Tuesday, July 30, 2013

bettys orange and poppy seed loaf


cerita lama...dah lebih enam bulan...anak bujang kkida pun dah balik cuti dan akan pulang semula tak sampai sebulan lagi...:)

tapi takpalah...bila ketandusan idea camni dan tak tau nak cerita apa boleh le kkida korek-korek balik gambar lama dan share dengan anda kan...harap ada yang suka nak dengar story kkida yang hampir lapuk ni...hehe....

sempena hari raya yang hampir tiba...kkida nak share dengan anda resepi ni....mesti sedap ni...tengok dari bahannya kkida pasti ia satu resepi yang berbaloi untuk dicuba...Insyaallah kkida pun nak cuba buat raya nanti....resepi ni kkida perolehi dari pamphlet ketika minum teh kat bettys cafe, Harrogate...sebuah cafe comel dan menarik...

ketika cari lokasi penginapan antara edinburgh dan cambridge...kkida terbaca mengenai bettys cafe ni, nampak macam menarik sbb banyak yg beri positif komen....since kkida yang buat booking penginapan sepanjang kat uk hari tu, so kkida pun pilihlah tempat yang kkida suka dan beri advantage pada kkida...:)

contohnye apatment kat harrogate ni...lokasinya dekat dengan bettys cafe ni....jalan kaki aje... 


so malam kedua kat harrogate kkida ajak hb gi masuk bettys...teringin nak rasa sconesnye yang marbeles tu...tapi terasa janggal pula bila minum kat situ....orang sekeliling semuanya blondie...takda yang warna kulit sawo matang cam orang melayu 2,3 kerat ni...:]

bila rasa scones kat cafe tersebut...kkida prefer lagi scones yang ni...so far memang tiada tandingannya....:)


...selain tempat utk relax minum petang dan dinner, kat sebelah cafe ada bettys shop di mana terdapat pelbagai jenis kek, pastry, cookies, pies, tart yang semuanya nampak sedap belaka (hmmm....kkida ni semuanye sedap...huhu....:)

yelah, memang semuanya nampak sedap pada pandangan kkida...cuma kkida tak berani nak beli...takut ada bahan yang tak boleh dimakan...tapi kkida minta kebenaran utk ambik gambar dan mereka benarkan...:)


ketika ni masih lagi dalam suasana perayaan krismas....so kebanyakan cookies dan kek yang dijual adalah berkaitan dengan perayaan tersebut...nampak menarikkan...sebenarnya bettys juga ada baking class...jika lama kat sana pasti kkida juga suka nak join baking class tersebut....


sekali sekala seronok lalui pengalaman seperti ini...namun tak bolehlah selalu kerana sekali duduk tempat camni bukan sikit harga yang perlu dibayar hanya utk minum kopi/teh dan scones panas...:(


tengok le pakcik kat atas ni, macam nak telan kkida aje...kan....agaknya dia kata dalam hati dari manalah datangnye orang ni...dok sibuk snap gambar aje...belinye idak....:0)

Monday, July 29, 2013

food entri pula....

salam buat semua,
hari baru minggu baru...minggu akhir kita berpuasa sebelum menyambut raya minggu depan...Insyaallah...

minggu ni minggu akhir kerja bagi kebanyakan warga kota....hujung minggu ni mungkin ramai yang akan memulakan perjalanan pulang ke kampung halaman masing-masing.....:)

bagi yang raya kat rumah sendiri macam kkida ni sama aje...tahun ni Insyaallah mak kkida akan datang beraya dengan kkida kat KL...:)...gitulah rutin my mum....selang setahun dia suka datang beraya kat KL....kkida pula memang dah lama tak balik raya ke kampung...selesa beraya di rumah sendiri...rumah kkida pun dalam suasana kampung...oklah...meriah juga...:)

lagi pun anak-anak dah besar panjang...payah juga nak balik raya rumah my mum yang agak sempit bila ramai-ramai balik serentak...suasana jadi kelam kabut dan kurang selesa....mak kkida pula kurang sihat...tu sebab kkida ngalah...tak balik pun takpalah since rumah kkida memang 'tempat lepak' my mum bila dia jemu di kampung....:)
oklah, berbalik kesah masak-masak...since pagi lagi dan memasing belum lapar lagi...elok lah kkida share sikit-sikit food photo kan....juadah semalam-semalam dan semalam....kkida memang masak hari-hari...tak main instant-instant....hehe....masak aje apa yang termampu....simple pun takpa...
terung ni kkida gril dalam airfyer....potong bulat dan masak hingga empuk....guna satu sudu besar minyak aje....sambal tu kkida tumis asing dan siram atas terung tu...kkida blend cili merah besar (buang biji), bawang putih, bawang merah, belacan dan udang kering sikit....tumis hingga kering...tambah perisa dan asam jawa...itu aje...
yang ni pun lebih-lebih bahan dalam peti sejuk...kubis, kucai sikit dan udang kecil sikit...rendam suhun...tumis seperti goreng mihun gitu...tambah kicap, telur dan perisa secukupnye....ramai peminat suhun goreng camni...:)
bawah ni pula leftover bahan juga....kacang panjang tumis dengan hati lembu...pembuka selera ni...sesuai le kalau time sahur...jika kkida ada lauk camni ok dah masa sahur....:)
yang ni pula kkida nak share cokodok pisang....kelainannye adalah buah kurma yang kkida campur dalam cokodok tersebut....rendam sebentar kurma tersebut jika jenis keras...pastu cincang dan masukkan ke dalam batter cokodok....kurangkan gula...tambah garam dan soda sikit...tepung kena agak sendiri....jika banyak cokodok jadi keras, jika kurang cokodok jadi lembik....
goreng seperti biasa....hb kkida suka cokodok hitam...tak suka cokodok yang tak cukup gelap...hehe...
murtabak?
kkida taklah rajin nak buat murtabak...yang ni aje bazaar mari...murtabak ni mesti ada selang 2,3 hari sekali...kegemaran seisi keluarga kecuali kkida...jika nak beli murtabak ini anda kena bersedia utk Q sepanjang beberapa meter seawal jam 4 petang...

sedap sangat ke murtabak ni.....pada kkida biasa aje....sama seperti rasa murtabak yang jual kat tempat lain....tak tau kenapa ramai benor yang teruja hingga sanggup beratur panjang...:)

oklah, itu le cerita makan-makan kkida....sorry yek....ada yang bagitau kat kkida tak baik kongsi gambar food time posa-posa camni...mengurangkan pahala puasa....so nasihat kkida bagi anda yang rasa tak sesuai entri seperti ini....please jangan jengah kemari sepanjang bulan ramadhan yang mulia ini....dan sebaiknye jangan buka sebarang link yang berkaitan dengan makan-makan seperti ini.....:| 

Monday, July 22, 2013

cokodok kurma...


salam buat semua,
hari ni dah masuk tiga belas hari kita puasa kan....you all rasa masa berjalan laju tak?....kkida rasa laju sangat...kenapa ye....kenapa laju sangat masa beredar....atau hanya perasaan kkida aje...:)

walau bagaimana pun takpalah....lagi laju lagi bagus...hehe.....tak sabar rasanya nak menyambut hari raya aidil fitri sekali lagi....Insyaallah semuga kita semua dapat meraikan hari yang terindah itu bersama-sama sekali lagi...:)


kkida takda resepi istimewa nak share dengan kalian sepanjang ramadhan kali ini....setiap hari kkida masak hidangan yang tak jauh berbeza dan kebanyakannya adalah resepi-resepi yang pernah kkida share kat blog ni....

dua tiga hari lalu my dh nak makan cokodok pisang letak buah kurma....so kkida pun buatlah....senang sangat....cokodok pisang yang biasa kita buat tu cuma tambah hirisan buah kurma....kkida rendam sikit buah kurma tu supaya lembut....jika buah kurma jenis lembut tak perlu direndam....terus aje cincang dah campurkan kepada pisang yang dah dihancurkan....lain-lain bahan sama....kkida tambah soda sikit selain gula dan garam....tepung kena agak sendiri ye....jika letak banyak tepung cokodok anda akan keras...jika kurang sangat lebik pula nanti....dan akan makan banyak minyak pula masa goreng....


ginilah rupa cokodok kurma kkida...sama aje seperti cokodok tanpa kurma....cubalah....

Tuesday, July 9, 2013

Italiannies....makan-makan sebelum Ramadhan...


Assalamualaikum,
Ramadhan menjelma kembali....baru je rasanya kita menjalankan ibadah puasa dan menyambut raya tahun lalu....tup tup kita akan melalui pengalaman yang sama sekali lagi....Alhamdulillah...

sebelum mengakhiri makan-makan siang yang akan bermula esok....kkida sempat menjamu selera sekali lagi semalam...jamu sungguh-sungguh tau....hehe...

semalam, kkida dan beberapa rakan blogger dinner bersama di Italiannies cawangan Paradigm Mall....tujuan untuk perkenalkan promosi Ramadhan mereka...biasalah kan...most food outlet mencuba sedaya upaya untuk menarik seramai mungkin pelanggan makan (buka puasa) kat tempat mereka termasuklah restoran Italiannies....

promosi mereka untuk Ramadhan kali ini....dengan setiap pesanan hidangan a lar carte  dan tambahan RM10 seorang, anda boleh enjoy hidangan tambahan...iaitu unlimited salad, sup dan roti...promosi bermula dari jam 6.30pm till 9pm bermula...dari 10 julai hingga 10 ogos...

sekali-sekala jika jemu makan nasi kerabu, nasi dagang atau malas nak beramai-ramai kat bazaar ramadhan, apa kata kita bertukar selera....buka puasa dengan keluarga atau rakan-rakan dengan menu pasta dan pizza yang sangat Italiano dari restoran ini....menurut anak kkida, hani, makanan kat Italiannies lebih sedap jika di bandingkan dengan makanan Italy sebenar kat negara Italy sana...hehe....hani pernah jenjalan ke negara tersebut dengan eka dua tahun lalu...:)


salad buffet....mushroom soup ni sedap ya amat....betul, kkida bukan buat-buat cerita ni.....jika tak caya youall kena cuba sendiri....hehe...


mash potato sebenar...dan roti...


bawah....piring salad kkida....


kemudian kami dihidangan dengan hidangan pembuka selera pula  (bukan sambal belacan yek...:)

stuffed mushrooms
oven roasted mushroom caps, stuffed with italian chicken sausage, spinach, fresh herbs and three italian cheese...


sicillian chicken salad
Italiannies' signature salad!....marinated diced chicken breast, mangoes, red grapes and walnuts, tossed in lemon-dijon dressing on crisp romaine lettuce...my favourite...


chicken milanese
grilled chicken breast served over cream spinach, then topped with chilled tomato caper relish....something different...hidangan yang anda perlu cuba...


spaghetti and meatballs
Italiannies famous huge homemade beef meatballs, served with spaghetti in Italiannies signature marinara sauce....boleh makan dua orang....anak bongsu kkida suka sangat dish ni....hmmm...nampaknye kena cari minah Italy le bila besar nanti....hehe...


shrimp fra diablo
fettuccine pasta sauteed with shrimp, garlic, chili flakes, spinach, asparagus and feta cheese in pomodoro cream sauce...


pizza enorme
huge 16" family pizza with four flavours, pepperoni, turkey ham and pineapple, shrimp and mushroom, and roasted garlic...


anda kena cuba ni....real pizza...italy mari....:)
tengok le tangan si jaslyn tu...kecik aje jika dibandingkan dengan ukuran pizza tersebut....pizza ni boleh makan 3 orang jika tengah lapar...hihi....kecuali jika anda order lebih dari satu hidangan utama....


di akhir majlis...kami dijamu dengan pemanis mulut yang memang sangatlah manisssss...:)....dessert tersebut  dinamakan...

Tartufo
a three layered chcoclate cake with dark and white chocolate mousse covered with the fudgiest frosting....pesanan kkida...jika anda ada penyakit kencing manis elakkan dessert yang ni ok.....sedap memang sedap...tapi....huhu....:)


bawah...assistant kkida (hani) suka sangat dapat ikut mama gi makan-makan kali ni...excited aje dia bila tengok makanan dihidangkan....ada gak manafaatnya tulis blog makanan ni..kannn..hehe....orang suka nak menjamu kita....

pandangan kkida....jika anda commit utk menulis dan menerima jemputan makan-makan camni, tulislah sebaiknye...jangan seperti melepaskan batuk kat tangga....orang dah beri kepercayaan pada kita, maka sebagai blogger yang beretika...lakukan dengan ikhlas....pasti nama anda akan terpahat di ingatan mereka...:)


begitulah alkisahnya majlis makan-makan kkida semalam sebelum bemulanya bulan lapar dan dahaga esok....:)

to Italiannies, terima kasih kerana rajin jamu saya....:)...dan buat semua blog reader...terima kasih kerana sudi baca celoteh kkida hari-hari....:)....jika ada salah dan silap kkida minta maaf banyak-banyak yek!...al-maklumlah orang lama tulis blog....ikut sedap jari aje...takda selindung-selindung...:-D

akhir kalam....disini kkida ingin mengucapkan....

google image...tq

Friday, July 5, 2013

azam raya bersama watsons

Assalamualaikum,
tengahari semalam kkida hadiri event anjuran Watsons yang dinamakan Azam Raya bersama Watsons...ramai jemputan hadir yang terdiri dari media dan bloggers...


kkida hadir event semalam atas jemputan dari Patricia Lee from Innity.com. Innity adalah sebuah lagi syarikat internet marketing sama seperti nuffnang...

faizal tahir hadir pada majlis tersebut semalam....kkida ingatkan dia nak nyanyi....:) teringin gak nak dengar suara faizal secara live...:)

faizal merupakan jurucakap bagi pihak watsons....


lokasi event....Al-Amar Lebanese Cuisine yang terletak di tingkat enam Pavillion....hmmmm...tempat nampak hebat, pasti makanan juga sedap kan....:)


atas dan bawah...dua 'orang kanan' kkida yang rajin nak ngekor jika ada event camni, terutama hani....dan seperti biasa kkida memang suka nak hangkut depa sekali....sebab senang....depa boleh ambik gambar on behalf of kkida.....hehe...tambah jika makan secara buffet dan kkida duduk jauh kebelakang dari main table...memang sangat bermanafaat jika bawa dua-dua anak pompuan kkida ni....lol...

so, jika ada pihak-pihak yang nak ajak kkida datang ke majlis anda.....please peruntukkan extra seat untuk saya yek!....plus one or two (lagi ramai lagi bagusss)....jika hanya nak jemput kkida sorang aje....minta maaf siang-siang.......:D


kkida nak stop jap, jap lagi sambung cerita....sementara tu youall layan le foto makanan yang sedap-sedap belaka ni....minggu depan dah nak puasa, hanya ada beberapa hari aje lagi kita nak makan siang camni....:)


terima kasih to Innity....sebenarnya ada beberapa lagi jemputan makan-makan cam ni....tambah dah dekat nak posa ni, ramai yang rajin nak menjamu....:)....wbp, kkida tak mampu nak gi semua....tambahan my bibik dah takda ni....:(