Tuesday, February 4, 2014

nasi timbel dan floating market

Assalamualaikum,
seperti anda sedia maklum kkida dan hubby ke Bandung empat hari, kami pergi dengan kawan...jalan-jalan makan angin...hehe...malam tadi baru sampai rumah...:)

sebenarnya cerita Guilin pun belum habis lagi, ni nak buka cerita Bandung pula....takpalah kan....jika ada kesempatan kkida akan sambung cerita Guilin semula...:)

apa ada kat Bandung tu?

ada banyak tempat menarik kat Bandung yang kkida nak share dengan anda..juga makanannye...Insyaallah...

kkida tiba Bandung jam 8 pagi waktu tempatan...dari awal lagi dah arrange dengan hotel supaya mereka datang jemput kami kat airport...kali ni kkida nginap di Grand Hotel Preanger...hotel lama sejak zaman Belanda...since 1800s...hubby kkida memang teringin nak menginap kat hotel ni sejak dulu lagi...kkida booking online melalui Agoda.com.
lepas selesai check-in kami keluar ke Lembang....sewa kereta melalui hotel juga...kkida just nak share dengan anda yang nak ke Bandung atau bahagian lain negara Indonesia...sebelum booking kenderaan, siasat dulu latar belakang syarikat kenderaan tersebut...kat internet ada banyak info...jangan cepat sangat percaya dengan mereka....depa tahu orang Malaysia banyak duit...ada aje yang nak mengena dalam baik ok..:)

kkida memang dari awal cadang nak sewa kenderaan dari hotel...ini adalah salah satu cara terbaik...memang mahal sikit, tapi selamat...Insyaallah...jika tak nak sewa kenderaan anda boleh naik public transport...teksi Blue Bird, Bandung....most reliable cab company....yg lain-lain....hehe...tak berani nak rekomen...

perjalanan dari Bandung ke Lembang tak sampai sejam jika tak macet...:)...sempat singgah kedai jual madu dan strawberry farm...bandung sejuk dan nyaman, semua jenis berry boleh tumbuh segar di sana...dan amatlah murah regenya...jenuh makan sampai tak lalu...bawah ni buah strawberry yg kkida beli masa nak ke Lembang, simpan dalam fridge kat hotel...elok lagi hingga hari ni...
tujuan ke Lembang sebenarnya nak cari makan dan melawat kampung-kampung sekitar daerah tersebut...kkida ajak gi Tangkuban Perahu, hb kata tak payah sebab esok tu kami nak ke Kawah Putih...

since masa tu lunch time, kkida pun ajaklah depa gi makan kat Lembang Floating Market...pasti ramai tak pernah dengar tempat ni kan...kkida pun tak tahu ada floating market kat Lembang...secara kebetulan terjumpa kat internet...dari review yg kkida baca, ramai yang kata tempat tersebut menarik...:)

mula-mula hubby kkida kata takda apa kat situ dan dia taknak pergi...(hmmm...jika semua tempat tak nak pegi tak payah datang Bandunglah camtukan...:)...tapi bila pak supir kata bagus tempat tu, baru dia kata ok...(lebih percaya cakap pak supir hubby kkida ni...:)

masuk RM3 sorang je...dan dapat minuman free...hot or cold drinks...kkida pilih hot choco...sedap...:)

dalam kawasan tersebut ada tasik buatan yang luas, boleh mendayung jika suka...cantik tempatnye dan di kelilingi banyak cafe, warung, gerai, dan sampan-sampan jualan makanan...kkida tak gi pun area sampan tersebut...luas sangat dan tak terlarat nak round satu tasik tu...

akhirnya kami terjumpa cafe ni...namanya Nasi Timbel...makanan masyarakat Jawa Sunda...
anda pernah makan nasi timbel, orang jowo mesti pernahkan...hehe...nasi timbel adalah nasi yang dibungkus dalam daun pisang dan dibakar...dalam tu ada ikan bilis goreng sambal dan ulam...sedap tau...huhu...baunye alahai....meleleh dah air liur kkida ni...:)

selain nasi ada banyak pilihan lauk pauk...tinggal pilih aje....ayam kukus, daging sapi dan saknika organ dalamannye, kambing, ikan, udang, sotong...juga ulaman dan sayuran, tahu, tempe, sambal...dan macam-macam lagilah...
selepas dah pilih apa yang kita nak makan...bayar kat kasir (cashier)...mereka akan goreng makanan yang perlu digoreng dan stim makanan yang perlu distim, pendek kata semua makanan dihidang hangat...:)
ikan mas kukus...sedap sangat...dan bawah ni organ dalaman sapi...juga sedap sangat...hehe...
udang yang belum bergoreng...bila dah bayar baru depa goreng...
harganya amat berpatutuan pada kkida...makan hingga kenyang...sorang baru dalam RM10 to RM15 sahaja...good food...
tak ramai pelancung asing/orang malaysia datang ke sini, mungkin mereka tidak tahu wujudnye tempat ini...majoriti yang kkida lihat adalah penduduk/pelancung tempatan...mungkin kerana lokasinye luar dari Kota Bandung...so ramai yang tak berminat nak ke sini...
dek kerana cuacanye yang nyaman memang bestlah lepak lepak kat tepi tasik tu...ada berbagai tradisional show masa kkida kat situ...
ramai yang datang ke Bandung dengan tujuan untuk bershopping...terutama golongan muda...oleh kerana kkida tak bawa anak-anak, beli belah tiada dalam itenarari kkida kali ini...hehe...kkida lebih berminat untuk sightseeing dan melihat keindahan alam negara jiran kita tersebut....
gambar ni dari google images...tq

oleh itu jika ke Bandung jangan lupa masukkan floating market ni dalam itenarari anda ye...:)

cukup takat ni dulu...Insyaallah, nanti kkida share lagi tempat menarik yang kkida lawati selama di sana..ok...:)

ishhh!!! ada ke orang baca celoteh kkida ni?
Beria benar kkida tulis panjang lebar camni...:-)

gambar tak cantik sebab kkida salah setting camera kkida tu...:\

6 comments:

  1. as salam Kak Ida .. nampaknya BANDUNG especially ' floating market' ni masuk list tempat WAJIB lawat dahhh .. he he. Alahai ..floating market kat Haatnya pun belum sampai lagi .. dah tala ke Bandung pula. Apa pun thanks a lot for sharing the story. Berbunga bunga hati ni .. nak ke sana. Nunggu kak Ida sambung citer ...

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Ida, saya selalu singgah di sini...jgn risau ler, apa sahaja catatan Kak Ida pasti saya baca hingga ke akhir...mungkin ramai juga kekwn yg lain seperti saya. Harapnya Kak Ida terus menulis tanpa jemu.....dan insyaallah akan ada orang yg tertunggu2 posting Kak Ida tu...

    ReplyDelete
  3. Salam, Kak Ida... setahu sy ada 10 tempat trbaik utk dilawati sekiranya kita ke Bandung antaranya Floating Market nilah. Frust juga sbb dah byk kali ke sana tapi belum brpeluang ke sini sbb masa yg trlalu singkat dan perlu keluar dari Kota Bandung. Kalu hubby sy pulak lbih suka shopping dan makan, jiwa kami tak serupa.. huhu. Satu lagi, husbnd sy pun sama, lbih pcaya ckp supir dari ckp sy, kui kui

    ReplyDelete
  4. Saya belum pernah ke Indonesia.... Hubby saya asyik divert ke tempat lain jer.... Tapi kalau pergi, saya pun bukan kaki shopping, maka tempat nie pasti jadi pilihan.

    ReplyDelete
  5. bestnya..cantik dan tenang... teringin nak pegi sambil melawat kawan di sana..

    ReplyDelete