Tuesday, April 29, 2014

roti margarine crispy

satu lagi cara nak makan roti jika jemu makan cara biasa (balik-balik roti kakida ni...takda idea lain ke nak share)...heheee...
beli sebuku roti, sebekas margarine, sepeket gula perang halus, serbuk kayu manis...itu aje bahannya...:)
potong kulit tepi roti...campurkan sedikit serbuk kayu manis ke dalam gula perang dan gaul rata...
alas bekas tahan panas (tin utk bakar kek pun boleh) dengan kertas aluminium...
sapu margarine pada kedua-dua permukaan roti sepenuhnya, taburkan gula perang hingga rata...nak senang letak gula perang dalam bekas lebar, kemudian tekap aje roti atas gula tu...susun atas aluminium foil...buat hingga habis...hasilnya adalah seperti foto di atas...bila dah susun kemas sapu marjerin rata-rata bahagian atas dan tepi kiri kanan roti....kemudian taburkan gula atas dan tepi kiri kanan (guna silicone spatula yang lembut tu, senang buat kerja)
bakar dalam preheated oven pada suhu 190C selama 20 ke 30 minit atau sehingga roti kelihatan keperangan....jika bakar lebih lama ia akan lebih crunchy....keluarkan dari oven dan hidang terus masa tengah hangat tu (potong tengah roti jika lebar sangat)...tarik keluar satu-satu dan terus ngap aje...heheehe...

bahagian dalamnye soft, bahagian tepinya crunchy...enak rasanya.....:)
sesuai untuk minum petang atau supper tengah malam...kawankan dengan teh o panas atau kopi o panas...yummeh!!!

Monday, April 28, 2014

ice cream antep fistik

apa itu antep fistik...???
pada pemahaman saya mungkin maknanya kacang pistachio....:)

seorang follower instagram cadangkan supaya cuba ice-cream magnum perisa pistachio ini ketika kkida ke Istanbul bulan lalu...sedap katanya...

selama berada di sana memang nampak merata-rata freezer ice-cream ni terutama sekitar main tourist area...tapi masa tu langsung tak teringat nak beli sebab kita bukanlah peminat ice-cream...oleh kerana ada yang beri cadangan maka teringin juga nak cuba...:)
macam-macam perisa ice-cream ada...majoriti jenama Magnum....
 
seperti dicadangkan, kkida pun cubalah ice-cream perisa antep fistik...harganye boleh tahan juga, iaitu 5 Lira satu...lebih kurang RM7.50...
rasanya...seperti biasa rasa ice-creamlah...hehe....mungkin sedap sikit sebab bahannye kacang pistachio semata-mata...
Cornetto Antep Fistik.....ada jual kat sini tak? harga 4 lira...

Sunday, April 27, 2014

rendang ayam sedap...

salam pagi minggu,
tak tau nak upload gambar apa, kkida share ajelah gambar-gambar rendang ayam yang kkida buat dua hari lalu...test masak dalam periok cast iron yang berat tu...
bahan rendang adalah sama seperti yang kkida pernah share pada resepi-resepi yang lalu...tiada sebarang rempah instant...semua fresh ingredients...resepi my mum...

antaranya:
bahan A
bawang merah 10 ulas atau lebih
halia 2 inci
lengkuas 3 inci
serai 5 batang
kunyit hidup 1 inci
cili padi ikut suka kuantitinye

cili blender, ikut pedas yang anda suka
ayam seekor saiz sederhana
santan pekat 1 kotak kecil
kerisik 3 sudu besar
asam gelugur sekeping
daun limau purut dan daun kunyit
garam, gula dan perisa jika suka
blend semua bahan A

masukkan ayam yang dah dipotong kecil dalam periok atau kuali dan add bahan A, santan dan cili blender....letak atas api yang sederhana, tutup periok dan biar didih hingga ayam empuk, masukkan masukkan kerisik, asam keping, garam dan lain-lain bahan...
renih hingga kuah pekat dan kering...sedia dihidang...sedap...:)
masak dalam periok cast iron memang best...ayam cepat empuk dan masa memasak cepat....bila dah padam api pun rendang masih terus mendidih...tutup periok dan biarkan ia atas dapor...jimat masa jimat gas...dan pasti enak...:)

p/s
besar pahalanya kita bersedekah terutama pada mereka yang memerlukan...


bantu mana yang kita termampu...sebak bila baca apa yang ditanggung oleh wanita ini...:'(

Thursday, April 24, 2014

cast iron dutch oven

Assalam,
lama sebenarnye kak ida menenang periok cast iron kat ikea ni...sejak mula ikea jual lagi...2, 3 tahun lalu...setiap kali ke ikea mesti kkida gi kat seksyen periok belanga dan akan timang dua tiga kali periok cast iron tersebut...heheee.....tapi tak pernah bersungguh nak beli...dok kata dalam hati nanti beli buat jadi tukun aje...nak guna ke...huhu....
kkida kurang minat sebab periok ni berat dari periok biasa....tapi sebenarnya lebih berat lebih baik untuk cooking...nescaya your chicken and meat jadi sangat tender and juicy....kalau masak sup bontot (ekor) mesti cantik aje jadinye...hehe....
kkida tahu kewujudan cast iron dutch oven ni bila selalu tengok Ina Garten dan Paula Deen guna dalam hidangan mereka...terutama Ina Garten (my favourite chef)...tapi sebenarnya ia telah wujud lama dulu...cuma kurang popular aje...tok nenek kita zaman dulu pun memang guna periok tebal camni untuk masak...

kelebihan cast iron ialah anda boleh guna atas dapor biasa dan dalam oven...selepas brown your meat atas stove terus masukkan ke dalam oven, biarkan ia renih lama dalam oven tersebut...dan hasilnye apa yang kkida lihat memang cantik...jika masak seketul daging, elok aje daging tu lerai bila disiat-siat, sesuai untuk sandwich dan sebagainya...

cast iron simpan haba dalam tempoh yang lama...oleh itu walaupun kita dah tutup api, bahan masakan dalam periok akan terus masak...dan hati-hati, ia sangatlah panas...terasa bahangnye bila dekat...
nantilah, kak ida akan cuba buat sup guna periok ni...tapi semalam kkida beli ukuran kecil aje...muat seekor ayam medium size....ada periok yang besar...tapi bila kkida angkat terasa berat sangat pulak...ish!!! runtuh pulak oven aku nanti....hehe...ada le 4,5 kilo kot beratnye...:)
malam tadi kkida cuba roast chicken guna periok ni...masukkan semua bahan, tutup dan pop it in the oven selama 1jam 30 minit pada suhu 200C...tak perlu balikkan ayam....sambil tu bolehlah layan instagram dan fb kat handphone sementara tunggu ayam masak...hehe...

after sejam setengah....hasilnye....yummeh...yummeh...mamamia....ayamnye lerai hingga ke tulang....:)
kkida guna rempah ayam yang beli kat spice market istanbul, anda boleh guna spice apapun, tak kesah...pastu perah lemon juice, drizzle olive oil dan tabur garam sikit....itu aje...sumbat dalam ayam tu lemon sebiji....kasik wangi....lol....
bila dah masak keluarkan ayam ke bekas lain dan letakkan periok cast iron atas stove....tambah tepung gandum dan susu sikit...add seasoning jika suka...kacau biar didih dan pekat...tuang atas ayam tadi...Wallah!!!
ayam tinggal tulang aje....sorry kakak sorry awad...huhu.....mama love you both very much....:'(
susah jugakan...bila ingat anak yang tak dok dengan kita, rasa cam tak seronok aje nak share food story ni...
suddenly, kkida teringat my cast iron pan yang beli kat ikea juga bertahun-tahun yang lalu....simpan jadi tukun dalam lemari...tu sebab bila nak beli periok tu kkida asyik tak jadi aje...sebab takut jadi camnilah...banyak sangat cooking gadget sampai lupa apa yang kita ada....(sebenarnye ada lagi gadgets yang belum berusik...huhu...)
so pagi tadi angkat keluar pan yang beratnye 3 kilo ni dan letak atas api....masak le ape yang boleh....hehe...tapi dek kerana lama tak guna food tu melekat....lepas ni akan terus gunalah...:)

Saturday, April 19, 2014

masak apa kat istanbul?


Salam,
nak sembang berkenaan kedai jual daging kat sebelah apartment yg kakida duduk tu...jika berkaitan hal makanan pasti kkida akan kongsi...no problem...


sepanjang 4 hari nginap di apartment tersebut, kkida sempat masak sendiri dinner dan breakfast, lunch aje kat luar...bukan masak yang susah-susah, yang mudah-mudah aje....asal kenyang...tak perlu sedap...hehe...


kakida suka tengok kedai jual daging kat sana...kemas bersih dan kering....kita kena ada kedai camni kat Malaysia....semua meat telah dibersihkan...balik terus masuk kuali aje....memang itulah stail orang belah sana...selama ni bila tengok kat tv chefnye terus aje masak daging atau ayam tanpa basuh dulu kkida rasa pelik juga, tak kotor ke bahan makanan tu....tapi bila dah tengok dengan mata kepala sendiri....baru tau....high standard of living...mereka mementingkan kualiti, kebersihan dan masa...

yang atas tu adalah bahagian paha ayam yang dah dibuang tulang...senang keroja....kkida suka sangat, so belilah sampai 6 ketul...balik tabur garam dan blackpepper dan goreng.....hehe...


ayam yang telah dibuang kulit....cantik aje cara ayam tu dipotong kan....yang ni kalau nak buat chicken cordon blue memang senang dah ni...


kkida juga beli daging sebab my dh tak suka ayam...dan daging tersebut dipotong cube ikut permintaan kita...daging photo bawah ni yang ada lemak tu gunanye untuk buat mince meat...mereka grind masa tu juga bila ada orang nak beli...best best....


yang macam bergedel tu ialah daging yang dikepal...balik masuk oven atau gril aje...makan dengan roti...


inilah apa yang kkida masak untuk breakfast dan dinner...telur mesti ada...benda paling senang nak sediakan...hari-hari makan telur pun takpa...:)


kkida tak tau nak buat apa dengan daging, so masukkan aje dalam periok, masukkan saknika rempah yang ada bawa dan jadilah sup/stew gitu yang tak cukup bahan...haha....sayur murah kat sana...jenuh makan sayur hari-hari...


photo atas....sempat buat nasi lemak...hehe....sambal tu kkida bawa dari rumah, my mum yang buatkan...bila dapat makan nasi after 7 hari kat istanbul rasa heaven sangat...tatkala sambal tu masuk aje dalam mulut, rasa nak menjerit...hehe...acah aje tu...

saranan kkida jika nak ke istanbul dan nak duduk apartment, bawalah bekalan bahan mentah sikit, cam beras dan lain-lain...buat ready made sambal dsbnye...mesti ada gunanya...

btw, daging kat istanbul mahal ye....begitu juga ayam...tapi kualitinye...memang berbeza...mungkin lembu atau kambing mereka jenis yang berlainan dari malaysia....Wallahuallam...


kitchen apartment yang cukup lengkap dengan peralatan memasak, juga ada mesen basuh pinggan dan pakaian...rugilah kalau tak masak (pada kkidalah...)

ok, harap anda suka dengan perkongsian ini....selamat berhujung minggu...:)

Friday, April 18, 2014

tortilla for breakfast

Salam pagi juma'at, kekadang bila pepagi kkida bingung juga memikirkan apa nak sediakan utk anak yg nak ke sekolah atau kolej...takkanlah hari-hari nasi goreng roti nasi goreng roti...:)

tulah sebabnye 'perut' tu mereka aje...bila gi ke supermarket mata liar aje perati itu ini...cari idea utk isi perut anak-anak...hehe...

tortilla adik beradik roti juga, boleh makan kosong dengan kari atau tambah filling yang anda suka dan gril...mission wrap brand yg kkida suka guna...harga berpatutan dan macam-macam variety...
since pagi tadi kak ida kelam kabut, so letak ajelah mana yang sempat capai dek tangan...turkey sandwich slice, cucumber pickle dan cheese mozarella...tambah sos cili jika suka...boleh panaskan atas pan/stove atau masuk dalam oven...asalkan cheese cair...simple kan...
filling tu boleh tambah tomato, cucumber, isi ayam dan sebagainya...