog ni ujud lagi 10 tahun akan dtg dapat le cucu kkida pula baca pengalaman opah nye...heeee...:)))

      Delete
  7. Saya punya trip 31 mei...tq for the info kak ida...agak agak sempat tak tgk tulips tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa kkida gi tu musim bunga baru bermula...rasanya sempat rusilawati sebab belum masuk summer lagi...cuaca pun sedap masa tu...:)

      Delete