Tuesday, July 30, 2013

bettys orange and poppy seed loaf


cerita lama...dah lebih enam bulan...anak bujang kkida pun dah balik cuti dan akan pulang semula tak sampai sebulan lagi...:)

tapi takpalah...bila ketandusan idea camni dan tak tau nak cerita apa boleh le kkida korek-korek balik gambar lama dan share dengan anda kan...harap ada yang suka nak dengar story kkida yang hampir lapuk ni...hehe....

sempena hari raya yang hampir tiba...kkida nak share dengan anda resepi ni....mesti sedap ni...tengok dari bahannya kkida pasti ia satu resepi yang berbaloi untuk dicuba...Insyaallah kkida pun nak cuba buat raya nanti....resepi ni kkida perolehi dari pamphlet ketika minum teh kat bettys cafe, Harrogate...sebuah cafe comel dan menarik...

ketika cari lokasi penginapan antara edinburgh dan cambridge...kkida terbaca mengenai bettys cafe ni, nampak macam menarik sbb banyak yg beri positif komen....since kkida yang buat booking penginapan sepanjang kat uk hari tu, so kkida pun pilihlah tempat yang kkida suka dan beri advantage pada kkida...:)

contohnye apatment kat harrogate ni...lokasinya dekat dengan bettys cafe ni....jalan kaki aje... 


so malam kedua kat harrogate kkida ajak hb gi masuk bettys...teringin nak rasa sconesnye yang marbeles tu...tapi terasa janggal pula bila minum kat situ....orang sekeliling semuanya blondie...takda yang warna kulit sawo matang cam orang melayu 2,3 kerat ni...:]

bila rasa scones kat cafe tersebut...kkida prefer lagi scones yang ni...so far memang tiada tandingannya....:)


...selain tempat utk relax minum petang dan dinner, kat sebelah cafe ada bettys shop di mana terdapat pelbagai jenis kek, pastry, cookies, pies, tart yang semuanya nampak sedap belaka (hmmm....kkida ni semuanye sedap...huhu....:)

yelah, memang semuanya nampak sedap pada pandangan kkida...cuma kkida tak berani nak beli...takut ada bahan yang tak boleh dimakan...tapi kkida minta kebenaran utk ambik gambar dan mereka benarkan...:)


ketika ni masih lagi dalam suasana perayaan krismas....so kebanyakan cookies dan kek yang dijual adalah berkaitan dengan perayaan tersebut...nampak menarikkan...sebenarnya bettys juga ada baking class...jika lama kat sana pasti kkida juga suka nak join baking class tersebut....


sekali sekala seronok lalui pengalaman seperti ini...namun tak bolehlah selalu kerana sekali duduk tempat camni bukan sikit harga yang perlu dibayar hanya utk minum kopi/teh dan scones panas...:(


tengok le pakcik kat atas ni, macam nak telan kkida aje...kan....agaknya dia kata dalam hati dari manalah datangnye orang ni...dok sibuk snap gambar aje...belinye idak....:0)

3 comments:

  1. tengok gambar2 tukan Kak Ida, mcm tengok movie orang putih dulu2lah...

    ReplyDelete
  2. Caca sejuk, roti panas2, minum teh panas...perghh...like a dream comes true lah Kak Ida..hehehehehe

    ReplyDelete
  3. wahhh..best nye bakery shop dia...

    ReplyDelete