Friday, June 14, 2013

Ramadhan buffet ~ Serena Brasserie, Intercontinental KL


salam,
tak sampai sebulan lagi kita akan menyambut bulan ramadhan...:)
cepat sungguh masa berjalan...anda dah buat baju raya ke...hehe....tailor dah tutup tau...tak terima tempahan dah...:)


anda perasan tak....sejak kebelakangan ni ramai yang menganggap bulan puasa atau bulan Ramadhan adalah bulan untuk makan-makan....makan yang lain dari kebiasaan....konsep sebenar ibadah puasa tu dah 'lari' jauh dari tujuan asal....:(

...rata-rata premis perniagaan makanan telah mula mengadakan promosi dan pengiklanan bagi menarik pengunjung terutama orang yang berpuasa....mereka mengatur strategi bagi menarik seramai mungkin pelanggan....dari sekecil gerai makanan di tepian jalan sehinggalah ke hotel bertaraf 5,6 bintang...

selasa lalu kkida terima jemputan dari Hotel Intercontinental untuk food review buffet ramadhan mereka...kata orang tu rezki jangan ditolak....:)....kkida ajak hubby teman....mana seronok makan sensorang kan...jika boleh kkida nak hangkut semua anak...baru best makan reramai...

lagi satu tujuan kkida ajak hubby tu sebab kkida kurang familiar jalan sekitar kolumpo ni (wp dah pulohan tahun tinggal kat KL..:)....tambah jika drive malam lagilah tak jumpa tempat....:)


'SELAMAT BERBUKA PUASA'
at 'Serena Brasserie ~ Binjai Bazaar'

hotel Intercontinental teletak kat jalan Ampang, berhampiran KLCC....cafe Serena Brasserie (berhampiran lobby) menerapkan konsep bazaar ramadhan yang dinamakan Binjai Bazaar (BB)...terdapat pelbagai jenis pilihan makanan seperti yang terdapat di bazaar ramadhan (kat luar sana)...dari kueh mueh tradional, moden, nasi beriani, sate, makanan digril dan dibakar, sushi dan makanan laut, rojak, pasembor, perbagai jenis sambal dan kari, goreng-goreng, ice-cream dan banyak lagi....

banyak sungguh pilihan...hingga tak termakan...jika nak makan kat BB kena pastikan perut anda kosong (bulan posa mestilah perut kosong kan...hehe...) dan punya 'kantung' yang besar...lol....juga punya banyak masa untuk lepak lelama kat situ (jika tak rugi tau....bayar mahal beb...:)


surau ada tersedia kat tingkat 5, cantik dan bersih (yelah dah nama pun 5 star hotel)...tapi masa kkida kat  surau tu time maghrib takda sorang pun orang pompuan kat situ....surau lelaki ada gaklah 3,4 orang...(kkida wonder staff melayu yang banyak kerja kat hotel tu solat kat mana?....mungkin juga surau tu khas untuk tetamu hotel...staff ada disediakan surau lain...:)


oklah berbalik pada menu hidangan binjai bazaar....seperti kkida ceritakan tadi memang terlalu banyak pilihan makanan....semuanya nampak menyelerakan...

wbp, selalunye time buka puasa kkida kurang makan makanan yang pedas-pedas...kkida prefer makanan yang kurang pedas...sambal-sambal ni memang tak leh masuk sangat...:)


menu seperti ayam golek kat atas tu atau salad-salad kat bawah ni memang my favourite lah...terdapat berbagai jenis salad untuk anda pilih...antaranya salad mangga muda, salad betik muda, salad buah, salad sayuran dan lain-lain...semuanya sedap belaka...


makan cicah-cicah camni pun ada...budak-budak mesti suka...jika bawa anak kkida mamam, mesti ini ajelah yang 'dikerjakannya'...hehe...


goreng pisang, keledek, keladi....roti john dan murtabak...


since badan tak berapa sedap...perut put sedikit meragam...kkida makan serba sikit...nak rasa-rasa aje...:)
atas tu lamb grill, pecal dan 3 cucuk sate...bawah ni pula...nasi beriani, salad-salad dan gulai daging kawah...


kkida suka gak fresh oyster camni...ambik 2, tapi makannye satu aje...besar sangat...


my dessert...dalam banyak-banyak hidangan manisan yang disediakan....inilah pilihan kkida...hehe...sejak usia semakin 'muda' ni makan pun dah kurang fancy dah...tak macam dulu-dulu...letak apa pun semua nampak sedap...hehe...


jus mango...sedap...yang ni memang kkida suka sangat...lepas makan kkida minta pula lime jus...nak cuci perut...:D


bagi anda yang berminat nak berbuka puasa kat Binjai Bazaar, Intercontinental KL...sila hubungi talian ini untuk dapatkan maklumat lanjut atau tempahan...

+603 2782 7271 atau +603 2161 1111

4 comments:

  1. wahhh meriahnya makanan dia!!! kuih2 kampung tu nmpak sedap..

    ReplyDelete
  2. wahhhhhh.. Kak Ida pergi ya?? Ni kalau kantung besar baru berbaloi-baloikan, bulan puasa memanglah perut kosong tapi kalau disumbat sebanyaknya mahu meragam.

    Saya setuju, pengertian puasa dah lari dari apa yang diajar oleh Rasulullah SAW.

    ReplyDelete
  3. Ermm .. makanan adalah punca pelbagai penyakit . Bulan Ramadhan bulan paling suai untuk proses detoxification. TAPI .. kerana nafsu kita sering gagal : gagal meraih keberkatan puasa; gagal membersihkan jiwa dan raga ; gagal menjaga kesihatan. So .. apa ertinya berpuasa ? Inilah kelemahan kita sebagai manusia .. sering tewas pada nafsu. Pihak hotel dan restoren yang mempromosikan buffet ramadhan ni .. sebenarnya mengambil kesempatan atas kelemahan kita umat Islam .. mengekang nafsu. Secara tak langsung .. ia memaparkan imej yang salah tentang ibadah puasa di bulan ramadhan pada mereka yang bukan Islam khususnya para pelancong luar. Yer lahh .. negara kita NEGARA ISLAM tapi budaya yang di amalkan tidak menepati budaya Islam yang sebenarnya. Saya tak salahkan pihak berkenaan.100%. Mereka berniaga so matlamat utama KEUNTUNGAN. Tapi pihak yang berkuasa boleh melakukan sesuatu untuk membendung ' salah tanggapan' tentang bulan ramadhan ini. Memanglah duit aku -duit engkau apa kisah. Tapi sebagai umat Muhammad saw .. kita perlu lakukan sesuatu untuk kebaikan kita sebagai hamba Nya.

    ReplyDelete