Monday, February 24, 2014

Guilin Countryside

Assalamualaikum,
kkida nak share photos trip ke Guilin december lalu...dah lapok dah gambar-gambar ni...:)
Jika travel kkida lebih suka ke luar bandar, suka melihat pemandangan kampung yang jauh dari hutan batu. Pemandangan countryside memang cantik, udaranya nyaman, tiada pembangunan yang pesat.

Ada setengah bangunan atau rumah telah berusia lebih 500 tahun. Mereka pun sama seperti tok nenek kita kat kampung...sempoi aje dan tidak mengejar kebendaan sangat....cara hidup mereka memang relax habis...janji ada makan, tempat tinggal, pakaian dan boleh lepak tepi sungai dan bermain mahjung sambil hisap cerot...:)
Usia masing-masing hampir menjangkau tiga angka...namun mereka nampak sihat belaka, mungkin kerana mereka tak pernah makan fast food...sumber makanan mereka adalah segar dari ladang...yes, yang tu memang betul...mereka tanam sayur dan padi sendiri, ikan dari sungai, ayam bela sendiri....tiada bahan kimia...:)
Dua buah jambatan lama (gambar atas sekali dan gambar atas ni) yang telah berusia ratusan tahun...memang cantik...jika orang yang suka seni fotografi mesti teruja untuk abadikan pemandangan yang sangat indah ini....memang ramai pun kkida tengok mereka-mereka yang datang ke Guilin mengambil pakej photography tour...kkida ni tak pandai nak ambik gambar...guna pun kamera cap ayam aje...hehe...jadilah..:)
di celah-celah rumah kampung tersebut, terselit sebuah butik hotel, mat saleh UK punya...dia renovate rumah lama ratusan tahun dan convert jadi hotel yg comel...cantik landscape dalam kawasan hotel tersebut...
dinding yang di tampal dengan serpihan pinggan mangkuk lama....seni...
 
sawah padi, masa kkida gi padi baru di tuai....mereka tanam padi musim panas aje iaitu pertenganhan tahun. Kampung ni dok tengah-tengah di kelilingi gunung ganang...pemandangan memang awesome sangat...mat saleh kata apa...breathtaking views...:)
begitulah cerita trip kkida pada hari ketiga di Yangshuo Guilin....ada lagi photo yang kkida nak share....kita sambung lain hari ye.....Insyaallah....:)

Saturday, February 22, 2014

cucur udang kobis

Salam, rajin pula kkida ni mengupdate resepi dgn hape (bahasa indon). Pagi ni kkida buat cucur udang campur kobis...masa gi Bandung hari tu kkida ada makan cucur yg dijual kat tepi tasik berhampiran Kawah Putih. Cucurnye cuma letak kobis dan bawang. Rangup dan sedap.
Untuk resepi cucur sarapan pagi ni selain kobis kkida letak jagung, udang, bawang besar, daun bawang dan cili merah. Jika ada kucai boleh masukkan sekali. Tambah garam, gula dan sikit soda supaya cucur rangup. Bancuh dengan air suam kuku. Ini adalah cara kkida bancuh cucur. Lain orang lain caranya. Tapi my cucur ni memang digemari di kalangan my family...:)
Cucur kena goreng dlm minyak yg banyak dan panas betul jika tak cucur akan bantat, tak kembang dan tak rangup.
Selamat mencuba. Short and simple entri. Update dgn phone tak leh nak tulis panjang-panjang.

Insyaallah, nanti kkida nak sambung travel story yg tak habis lagi tu. Selamat istirehat hujung minggu buat semua. 

Friday, February 21, 2014

perfect egg sandwich

Salam, pagi ni kkida nak cuba update blog guna handphone pula. Sambil duduk ngadap breakfast...:) 
Sebenarnya kkida malas dah nak ambik gambar guna camera...banyak guna hp aje...bila dah guna hp memang leceh lah sikit nak transfer gambar tu ke laptop...tu yg jarang kkida update gambar food n resepi lately...

lagi pun kkida tengok banyak dah blog resepi kat tenet ni...semuanya hebat belaka...sampai tak terlarat nak tengok mana satu...:)
Tapi takpalah, sbb lama sangat tak share gambar food, di pagi yg mulia ini kkida nak share idea ni dgn anda...dapat juga pahala kan kan... hehe....

apa yg kkida nak share adalah cara masak telur ni...guna cupcake pan dan bakar dlm oven. Mula-mula spray dulu dgn minyak atau butter, pastu pecahkan telur, tabur salt and pepper. Bakar dlm oven lebih kurang 10 minit atau hingga telur set...terpulang pada selera masing-masing. Jika nak kuningnye keras betul masak lebih lama.

Kkida tambah chicken sandwich slice n cheese sebelum masukkan ke oven. Anda boleh tambah apa je bahan yg anda suka.
kalau malas nak heat oven boleh juga masak telur dalam microwave...caranye sama je, cuma kena guna bekas yg besesuaian untuk kegunaan dalam microwave. Spray bekas dengan minyak atau butter, pecahkan telur....kuning telur kena cucuk dengan garpu supaya pecah...jangan biarkan bulat. kemudian letak bahan lain  yang anda suka....masak selama satu ke dua minit....hidang dengan roti atau makan camtu aje utk sarapan...
Oklah...payah benar nak update blog guna benda kecik ni...tak practical langsung...nak kena guna komputer gak...:)

Selamat berisitirehat di hujung minggu...Salam...

Tuesday, February 18, 2014

Li River Cruise

Salam, nak sambung cerita Guilin pula...jika ke Guilin memang tak sah jika tak menyusuri sungai Li....namun oleh kerana masa kkida gi tu musim sejuk, pemandangannye kurang menarik...mungkin jika datang ketika musim bunga, panas atau luruh pemandangannye lebih indah lagi...oleh kerana cuaca sejuk sangat masa tu muka pun naik beku...dah le naik rakit tak berdinding...angin pula tiup keliling....sejukkkk...
air sungai Li sangat jernih....sepanjang sungai terdapat pelbagai aktiviti penduduk tempatan...ada yang memancing ikan, cuci kain, mandi manda dan sebagainye....memang bestlah kehidupan mereka...jauh dari kemodenan dan hiruk pikuk bandar...
duit kertas 20Yuan yang berlatar belakangkan gunung ganang sungai Li...
kami menyusuri sungai Li selama sejam setengah....sakit punggung duduk lelama dalam kesejukan dan kelaparan...huhu...
asalnye kkida nak naik small bot cam atas tu...taklah sejuk sangat....tapi tulah, ikut sangat cadangan nyonya tour guide tu...memang tak kena langsung....kurang enjoy our trip tu...
walau bagaimana pun pemandangan sekeliling memang cantik....pelbagai bentuk gunung ganang dapat kita lihat dan ada macam-macam nama yg mereka berikan...kkida pun tak ingat dah apa yang diterangkan dek tour guide hari tu...tak berapa ambik pot sangat...angguk kepala aje dengar cerita beliau...:)
habis cruise...muka pun blurrr aje masing-masing...letih dok atas rakit...hehe...dah tak berapa nak ceria masa tu... tapi tour guide tu beria gak nak snap foto kkida sekeluarga....time kasih bebanyak ye...:)
jika ke Guilin anda kena susuri sungai Li...rugi rasanya jika anda lepaskan peluang tersebut....terutama jika anda datang luar musim sejuk....pasti indah pemandangannye...:)

ringkas aje entri kkida ni....mood nak berblog pun suam-suam kuku gitu...cuaca kat luar pun panas sangat nih...lama dah tak hujan...marilah sama-sama kita berdoa agar cuaca panas ni berkurangan dan kembali normal...Insyaallah...amin...

Thursday, February 13, 2014

Saung Angklung Udjo

salam,
kkida nak sambung cerita travel ke bandung pula....kita lupakan tentang kuale jap...ok...:)
anda suka tak dengar muzik tradisional seperti angklung...ketika ke bandung dua minggu lalu kkida sempat ajak hubby gi tengok show kanak-kanak bermain angklung, lokasinye terletak di luar kota bandung, lebih kurang 40 minit perjalanan dengan teksi dari hotel penginapan.

Alhamdulillah, tak rugi kami ke tempat tersebut kerana persembahan mereka amat menghiburkan...ramai pelancung asing yang sama menonton...mungkin kerana ia kurang popular di kalangan orang malaysia, maka boleh dibilang dengan jari jumlah penonton dari negara kita.
bagaimana kkida tahu mengenai Saung Angklung Udjo (SAU) ni....actually kkida terjumpa secara tak sengaja ketika sibuk-sibuk mencari info berkenaan kota bandung...setiap kali nak travel kkida suka dapatkan berbagai maklumat melalui website tripadvisor...website tersebut amat membantu kerana ia lebih genuine dan complete...semua yg ingin anda cari ada di situ...hotel, restoran, aktiviti, transport dll...
ketika zaman sekolah rendah dulu, kkida pernah menyertai pasukan angklung sekolah...masa tu rasa seronok sangat sebab kita orang susah...dapat pegang angklung pun rasa besar hati...megah gitu...hehe...

setiap minggu kami akan berlatih main angklung untuk persediaan sebarang event berkaitan sekolah...dan memang kkida sentiasa tertunggu-tunggu sesi latihan...seronok bila dapat goyangkan angklung tersebut dan bila semuanya digabungkan ia mengeluarkan bunyi yang merdu...:)

itulah kenangan manis yg kkida ingat hingga kini....:')
semasa menyaksikan persembahan SAU, ada satu ketika mereka mengajak semua penonton sama-sama bermain angklung... kami diberi sorang satu angklung...fuh! dapat gak rupanya kkida rasa pegang angklung sekali lagi, after 40 years....hehe...

kami diberi kod masing-masing untuk diingati...kkida dapat kod JAWA dan Hubby BALI...kemudian cucu kepada pengasas SAU yang baru berusia 13 tahun suruh kami ingat signal tangannye...kod untuk JAWA tapak tangannye rata dan BALI tangannye digenggam....ada banyak kod lagi dan antaranya Sumatera, Sulawesi, Maluku, Riau dan lain-lain...masing-masing penonton kena ingat kod yg diberi dan perhatikan gerak tangan anak tersebut...masa tu ada lebih kurang 150 orang penonton...bila semua penonton dah paham dan bersedia barulah kami semua bermain angklung serentak mengikut pergerakan tangan cucu SAU yang bertindak sebagai conductor...pandai betul budak tu...maklumlah cucu kepada pengasas SAU...beliau merupakan generasi ketiga SAU yg diasaskan oleh datuknye.

saat bermain angklung mengikut rentak tangan conductor kecil memang menghiburkan...best sangat...menjadi pula alunan lagu yang kami penonton mainkan...ada 4 buah lagu semuanya dan kkida cuma ingat nama salah satu lagu tersebut aje iaitu I have a dream...yang lagi 3 tu lupa dah....:)

saranan kkida jika anda tiada perancangan dan ada masa terluang, gilah tonton persembahan Saung Angklung Udjo....saksikan kanak-kanak sekecil 5 tahun bermain angklung...kena rajin praktis dan perlukan disiplin yg tinggi untuk mahir bermain alat ini.

pada akhir persembahan kami diperdengarkan lagu bohemian rhapsody yang dimainkan oleh angklung orchestra...jika anda nak lihat persembahahan mereka cuba layari youtube.