Wednesday, January 22, 2014

Yulong River...yang menawan


memang kkida tidak menyesal datang ke mari....patutlah tempat ini menjadi tumpuan pelancung...terutama pada musim bunga dan luruh....pasti pemandangannye sangat indah masa dua musim tersebut...sedangkan kkida datang musim sejuk yang low season pun dah amat cantik....bayangkan pemandangannye ketika musim bunga...:)

jika anda ingin ke Guilin seeloknye anda travel antara bulan april hingga oktober....high season masa tu dan definitely pemandangan Yulong river ini cantik bangat...

walaubagaimana pun tak mengapa, Insyaallah ada rezki kita kemari lagi pada musim yang lain pula...pada entri ni kkida nak share gambar pemandangan sekitar Yulong River yang sempat kkida dan hani ambil...banyak gambarnye dan semua pun cantik belaka...tak tau yang mana kkida nak pilih dan share kat sini....so kkida upload ajelah bebanyak....harap anda tak bosan yek...:)


baju kkida tu memang besar ok....bukan kkida...hehe....


gambar ni yang kkida guna sebagai header blog ni...:)


sebab low season pelancung tak ramai....adalah dua tiga kerat aje termasuk kami berlima....tapi elok juga datang masa low season, jika tak mungkin harga untuk berakit ni mahal giler....yelah dah nak kena berebut dengan mat saleh...dan sungai Yulong ni pun pasti jam teruk dengan rakit-rakit yang bersimpang siur..:)


air yang sangat jernih hingga boleh nampak warna baju/bayang orang yang sedang memancing tu...


masa kkida gi ni winter season baru nak mula...pokok-pokok ada yang tinggal ranting dan ada yang baru nak menguning...masa ni cuacanye sejuk sangat....air sungai tu dah macam air dalam peti ais...


sangat jernih kan....ada bahagian sungai yang dalam hingga 3 meter dan ada yang cetek hingga boleh nampak dasar sungai....foto atas rumput dalam sungai....cantik sangat....


jika musim menanam padi pasti cantik kan....musim sejuk mereka tanam sayur dalam petak sawah...


mereka memang suka melompat...kecik-kecik dulu tak puas melompat....:)


 atmam melompat sambil tangan dok dalam poket...hehe....


budak ni tak gi sekolah hari ni, semalam slip kat tangga sekolah masa cikgu suruh angkat meja...buku lalinye terseliuh agaknya (atau jangan lebih teruk dari tu)...semalam hubby kkida bawa pegi jumpa pengamal perubatan tradisi atau dukun patah....harap-harap jumaat ni dia boleh jalan....jika tidak cancellah my trip ke masjid tanah sabtu ni....takkan nak tinggal dia sorang kat rumah...

kekadang geram juga kkida pada pihak sekolah ni...ada je halnye...anak kita elok aje masa kita hantar pagi ke sekolah...tup tup tengahari call suruh ambik sebab terjatuh kat tangga sebab angkat meja...apa kena mengena angkat meja dengan anak kita...bukan tak boleh suruh...boleh...tapi jika terjadi hal camni, sapa yg tanggung...sekolah nak tanggung ke...

yang pasti makpak terpaksa tanggung, cikgu lepas tangan...yg ketinggalan pelajaran anak kita, pihak sekolah tak akan ambil peduli jika anak kita tu boleh catch up atau tidak dengan apa yang dia dah tertinggal...tiga hari tak gi sekolah...kalau kat obersi mau kena saman dah ni...:(

Monday, January 20, 2014

pasar ayam...Guilin

nasi impit...

Assalamualaikum,
hari isnin lagi...telah hampir sebulan kita melalui tahun 2014...:)

...dan cerita travel kak ida belum habis lagi...kkida nak sambung ni, anda nak dengar tak?...:)

sepanjang 6 hari percutian, kkida banyak habiskan masa kat pekan Yangshuo berbanding Guilin...bandar Yangshuo terletak lebih kurang 80km dari bandar Guilin...perjalanan dengan kereta mengambil masa sejam setengah...since kkida ambil package flight + hotel dengan Airasia...so kkida tiada pilihan selain bermalam kat satu tempat aje...samada Guilin atau Yangshuo...tak boleh nak check in check out banyak kali...

...kkida dapatkan info dari beberapa website sebelum buat pilihan dan akhirnya kkida memilih untuk bermalam di Yangshuo kerana ia merupakan bandar lama dan lebih menarik lagi berbanding bandar Guilin... Yangshuo terletak di tepi sungai Li yang terkenal itu...


selepas jalan-jalan kat kampung Fuli (entri lalu), tour guide ajak kkida tengok pasar orang tempatan pula...mulanya kkida malas juga nak ke tempat tu, yelah kalau dah pasar mestilah ada jual benda tu...kan...kan...:)

tapi kkida follow juga...bila sampai aje kat pasar tu kkida dapati suasananye interesting juga...cara depa meniaga ayam itik jauh berbeza dari kita...stail tok nenek kita dulu-dulu...mereka jual ayam itik hidup yang diletakkan dalam raga...pelanggan akan pilih sendiri ayam itik mana yang mereka berkenan...kemudian peniaga akan ikat kaki ayam tersebut sebelum ditimbang...

ayam-ayam tersebut peniaga ayam tu bela sendiri, lebih kurang cam ayam kampung gitu dan harganye Subhanallah...sihat kemain, boleh cecah 50 henggit seekor...nak tersedak kkida dengar...huhu....
memang tak makan ayam le gamaknye jika harganye camtu kat kolumpo ni...hehe...

dah mahal bebeno harganya, maka kuranglah orang yang beli ayam itik tu kkida tengok...sedangkan kita ni pun terasa mahal kemain...inikan pula orang tempatan...namun harga daging murah kat sana....terutama daging vavi tu...hehe...


itik, sedap buat kari...:) bila tengok raga camni, ia mengimbau zaman kanak-kanak kkida...tok kkida dulu jika nak tangkap ayam time raya (dulu mana ada ayam pekan, nak makan ayam kena bela sendiri) dia akan buat perangkap guna raga camni, tapi mulut raga tok kkida tu besar lagi...caranya dia akan tompang raga tu dengan kayu dan kayu tu diikat tali...taburkan dedak bawah raga tu...bila ayam tu leka patuk makanan cepat-cepat tarik tali supaya kayu tompang raga tu jatuh...ayam tu akan terperangkap dalam raga tersebut...so dapatlah makan ayam...

seronok bila ingatkan kisah lama...walaupun hidup serba kekurangan, namun semua kenangan tersebut tak mungkin kkida lupakan....:)


Yangshuo merupakan bandar petani....kampung habislah...semua sayuran yang dijual kat pasar mereka tanam sendiri...cer tengok cili hijau besar tu...geram aje kkida...mesti sedap kalau buat jeruk cili....makan dengan mee goreng mamak atau mee rebus atau tabur atas nachos...yummy...


ubi kayunye sepesen aje...sama saiz, sedap buat lepat ubi tu...:)...dan bawang besar foto bawah ni...ukurannye dua kali ganda saiz bawang besar yang jual kat tesco...hehe....

...timun gergasi tu....gilerr besar...:) terkaget jap kkida...nak buat apa timun besar camtu...lol


kulit kayu manis dan bunga lawang...dan bermacam jenis herba dan rempah ratus terdapat kat pasar tersebut...


selain ayam dan sayur, ada juga peniaga yang menjual hasil tukangan dan bakul rotan...nampak tak dulang tampi bulat lebar tu...depa masih guna cara tradisi untuk tampi beras...dan bangku kayu tu...comel je....kalau dekat nak juga kkida beli bawa balik mensepuluh...:)


cangkul oh! cangkul...bukti Yangshuo merupakan bandar pertanian...macam-macam saiz cangkul ada dijual...


dan kayu kandar ni...memang banyak dijual kat pasar...ingat tak entri kkida sebelum ni yang berkaitan dengan kayu pengandar...:\


nenek tua ni beria marah kkida sebab ambik gambar dia...:)

...takpalah nek...saya nak share gambar nenek yang rajin ni dengan blog reader saya...nenek ni kata dia tak suka nak glamer glamer...bukannye muda lagi dan dah tak lawa pun.....:)

(kkida tokok tambah...apa dia cakap pun kkida tak paham...lol)

Saturday, January 18, 2014

perkampungan Fuli


inilah kehidupan mereka....jika lihat pada photo-photo ni, pasti dapat kita bayangkan bagaimana mereka mencari rezki bagi meneruskan kehidupan harian...kat negara kita sekarang ni memang payah dah nak nampak orang angkut barang dengan cara menggalas atas bahu seperti ni...masa kkida kecil dulu pernah juga nampak....tapi lama dulu...masa tu tak paham apa pun lagi...

kini dalam usia separuh abad, kkida berpeluang melihat keadaan yang serupa...begitu juga dengan anak-anak yang ikut...elok juga....:)

dalam kita menikmati kesenangan dalam kehidupan, di bahagian lain muka bumi ini ada manusia yang mencari rezki umpama kais pagi makan pagi kais petang makan petang...lihatlah wanita dalam foto atas tu, rambutnye telah memutih....kkida rasa usia beliau lebih 60 tahun....tapi kederatnye cukup kuat....menggalas lobak putih dari bawah untuk di hantar ke pasar berhampiran...:(


sebelum tu lobak tersebut di cuci dalam air panas ini yang terbit dari perut bumi...jernih airnya...sedap jika dapat berendam sejuk-sejuk tu...


wanita ini pula mengandar kayu api....mungkin untuk dijual atau kegunaan sendiri...bila terpandang pada dua wanita tua ini...terasa sedih dan kesian dalam hati kkida...terasa beruntungnye diri ini....tak perlu bersusah payah seperti mereka untuk mencari sesuap nasi....Syukur Alhamdulillah atas nikmat yang Allah swt berikan buat kita semua di bumi tanah melayu yang tercinta ini...:)

menganga gak dua anak kkida tu tengok bagaimana gigihnye wanita tersebut mengandar beban seberat itu...boleh rebeh bahu dalam jangkamasa panjang...tak hairanlah bila kkida lihat majoriti warga tua mereka bongkok, ada yg terlipat hingga 90 darjah...:\


daerah ini adalah sebuah perkampungan lama...Fuli...ia terletak 8km dari pekan Yangshuo...sejarah kampung ni melebihi 800 tahun...dan kampung ni terkenal dengan pembuatan kipas kertas tangan oleh penduduk tempatan...


nenek tua dan suaminya ni telah buat kipas berpuluh tahun, dari muda hingga ke tua...usianya menghampiri 80 tahun...kkida suruh tourist guide tanya bila nenek ni nak berhenti buat kipas, nenek tu kata selagi terdaya dia akan terus buat kipas...lagipun katanya jemu duduk diam tak buat apa...dia ada 4 orang anak...masa zaman dia, tiada sekatan untuk beranak ramai....so kira senang jugalah, sebab ada ramai anak...makan minum tak susah...buat kipas hanya untuk mengisi masa lapang...


perkampungan lama Fuli ni memang cantik...menurut sejarah, ramai penduduk dari utara negara cina melarikan diri ke bandar ini semasa zaman perang cina jepun...dan akhirnye mereka terus menetap di bandar tersebut...dan bandar ini memang salah satu destinasi pelancung jika ke Yangshuo....musim lain selain musim sejuk memang penuh dengan mat saleh...


kawasan ni baru siap dibina, cantik....sungai pun jernih....saujana mata memandang...dan satu kkida perhatikan mereka amat menjaga kebersihan (selain suka meludah...hehe...)....nampaknye mereka lebih berdisiplin dari kita dalam bab menjaga kebersihan tempat awam camni...:\


deretan kedai lama menjual panting, pinggan mangkuk lama, shawl, pakaian dan macam-macam lagi...


ada orang jual pelbagai jenis kekacang...kkida pun tanya harga...mahal kemain, memang depa semelih kita cukup-cukup...takpalah....nak rasa gak...suruh dia timbang 500g kacang almond, pecan dan berangan....tapi tu lah...mereka dasar suka menipu....depa guna penimbang elektronik dan kkida nampak 500g kat penimbang tu...

...namun penimbang tu dah mereka bega....depa ingat kita ni tak tau gamaknye 500g tu beratnya macam mana....:/....bila kkida kata tak cukup 500g...dia suruh kkida tengok kat timbangan tersebut...yelah...memang tulis 500...tapi kuantiti yang dia bagi bukan 500....

oleh kerana payah nak berkomunikasi....kkida pun beredar dari situ...memang sakit hati....namun malas nak melayannye...


ok stop jap....ada lagi...