Friday, January 10, 2014

restoran islam guilin dan yangshuo

Salam, kkida nak stop jap cerita pasal wedding eka....hari ni kkida nak sembang pasal makan pula...

ni cerita cuti ke guilin dan yangshuo....kkida nak share foto makanan yg kami makan kat restoran islam guilin dan yangshuo....cara masakan orang islam sana sama macam cara masakan masyarakat cina lain...tastenye jika ikut lidah kkida memang out lah...hehe....takda rasa rempah ratus langsung...hidangan depa sama je rasanya...tak kira daging ayam ikan sup mee nasi dan lain-lain...kalau dok sebulan kat sana pasti kkida boleh turun 5 kilo gamaknye...:)

tu sebab kkida tengok orang sana majoriti slim melim...takda yang sihat cam kkida anak beranak....depa makan asal kenyang aje...takda nak sedap-sedap....dapat makan nasi dengan sayur pun dah memadai bagi mereka...

guilin sebenarnya daerah miskin juga....jarang nampak kereta mewah kat sana....bila jenjalan kat kawasan luar bandar memang nampak sangat kesusahan mereka....jauh beza dengan malaysian chinese....kaya dan sihat-sihat belaka...huhu...
beras mereka sangat sticky, macam beras wangi gitu...semua hidangan kurang berasa dan kurang garam...:)
jika kita nak order makanan, point pada gambar kat dinding...kebanyakan makanan adalah one dish meal....nasi lauk dan lauk...jika nak order asing-asing pun boleh, dan jagung bawah ni adalah salah satu dish mereka....ganti lauk...
abang ni guna doh mee untuk masukkan dalam sup...selepas digelek nipis, doh tersebut digunting kecil dan dicampurkan dengan sup dan bahan lain...ganti mee...
bawah ni pula dia guna doh yang sama utk buat mee...apa rasa mee sup mereka?
oklah...terpulang pada selera masing-masing....wbp, anak kkida yang kuat makan ni pun tak habis mee semangkuk tu....makan separuh je...pastu dia tolak ketepi...hehe...

ada sekali tu, kkida tapau nasi putih, bawa balik hotel dan makan dengan curry, sadin dan rendang adabi yg kkida bawa bekal dari rumah....baru puas rasa tekak kkida ni...lol...:)
lepas makan kami singgah kat masjid sebelah restoran....tapi masa tu belum masuk waktu solat lagi....tidak boleh juga jamak kat masjid tersebut...
cantikkan, warnanye terang....warna merah sentiasa mendapat tempat di hati mereka...ada tak masjid kita kat malaysia dicat warna merah cam ni...:)...sebenarnya cantik...jika mimbar kat dalam masjid kita warna merah terik gini mesti terang aje mata semua jemaah...:)
entrance utama masuk masjid...minah tu kacau daun pula orang nak ambik gambar....:)
lepas ziarah masjid kami jalan-jalan kat taman...masa ni masih lagi kat bandar guilin...ternampak orang ni jual buah rambutan....lupa pula kkida nak tanya berapa harga moktan tu....:)

susah nak cakap dengan orang tempatan...seperti ayam dengan itik...dia tak faham apa kita cakap, kita pun tak faham apa dia cakap...kena ada tour guide sebagai translator....

bawah ni pula abang hensem jual ubi keledek bakar....bakar dengan kulitnye sekali...sedap...harganye 5 yuan seketul atau rm2.50....mahal tak?
dalam tong ni ada arang....ubi mungkin di bakar dalam tong tersebut, bila dah masak dan lembut ubi tersebut diletakkan atas tong...ubi tu sentiasa panas...
nak makan picit aje isinye....sedap dan manis bangat...kat malaysia takda ni...nak kena bakar sendiri kat rumah...:)...tapi tulah mana nak cari ubi berkualiti dan sedap kat kolumpo ni....:\
takat ni dulu....nanti sambung lagi cerita ni ye....:)

1 comment:

  1. generasi lepas merdeka(senang) mana nak jumpa ubi bakar kecuali zaman jepun dulu saja.

    masa saya gi Chiangmai ada juga org jual ubi bakar / jagung di Night bazzar

    ReplyDelete