Tuesday, July 9, 2013

Italiannies....makan-makan sebelum Ramadhan...


Assalamualaikum,
Ramadhan menjelma kembali....baru je rasanya kita menjalankan ibadah puasa dan menyambut raya tahun lalu....tup tup kita akan melalui pengalaman yang sama sekali lagi....Alhamdulillah...

sebelum mengakhiri makan-makan siang yang akan bermula esok....kkida sempat menjamu selera sekali lagi semalam...jamu sungguh-sungguh tau....hehe...

semalam, kkida dan beberapa rakan blogger dinner bersama di Italiannies cawangan Paradigm Mall....tujuan untuk perkenalkan promosi Ramadhan mereka...biasalah kan...most food outlet mencuba sedaya upaya untuk menarik seramai mungkin pelanggan makan (buka puasa) kat tempat mereka termasuklah restoran Italiannies....

promosi mereka untuk Ramadhan kali ini....dengan setiap pesanan hidangan a lar carte  dan tambahan RM10 seorang, anda boleh enjoy hidangan tambahan...iaitu unlimited salad, sup dan roti...promosi bermula dari jam 6.30pm till 9pm bermula...dari 10 julai hingga 10 ogos...

sekali-sekala jika jemu makan nasi kerabu, nasi dagang atau malas nak beramai-ramai kat bazaar ramadhan, apa kata kita bertukar selera....buka puasa dengan keluarga atau rakan-rakan dengan menu pasta dan pizza yang sangat Italiano dari restoran ini....menurut anak kkida, hani, makanan kat Italiannies lebih sedap jika di bandingkan dengan makanan Italy sebenar kat negara Italy sana...hehe....hani pernah jenjalan ke negara tersebut dengan eka dua tahun lalu...:)


salad buffet....mushroom soup ni sedap ya amat....betul, kkida bukan buat-buat cerita ni.....jika tak caya youall kena cuba sendiri....hehe...


mash potato sebenar...dan roti...


bawah....piring salad kkida....


kemudian kami dihidangan dengan hidangan pembuka selera pula  (bukan sambal belacan yek...:)

stuffed mushrooms
oven roasted mushroom caps, stuffed with italian chicken sausage, spinach, fresh herbs and three italian cheese...


sicillian chicken salad
Italiannies' signature salad!....marinated diced chicken breast, mangoes, red grapes and walnuts, tossed in lemon-dijon dressing on crisp romaine lettuce...my favourite...


chicken milanese
grilled chicken breast served over cream spinach, then topped with chilled tomato caper relish....something different...hidangan yang anda perlu cuba...


spaghetti and meatballs
Italiannies famous huge homemade beef meatballs, served with spaghetti in Italiannies signature marinara sauce....boleh makan dua orang....anak bongsu kkida suka sangat dish ni....hmmm...nampaknye kena cari minah Italy le bila besar nanti....hehe...


shrimp fra diablo
fettuccine pasta sauteed with shrimp, garlic, chili flakes, spinach, asparagus and feta cheese in pomodoro cream sauce...


pizza enorme
huge 16" family pizza with four flavours, pepperoni, turkey ham and pineapple, shrimp and mushroom, and roasted garlic...


anda kena cuba ni....real pizza...italy mari....:)
tengok le tangan si jaslyn tu...kecik aje jika dibandingkan dengan ukuran pizza tersebut....pizza ni boleh makan 3 orang jika tengah lapar...hihi....kecuali jika anda order lebih dari satu hidangan utama....


di akhir majlis...kami dijamu dengan pemanis mulut yang memang sangatlah manisssss...:)....dessert tersebut  dinamakan...

Tartufo
a three layered chcoclate cake with dark and white chocolate mousse covered with the fudgiest frosting....pesanan kkida...jika anda ada penyakit kencing manis elakkan dessert yang ni ok.....sedap memang sedap...tapi....huhu....:)


bawah...assistant kkida (hani) suka sangat dapat ikut mama gi makan-makan kali ni...excited aje dia bila tengok makanan dihidangkan....ada gak manafaatnya tulis blog makanan ni..kannn..hehe....orang suka nak menjamu kita....

pandangan kkida....jika anda commit utk menulis dan menerima jemputan makan-makan camni, tulislah sebaiknye...jangan seperti melepaskan batuk kat tangga....orang dah beri kepercayaan pada kita, maka sebagai blogger yang beretika...lakukan dengan ikhlas....pasti nama anda akan terpahat di ingatan mereka...:)


begitulah alkisahnya majlis makan-makan kkida semalam sebelum bemulanya bulan lapar dan dahaga esok....:)

to Italiannies, terima kasih kerana rajin jamu saya....:)...dan buat semua blog reader...terima kasih kerana sudi baca celoteh kkida hari-hari....:)....jika ada salah dan silap kkida minta maaf banyak-banyak yek!...al-maklumlah orang lama tulis blog....ikut sedap jari aje...takda selindung-selindung...:-D

akhir kalam....disini kkida ingin mengucapkan....

google image...tq

12 comments:

  1. selamat menyambut Ramadan....Nampak sedap2 belaka...dah puasa esok kena tahan mata nengok makanan ni semua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Faz...kkida pun tak leh nak letak gambar food sangat time posa ni...selamat berpuasa buat faz sekeluarga...tk

      Delete
  2. selamat menyambut bulan ramadan...wah semuanya menariklah kkida..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat menyambut bulan ramadhan juga buat salmi sekeluarga...:)

      Delete
  3. salam ramadhan dan slmt mjalani ibadah puasa utk kkida skeluarga!!! ;;;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ramadhan buat zurina sekeluarga juga...:)

      Delete
  4. Selamat menjalani ibadah puasa yer Kak Ida. Oh yer, majlis besar dah makin dekat. Kak Ida kena banyak berehat tau.

    Bestnya dapat jemputan. Tapi saya kalau dapat jemputan pun susah nak pergi sebab asyik travel jer. Mushroom soup tu tengok jer pun saya dah tau sedap dah. Ish...bestnya.

    Saya setuju dengan pesanan Kak Ida. Ada yang buat food review, 2-3 patah jer. Alahai...kesian orang yang sponsor. Kalau dapat kat saya, haruslah berjela2 saya tulis..hahahahhaha. Makanan sendiri pun dah panjang lebar walhal telur goreng jer pun. Hihihiihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sakan Aziela,
      majlis besar betul hujung tahun nanti...majlis lepas raya ni kecilan aje...Insyaallah...
      mushroon sup tu memang sedap, sangat ori rasanya...:)
      mengenai food review tu kkida bangkitkan kerana ada sesetengah blogger tu tulis seciput aje...rasa rugi kot tulis lebih2...tapi masa makan free tak rasa rugi pulak ye tak...hehe...

      Delete
  5. Assalamualikum,
    kak ida.. salam ramadhan.. salam perkenalan..
    saya tengah buntu jalan jalan cari resepi.. resepi untuk berbuka hari pertama hari ni..
    yang nyata suami tidak mahu makan nasi.. saya terus buntu mahu masak apa ya kak.. huhu... maklumla sekarang tgh dok diet.. so masa buka taknak nasi.. masa sahur ok la..
    tgh godek2 blog akak..tapi tengok2 rambang mata pula.. tak tahu nak mula dari mana.. huhu..

    selamat berbuka puasa kak.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam,
      godek-godek le blog kkida ni yek!
      macam-macam ada....:)

      Delete
  6. Salam Ramadhan, Shootnya mantap.

    ReplyDelete