Thursday, February 13, 2014

Saung Angklung Udjo

salam,
kkida nak sambung cerita travel ke bandung pula....kita lupakan tentang kuale jap...ok...:)
anda suka tak dengar muzik tradisional seperti angklung...ketika ke bandung dua minggu lalu kkida sempat ajak hubby gi tengok show kanak-kanak bermain angklung, lokasinye terletak di luar kota bandung, lebih kurang 40 minit perjalanan dengan teksi dari hotel penginapan.

Alhamdulillah, tak rugi kami ke tempat tersebut kerana persembahan mereka amat menghiburkan...ramai pelancung asing yang sama menonton...mungkin kerana ia kurang popular di kalangan orang malaysia, maka boleh dibilang dengan jari jumlah penonton dari negara kita.
bagaimana kkida tahu mengenai Saung Angklung Udjo (SAU) ni....actually kkida terjumpa secara tak sengaja ketika sibuk-sibuk mencari info berkenaan kota bandung...setiap kali nak travel kkida suka dapatkan berbagai maklumat melalui website tripadvisor...website tersebut amat membantu kerana ia lebih genuine dan complete...semua yg ingin anda cari ada di situ...hotel, restoran, aktiviti, transport dll...
ketika zaman sekolah rendah dulu, kkida pernah menyertai pasukan angklung sekolah...masa tu rasa seronok sangat sebab kita orang susah...dapat pegang angklung pun rasa besar hati...megah gitu...hehe...

setiap minggu kami akan berlatih main angklung untuk persediaan sebarang event berkaitan sekolah...dan memang kkida sentiasa tertunggu-tunggu sesi latihan...seronok bila dapat goyangkan angklung tersebut dan bila semuanya digabungkan ia mengeluarkan bunyi yang merdu...:)

itulah kenangan manis yg kkida ingat hingga kini....:')
semasa menyaksikan persembahan SAU, ada satu ketika mereka mengajak semua penonton sama-sama bermain angklung... kami diberi sorang satu angklung...fuh! dapat gak rupanya kkida rasa pegang angklung sekali lagi, after 40 years....hehe...

kami diberi kod masing-masing untuk diingati...kkida dapat kod JAWA dan Hubby BALI...kemudian cucu kepada pengasas SAU yang baru berusia 13 tahun suruh kami ingat signal tangannye...kod untuk JAWA tapak tangannye rata dan BALI tangannye digenggam....ada banyak kod lagi dan antaranya Sumatera, Sulawesi, Maluku, Riau dan lain-lain...masing-masing penonton kena ingat kod yg diberi dan perhatikan gerak tangan anak tersebut...masa tu ada lebih kurang 150 orang penonton...bila semua penonton dah paham dan bersedia barulah kami semua bermain angklung serentak mengikut pergerakan tangan cucu SAU yang bertindak sebagai conductor...pandai betul budak tu...maklumlah cucu kepada pengasas SAU...beliau merupakan generasi ketiga SAU yg diasaskan oleh datuknye.

saat bermain angklung mengikut rentak tangan conductor kecil memang menghiburkan...best sangat...menjadi pula alunan lagu yang kami penonton mainkan...ada 4 buah lagu semuanya dan kkida cuma ingat nama salah satu lagu tersebut aje iaitu I have a dream...yang lagi 3 tu lupa dah....:)

saranan kkida jika anda tiada perancangan dan ada masa terluang, gilah tonton persembahan Saung Angklung Udjo....saksikan kanak-kanak sekecil 5 tahun bermain angklung...kena rajin praktis dan perlukan disiplin yg tinggi untuk mahir bermain alat ini.

pada akhir persembahan kami diperdengarkan lagu bohemian rhapsody yang dimainkan oleh angklung orchestra...jika anda nak lihat persembahahan mereka cuba layari youtube.

1 comment:

  1. Baca saja pun dah buat saya tersenyum2. Mesti rasa gembira masa tu kan kak...

    ReplyDelete