Tuesday, January 7, 2014

Guilin and Yangshuo trip


anda tahu di mana letaknye bandar Guilin?...jaraknya hanya empat jam perjalanan dengan kapal terbang dari LCCT...tak jauh kan...:)...tapi cuacanye jauh berbeza dari negara kita...memang sejuk betul dan bagi kkida yg sangat sensitif dengan cuaca sejuk dan kering memang sangat tak serasi dan rasa masa tu jugak kkida nak terbang balik...

sebelum pergi memang nak sangat pergi...teringin nak tengok negeri orang yg cantik tu....tapi bila dah sampai rasa kesal pun ada....tapi tulah bukannye boleh suka-suka nak patah balik....oleh itu bermulalah perjalanan lima malam enam hari yg azab pada kkida....hehe...

cuaca sebelah petang dan malam memang sangat sejuk...pernah cecah hingga negatif celcius...dan enam hari tu memang kkida terus bergarulah macam kera....:O)...kulit jadi sangat kering dan gatal....puas sapu losyen satu badan....dia elok jap lepas tu balik gatal....:\

tak dapat bayangkan cam mana menantu kkida duduk Russia 5 tahun setengah...sejuknye hingga -30C...:0|


Alhamdulillah, akhirnye berjaya juga kkida melalui 6 hari yg menyeksakan itu dan pulang dengan pelbagai kenangan....ada yg manis ada yg tidak....dan kkida suka nak share dengan anda apa yang kkida lalui selama enam hari di sana....ramai sebenarnya orang Malaysia gi Guilin....boleh berlanggar bahu...terutama melayu dan cina....

kenapa ramai orang kita suka gi bercuti ke Guilin tu?

hmmmm.....itulah yang kkida nak ceritakan kat sini...anda nak dengar tak?
kalau nak dengar boleh le kkida teruskan sembang Guilin/Yangshuo trip kkida tu....:)


photo atas, susunan deco sayuran yg cantik menyambut ketibaan pengunjung ke Guilin airport...memang mereka bangsa yang sangat berseni dan kreatif....nanti kkida share more photos bagaimana kreatifnye mereka itu...


ketibaan kami berlima (plan asal nak gi semua termasuk ariff, tapi sbb eka ada periksa, so terpaksalah tinggalkan depa dan aiman) disambut oleh amoi comel sebelah kkida tu, namanye Jane...nama chinesenye kkida tak tahu...englishnye so so aje....mungkin baru belajar cakap orang putih kot...:)

susah bebeno dia nak explain sesuatu perkara tu sampai kkida pun naik geram...huhu...namun nasib baik Jane cuma guide kami utk hari pertama je...actual tour guide sepatutnye Mulan....tapi since kkida ada masalah untuk confirm our trip (sebok dengan kenduri eka dan situasi mak mertua yg sakit dan keadaan kesihatannye tak menentu) so si Mulan tu telah dicuri dek kumpulan pelancung lain...:(


bila kkida nak confirm semula dengan Mulan, dia kata tak dapat dan dia tolong carikan tour guide lain, iaitu Jane dan mak Jane....namanye Rong...

oklah esok kkida sambung lagi cerita trip ni ye...kkida nak goreng ayam untuk dinner...jap lagi hubby, anak dan menantu balik, nak makan.....hehe....:)

4 comments:

  1. tak sabar nak tahu kenapa Msian suka ke Guilin, sama tak macam kenapa Msian (terutama malay) suka ke Bandung, hehehe

    ReplyDelete
  2. Dekat airport jer pun dah ada sayur bersusun macam tu yer kak...Wah...sukanya saya.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum seronoknya dpt gi jenjalan yer k.ida...berpeluang menikmati pemandangan yg cantik kt negara org...

    ReplyDelete