Monday, September 28, 2020

Cucur Udang dengan Kobis


Bakwan
Kalau kat Indo mereka panggil cucuq ni Bakwan...

Pagi ni saya buat cucur udang campur kobis atau bakwan kubis....kalau kat Indo mereka takdalah letak udang bagai...kubis semata-mata...

Since negara kita ni agak mewah sikit, so tokma pun camppurlah udang, cili, bawang....bagi sedap sikitlaaa...:)

Bakwan kubis ni saya makan masa jenjalan ke Bandung lama dulu...makan kat Kawah Putih....
(hmmm rindu nak ke Bandung lagi...)


Untuk resepi cucur sarapan pagi ni selain kobis kkida letak jagung, udang, bawang besar, daun bawang dan cili merah. Jika ada kucai boleh masukkan sekali. Tambah garam, gula dan sikit soda supaya cucur rangup. Bancuh dengan air suam kuku. Ini adalah cara kkida bancuh cucur. Lain orang lain caranya. Tapi my cucur ni memang digemari di kalangan my family...:)


Cucur kena goreng dlm minyak yg banyak dan panas betul jika tak cucur akan bantat, tak kembang dan tak rangup...


Selamat mencuba...
(repost from 2014)

5 comments:

  1. Sgt sdp ... Insya Allah sy pon nk Cuba resepi in.. Tq akk :)

    ReplyDelete
  2. siapa yg boleh menafikan keenakan cucur Kak Ida, huhuhu rindunyaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ish! baru sekali aritu je rasa...kena dtg lagi...

      Delete
  3. kak nak tanya, jagung tu kt mana boleh beli ya?

    ReplyDelete