Friday, June 21, 2013

koci labu, kacang kuda...


kueh koci labu yang sedap....nak buat sendiri memang tak rajin....nasib baik kkida tinggal dalam kawasan yang dikelilingi oleh pakar-pakar masak.....hehe...nak makan apa semua ada...

terdapat dua versi koci labu yang dijual oleh isteri pak kitam ni...:)...satu jenis bersantan dan satu lagi plain camni...Insyaallah, next kenduri kendara kkida nak order bebanyak koci labu ni utk jamu tamu...:)

kacang kuda...dah banyak kali kkida tayang gambar ni....tapi since lama tak buat kacang kuda rebus macam ni, takpalah yek...kkida tayang sekali lagi....:)

hb kkida memang suka makan kacang kuda rebus...tu sebab kkida rajin buat...lol...


mula-mula kkida rendam dulu kacang kuda ni dalam 3,4 jam hingga kembang....lepas tu rebus hingga empuk....tambah garam....tadi kkida cuba rebus dalam periok cookline....hasilnya amat memuaskan....cepat aje kacang tu lembut...


oleh kerana my dh suka kacang kuda pedas...so kkida goreng dengan cili kering yang di potong kecil, cili blender, daun kari, rempah kari dan bawang merah cincang....tambah perisa sikit...hasilnya memang sedap...memang tak henti mengunyap...:D


ni nak sembang sikit kesah anak bujang kkida, ajwad....bulan depan dia balik cuti....:)))
tapi tak lama...sebulan lebih je....ikutkan dia tak nak balik, nak raya kat London, tapi sebab kkida bising suruh gak dia balik....maka akan/terpaksa balik juga le dia....huhu...."mama rindu kat abang...:')"

....lepas aje habis periksa hari tu dia gi makan angin dengan kenkawan seramai lapan orang ke Amsterdam dan kemudian terus ke Rome, Italy dengan pesawat dari Amsterdam...nak tau kenapa depa nak sangat ke Italy tu....:)


...lelaki tetap lelaki...jika diberi pilihan mesti kita nak ke Milan shopping barangan branded...atau sighseeing ke Florence atau Venice...betul tak!...ni depa tak...dalam banyak-banyak bandar peranginan kat negara Italy tu depa tuju ke satu bandar ni namanye Maranello...

sebabnye......

nak ke muzeum ferrari....lol....(pasti boring habis dua orang kawan pompuan yang ngekor budak-budak lelaki ni travel...heheee....memang tak merasalah depa nak masuk kedai handbag branded yang banyak kat Milan tu.....:-)


sukanya anak bujang kkida dapat test drive keta laju ni...dia pecut hingga 200km/h...berderau darah kita dibuatnya...tu pun dia kata nak gi hingga 300...tapi tak dibenarkan...

dahlah lesennye tertinggal kat London pastu kalau bawa pun lesennye dah mati dan dia pulak tak cukup 21 tahun lagi....memang cari penyakitlah abang ni...if anything happen memang jenuhlah ma dan ayah kat sini abang oi....(ada pernah sekali anak betuah kkida ni drive keta bm ayah dia hingga 220km atas highway ke klia)...hmmm....memang tak larat nak larang dah budak ni...:)

image from google

dan gadget ni....uolls ada guna tak? ....ok tak hasil hidangan yang anda masak dengan alat ni?
kkida ingat nak minta anak kkida beli kat London...kat malaysia belum sampai lagi jenis ni...Tefal Actifry...

Sunday, June 16, 2013

mission wraps


Assalamualaikum,
apa khabar youall...selamat berhujung minggu....:)

beberapa hari lalu wakil dari mission wrap drop by kat rumah kkida hantar sample mission wrap ni...terima kasih...:)

sejak menulis blog makan-makan ni ramai yang bermurah hati 'sedekah' kat kkida itu ini...dari benda yang tak boleh dimakan tapi berkaitan dengan makanan hinggalah kepada benda makan, contohnye mission wrap ni...terima kasih sekali lagi..:)

sebenarnya sabtu minggu lalu kkida dijemput untuk hadiri demo masak-masak chef zam guna bahan ini....tetapi oleh kerana ada majlis lebih penting yang perlu kkida hadiri, maka kkida menolak pelawaan tersebut...

since kkida tak leh datang, depa hantar goodie bag tersebut ke kkida selasa lalu...tq...:)


kkida sebenarnya suka juga beli tortilla (bukan pita...ok...:) wrap camni, simpan stok....tak kira jenama apa...sekali sekala kkida suka cicah roti ni dengan kari jika jemu makan nasi....pada pandangan kkidalah....ia jauh lebih baik berbanding roti canai dan nasi....texturenya ala-ala capati gitu...:)

...pagi tadi kkida buat filling utk kawankan dengan wrap yang banyak tu....simple aje caranye...


mula-mula tumis bawang putih dengan bawang merah cincang dalam minyak olive...bila dah wangi masukkan daging hancur...oleh kerana takda daging hancur kkida guna daging burger cincang aje....masak sebentar...


masukkan carrot dan kemudian kubis...masak hingga kering...tambahkan garam perisa dan lain bahan yang anda suka...


camnilah rupanya jika dah masak kering....anda boleh tambah lain-lain bahan ikut selera memasing...


sudukan filling tadi atas tortilla....tambah cheese dan sos cili/tomato jika suka...


lipat dan gril atas api perlahan hingga keperangan...hidang panas dengan salad...


terdapat buku resepi dalam goodie bag mission wrap tersebut...ada banyak interesting recipes...Insyaallah jika ada kesempatan kkida akan share semua resepi-resepi tu dengan anda.yek!!!

Friday, June 14, 2013

Ramadhan buffet ~ Serena Brasserie, Intercontinental KL


salam,
tak sampai sebulan lagi kita akan menyambut bulan ramadhan...:)
cepat sungguh masa berjalan...anda dah buat baju raya ke...hehe....tailor dah tutup tau...tak terima tempahan dah...:)


anda perasan tak....sejak kebelakangan ni ramai yang menganggap bulan puasa atau bulan Ramadhan adalah bulan untuk makan-makan....makan yang lain dari kebiasaan....konsep sebenar ibadah puasa tu dah 'lari' jauh dari tujuan asal....:(

...rata-rata premis perniagaan makanan telah mula mengadakan promosi dan pengiklanan bagi menarik pengunjung terutama orang yang berpuasa....mereka mengatur strategi bagi menarik seramai mungkin pelanggan....dari sekecil gerai makanan di tepian jalan sehinggalah ke hotel bertaraf 5,6 bintang...

selasa lalu kkida terima jemputan dari Hotel Intercontinental untuk food review buffet ramadhan mereka...kata orang tu rezki jangan ditolak....:)....kkida ajak hubby teman....mana seronok makan sensorang kan...jika boleh kkida nak hangkut semua anak...baru best makan reramai...

lagi satu tujuan kkida ajak hubby tu sebab kkida kurang familiar jalan sekitar kolumpo ni (wp dah pulohan tahun tinggal kat KL..:)....tambah jika drive malam lagilah tak jumpa tempat....:)


'SELAMAT BERBUKA PUASA'
at 'Serena Brasserie ~ Binjai Bazaar'

hotel Intercontinental teletak kat jalan Ampang, berhampiran KLCC....cafe Serena Brasserie (berhampiran lobby) menerapkan konsep bazaar ramadhan yang dinamakan Binjai Bazaar (BB)...terdapat pelbagai jenis pilihan makanan seperti yang terdapat di bazaar ramadhan (kat luar sana)...dari kueh mueh tradional, moden, nasi beriani, sate, makanan digril dan dibakar, sushi dan makanan laut, rojak, pasembor, perbagai jenis sambal dan kari, goreng-goreng, ice-cream dan banyak lagi....

banyak sungguh pilihan...hingga tak termakan...jika nak makan kat BB kena pastikan perut anda kosong (bulan posa mestilah perut kosong kan...hehe...) dan punya 'kantung' yang besar...lol....juga punya banyak masa untuk lepak lelama kat situ (jika tak rugi tau....bayar mahal beb...:)


surau ada tersedia kat tingkat 5, cantik dan bersih (yelah dah nama pun 5 star hotel)...tapi masa kkida kat  surau tu time maghrib takda sorang pun orang pompuan kat situ....surau lelaki ada gaklah 3,4 orang...(kkida wonder staff melayu yang banyak kerja kat hotel tu solat kat mana?....mungkin juga surau tu khas untuk tetamu hotel...staff ada disediakan surau lain...:)


oklah berbalik pada menu hidangan binjai bazaar....seperti kkida ceritakan tadi memang terlalu banyak pilihan makanan....semuanya nampak menyelerakan...

wbp, selalunye time buka puasa kkida kurang makan makanan yang pedas-pedas...kkida prefer makanan yang kurang pedas...sambal-sambal ni memang tak leh masuk sangat...:)


menu seperti ayam golek kat atas tu atau salad-salad kat bawah ni memang my favourite lah...terdapat berbagai jenis salad untuk anda pilih...antaranya salad mangga muda, salad betik muda, salad buah, salad sayuran dan lain-lain...semuanya sedap belaka...


makan cicah-cicah camni pun ada...budak-budak mesti suka...jika bawa anak kkida mamam, mesti ini ajelah yang 'dikerjakannya'...hehe...


goreng pisang, keledek, keladi....roti john dan murtabak...


since badan tak berapa sedap...perut put sedikit meragam...kkida makan serba sikit...nak rasa-rasa aje...:)
atas tu lamb grill, pecal dan 3 cucuk sate...bawah ni pula...nasi beriani, salad-salad dan gulai daging kawah...


kkida suka gak fresh oyster camni...ambik 2, tapi makannye satu aje...besar sangat...


my dessert...dalam banyak-banyak hidangan manisan yang disediakan....inilah pilihan kkida...hehe...sejak usia semakin 'muda' ni makan pun dah kurang fancy dah...tak macam dulu-dulu...letak apa pun semua nampak sedap...hehe...


jus mango...sedap...yang ni memang kkida suka sangat...lepas makan kkida minta pula lime jus...nak cuci perut...:D


bagi anda yang berminat nak berbuka puasa kat Binjai Bazaar, Intercontinental KL...sila hubungi talian ini untuk dapatkan maklumat lanjut atau tempahan...

+603 2782 7271 atau +603 2161 1111

Wednesday, June 12, 2013

rendang ayam turkey


salam,
rendang ayam turkey, pelik sikit kan....:)
semalam kkida ke jaya grocer...tujuan asal nak cari product mychef terbaru, resepi chef ezani...iaitu meatball dan spaghetti...kkida pusing beberapa kali kat bahagian freezer makanan...tapi takda satu pun product mychef display kat situ...bila tanya kat supervisor jaya grocer mengapa takda satu pun product mychef jual kat situ, dia kata mereka terpaksa remove product tersebut dari freezer kerana susah nak jual...:(

kkida tanya kenapa susah nak jual, pekerja tu kata mungkin sebab product tersebut mahal....even mat saleh pun kata mahal...hmmm....kkida terdiam...tak tau nak kata apa...susah juga rupanya product 'orang kita' nak tembusi pasaran makanan tempatan ni...terpaksa bersaing hebat dengan product makanan syarikat lain yang rata-rata bukanlah product keluaran tempatan atau syarikat bumiputra yang status halalnya ada ???


maka, terpadamlah hasrat nak merasa menu dari chef ezani, tidak boleh gak kkida review menu-menu tersebut....takpalah, lain kali kkida cuba cari kat tempat lain pula...:)

since hajat asal mencari mychef tak kesampaian, maka seperti biasa mulalah tangan kkida 'gatal' capai benda lain yang bukan kkida rancang nak beli...laju aje tangan tu masukkan satu persatu ke dalam troley...hehe....

ternampak dalam freezer frozen turkey drumstick ni....teringat lama gak kkida tak beli ayam jenis ni...so kkida pun ambiklah beberapa ketul, ingat nak buat kari...tapi akhirnya tukar fikiran dan jadilah hidangan ni....rendang ayam turki (kenapa dinamakan ayam turki yek???)


proses membuat rendang cara kkida sama aje dengan resepi-resepi yang pernah kkida kongsi sebelum ni...iaitu resepi rendang ayam, rendang kerang, rendang daging dan lain-lain...


masukkan semua bahan kisar ke dalam kuali dengan ayam...dan masak hingga separa empuk, masukkan santan, garam dan lain bahan perisa...tutup kuali dan biarkan sehingga ayam tersebut empuk dan lembut...masukkan kerisik, daun kunyit dan lain-lain bahan jika ada...


masak sehingga gravynye kering....kkida masak guna periok special ni...elok aje jadi rendang kkida tu...tak berkerak langsung...


ayam turki berlainan dari ayam biasa...ia tak berlemak...isinye pejal dan kurang tasty...tapi ia lebih baik berbanding ayam daging...terutama bagi mereka yang nak jaga kesihatan....:)