Wednesday, January 22, 2014

Yulong River...yang menawan


memang kkida tidak menyesal datang ke mari....patutlah tempat ini menjadi tumpuan pelancung...terutama pada musim bunga dan luruh....pasti pemandangannye sangat indah masa dua musim tersebut...sedangkan kkida datang musim sejuk yang low season pun dah amat cantik....bayangkan pemandangannye ketika musim bunga...:)

jika anda ingin ke Guilin seeloknye anda travel antara bulan april hingga oktober....high season masa tu dan definitely pemandangan Yulong river ini cantik bangat...

walaubagaimana pun tak mengapa, Insyaallah ada rezki kita kemari lagi pada musim yang lain pula...pada entri ni kkida nak share gambar pemandangan sekitar Yulong River yang sempat kkida dan hani ambil...banyak gambarnye dan semua pun cantik belaka...tak tau yang mana kkida nak pilih dan share kat sini....so kkida upload ajelah bebanyak....harap anda tak bosan yek...:)


baju kkida tu memang besar ok....bukan kkida...hehe....


gambar ni yang kkida guna sebagai header blog ni...:)


sebab low season pelancung tak ramai....adalah dua tiga kerat aje termasuk kami berlima....tapi elok juga datang masa low season, jika tak mungkin harga untuk berakit ni mahal giler....yelah dah nak kena berebut dengan mat saleh...dan sungai Yulong ni pun pasti jam teruk dengan rakit-rakit yang bersimpang siur..:)


air yang sangat jernih hingga boleh nampak warna baju/bayang orang yang sedang memancing tu...


masa kkida gi ni winter season baru nak mula...pokok-pokok ada yang tinggal ranting dan ada yang baru nak menguning...masa ni cuacanye sejuk sangat....air sungai tu dah macam air dalam peti ais...


sangat jernih kan....ada bahagian sungai yang dalam hingga 3 meter dan ada yang cetek hingga boleh nampak dasar sungai....foto atas rumput dalam sungai....cantik sangat....


jika musim menanam padi pasti cantik kan....musim sejuk mereka tanam sayur dalam petak sawah...


mereka memang suka melompat...kecik-kecik dulu tak puas melompat....:)


 atmam melompat sambil tangan dok dalam poket...hehe....


budak ni tak gi sekolah hari ni, semalam slip kat tangga sekolah masa cikgu suruh angkat meja...buku lalinye terseliuh agaknya (atau jangan lebih teruk dari tu)...semalam hubby kkida bawa pegi jumpa pengamal perubatan tradisi atau dukun patah....harap-harap jumaat ni dia boleh jalan....jika tidak cancellah my trip ke masjid tanah sabtu ni....takkan nak tinggal dia sorang kat rumah...

kekadang geram juga kkida pada pihak sekolah ni...ada je halnye...anak kita elok aje masa kita hantar pagi ke sekolah...tup tup tengahari call suruh ambik sebab terjatuh kat tangga sebab angkat meja...apa kena mengena angkat meja dengan anak kita...bukan tak boleh suruh...boleh...tapi jika terjadi hal camni, sapa yg tanggung...sekolah nak tanggung ke...

yang pasti makpak terpaksa tanggung, cikgu lepas tangan...yg ketinggalan pelajaran anak kita, pihak sekolah tak akan ambil peduli jika anak kita tu boleh catch up atau tidak dengan apa yang dia dah tertinggal...tiga hari tak gi sekolah...kalau kat obersi mau kena saman dah ni...:(

4 comments:

  1. Kak Ida...cantiknyaaa...... Subhanallah.... Takut tak naik rakit tu? Macam air boleh masuk jer kan...hehehehehehe. Wah, kalau memancing mesti syok sebab boleh nampak ikan makan umpan ke tidak agaknya kan...hehehehehe.

    Oh, sekolah kat Malaysia nie memang macam tu. Letih nak cakap...

    ReplyDelete
  2. Hye, saya suka bace blog awk, baru2 ni saya baru buat blog hope awk boleh follow dan singgah la blog saya :) http://awksweetgitu.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. assalam kak..
    syok nya.. gambar semua jelas2 dan sangat lah cantek.. terhibur dengan suasana yang sangat damai dengan air yg jernih.. berakit lagi.. :) lawa la kak.. :)

    ReplyDelete
  4. Subhanallah...cantiknya k.ida

    ReplyDelete