Tuesday, February 18, 2014

Li River Cruise

Salam, nak sambung cerita Guilin pula...jika ke Guilin memang tak sah jika tak menyusuri sungai Li....namun oleh kerana masa kkida gi tu musim sejuk, pemandangannye kurang menarik...mungkin jika datang ketika musim bunga, panas atau luruh pemandangannye lebih indah lagi...oleh kerana cuaca sejuk sangat masa tu muka pun naik beku...dah le naik rakit tak berdinding...angin pula tiup keliling....sejukkkk...
air sungai Li sangat jernih....sepanjang sungai terdapat pelbagai aktiviti penduduk tempatan...ada yang memancing ikan, cuci kain, mandi manda dan sebagainye....memang bestlah kehidupan mereka...jauh dari kemodenan dan hiruk pikuk bandar...
duit kertas 20Yuan yang berlatar belakangkan gunung ganang sungai Li...
kami menyusuri sungai Li selama sejam setengah....sakit punggung duduk lelama dalam kesejukan dan kelaparan...huhu...
asalnye kkida nak naik small bot cam atas tu...taklah sejuk sangat....tapi tulah, ikut sangat cadangan nyonya tour guide tu...memang tak kena langsung....kurang enjoy our trip tu...
walau bagaimana pun pemandangan sekeliling memang cantik....pelbagai bentuk gunung ganang dapat kita lihat dan ada macam-macam nama yg mereka berikan...kkida pun tak ingat dah apa yang diterangkan dek tour guide hari tu...tak berapa ambik pot sangat...angguk kepala aje dengar cerita beliau...:)
habis cruise...muka pun blurrr aje masing-masing...letih dok atas rakit...hehe...dah tak berapa nak ceria masa tu... tapi tour guide tu beria gak nak snap foto kkida sekeluarga....time kasih bebanyak ye...:)
jika ke Guilin anda kena susuri sungai Li...rugi rasanya jika anda lepaskan peluang tersebut....terutama jika anda datang luar musim sejuk....pasti indah pemandangannye...:)

ringkas aje entri kkida ni....mood nak berblog pun suam-suam kuku gitu...cuaca kat luar pun panas sangat nih...lama dah tak hujan...marilah sama-sama kita berdoa agar cuaca panas ni berkurangan dan kembali normal...Insyaallah...amin...

5 comments:

  1. cantiknye pemandangan kat sana.

    ReplyDelete
  2. Wah...itulah untungnya kalau rajin travel. Cntik sungguh

    ReplyDelete
  3. masyaallah cantiknya pandangan..huhu bila lah agknya diri ini nak sampai!!teruja sangat tengok..kengkawan, leh visit sy juga, www.vitaminterbaikdunia.blogspot.com..tq..

    ReplyDelete
  4. air dia hijau.. masyaallah lawa nya gunung tu.

    . btw please do visit http://iluvtour.com/

    ReplyDelete