Monday, January 20, 2014

pasar ayam...Guilin

nasi impit...

Assalamualaikum,
hari isnin lagi...telah hampir sebulan kita melalui tahun 2014...:)

...dan cerita travel kak ida belum habis lagi...kkida nak sambung ni, anda nak dengar tak?...:)

sepanjang 6 hari percutian, kkida banyak habiskan masa kat pekan Yangshuo berbanding Guilin...bandar Yangshuo terletak lebih kurang 80km dari bandar Guilin...perjalanan dengan kereta mengambil masa sejam setengah...since kkida ambil package flight + hotel dengan Airasia...so kkida tiada pilihan selain bermalam kat satu tempat aje...samada Guilin atau Yangshuo...tak boleh nak check in check out banyak kali...

...kkida dapatkan info dari beberapa website sebelum buat pilihan dan akhirnya kkida memilih untuk bermalam di Yangshuo kerana ia merupakan bandar lama dan lebih menarik lagi berbanding bandar Guilin... Yangshuo terletak di tepi sungai Li yang terkenal itu...


selepas jalan-jalan kat kampung Fuli (entri lalu), tour guide ajak kkida tengok pasar orang tempatan pula...mulanya kkida malas juga nak ke tempat tu, yelah kalau dah pasar mestilah ada jual benda tu...kan...kan...:)

tapi kkida follow juga...bila sampai aje kat pasar tu kkida dapati suasananye interesting juga...cara depa meniaga ayam itik jauh berbeza dari kita...stail tok nenek kita dulu-dulu...mereka jual ayam itik hidup yang diletakkan dalam raga...pelanggan akan pilih sendiri ayam itik mana yang mereka berkenan...kemudian peniaga akan ikat kaki ayam tersebut sebelum ditimbang...

ayam-ayam tersebut peniaga ayam tu bela sendiri, lebih kurang cam ayam kampung gitu dan harganye Subhanallah...sihat kemain, boleh cecah 50 henggit seekor...nak tersedak kkida dengar...huhu....
memang tak makan ayam le gamaknye jika harganye camtu kat kolumpo ni...hehe...

dah mahal bebeno harganya, maka kuranglah orang yang beli ayam itik tu kkida tengok...sedangkan kita ni pun terasa mahal kemain...inikan pula orang tempatan...namun harga daging murah kat sana....terutama daging vavi tu...hehe...


itik, sedap buat kari...:) bila tengok raga camni, ia mengimbau zaman kanak-kanak kkida...tok kkida dulu jika nak tangkap ayam time raya (dulu mana ada ayam pekan, nak makan ayam kena bela sendiri) dia akan buat perangkap guna raga camni, tapi mulut raga tok kkida tu besar lagi...caranya dia akan tompang raga tu dengan kayu dan kayu tu diikat tali...taburkan dedak bawah raga tu...bila ayam tu leka patuk makanan cepat-cepat tarik tali supaya kayu tompang raga tu jatuh...ayam tu akan terperangkap dalam raga tersebut...so dapatlah makan ayam...

seronok bila ingatkan kisah lama...walaupun hidup serba kekurangan, namun semua kenangan tersebut tak mungkin kkida lupakan....:)


Yangshuo merupakan bandar petani....kampung habislah...semua sayuran yang dijual kat pasar mereka tanam sendiri...cer tengok cili hijau besar tu...geram aje kkida...mesti sedap kalau buat jeruk cili....makan dengan mee goreng mamak atau mee rebus atau tabur atas nachos...yummy...


ubi kayunye sepesen aje...sama saiz, sedap buat lepat ubi tu...:)...dan bawang besar foto bawah ni...ukurannye dua kali ganda saiz bawang besar yang jual kat tesco...hehe....

...timun gergasi tu....gilerr besar...:) terkaget jap kkida...nak buat apa timun besar camtu...lol


kulit kayu manis dan bunga lawang...dan bermacam jenis herba dan rempah ratus terdapat kat pasar tersebut...


selain ayam dan sayur, ada juga peniaga yang menjual hasil tukangan dan bakul rotan...nampak tak dulang tampi bulat lebar tu...depa masih guna cara tradisi untuk tampi beras...dan bangku kayu tu...comel je....kalau dekat nak juga kkida beli bawa balik mensepuluh...:)


cangkul oh! cangkul...bukti Yangshuo merupakan bandar pertanian...macam-macam saiz cangkul ada dijual...


dan kayu kandar ni...memang banyak dijual kat pasar...ingat tak entri kkida sebelum ni yang berkaitan dengan kayu pengandar...:\


nenek tua ni beria marah kkida sebab ambik gambar dia...:)

...takpalah nek...saya nak share gambar nenek yang rajin ni dengan blog reader saya...nenek ni kata dia tak suka nak glamer glamer...bukannye muda lagi dan dah tak lawa pun.....:)

(kkida tokok tambah...apa dia cakap pun kkida tak paham...lol)

6 comments:

  1. SAYA TERNANTI2 CERITA KAK IDA MELANCONG.
    SERONOK MEMBACA SANTAI SAJA

    ReplyDelete
  2. hehe..menarik.. semua sayuran menggoda tapi takut baja ba alif ba ya tu yang digunakan je..

    ReplyDelete
  3. Hahahah, kelakar pula Kak Ida cerita pasal nenek tua tu...

    ReplyDelete
  4. hehehehehe... nasib baik nenek tu tak rampas kamera kak Ida... hihi.. Kak Ida, cara tgkap ayam tok Kak Ida tu sama mcm cara my MIL tgkap ayam... hehehe

    Rizar mesti suka pergi pasar macam ni, Kak Ida, hihi

    ReplyDelete
  5. lupaaaa nak cakap, header baru tu awsome laaaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. makacih seri...kkida suka tukar-tukar...takda keroje....hehe...

      Delete