Friday, May 3, 2013

makanan jawa timur/tengah


Assalamualaikum,
jumaat menjelma lagi....dan minggu ni minggu yang agak suspen buat kita semua....mungkin ada yang telah memulakan perjalanan jauh balik kampung nak 'beraya' ahad ni....:)

doa kkida agar kalian selamat sampai ke destinasi....:-D


untuk menghiburkan hati kalian...kkida nak share beberapa keping photo makanan yang nampak sodap nih!

sebenarnya photo-photo ni hb kkida yang ambil ketika trip beliau dengan kekawannya ke jogja dan bandung last month (kkida tak ikut sama sbb ni trip orang lelaki je)...hehe...


makanan yang mereka makan semuanya nampak ringkas...photo atas....yang hampir tinggal tulang tu namanya bebek goreng (atau itik)....makan dengan nasi puteh, ulam dan sambal...simple yet delicious...:-D


yang atas ni namanya tahu kupat....nasi impit, tahu, togeh...hb kkida kata sedap kemain juadah ni....dari rumah lagi dia berangan nak makan tahu kupat...merasa gakkk...huhu...

foto bawah ni juga nampak best...sup daging atau orang seberang kata sup buntot....betul ke tidak Wallahhualam....:)


dawet hitam...apa tu...pelik benar namanya....hehe....jom kita tengok dekat-dekat...apa ke bendanye tu...


hmmm....ala-ala cendol gitu...atau bubur kacang merah...nampak yummykan....ada berani tak...hehe...


bawah ni lunch kot....hb kkida kalau travel memang makan ikut dan aje...makan stail orang local....:)


licin bekas sambal tu...mesti sedap banget...cicah ulam mentah.....:)....bawah ikan mas goreng...ikan jenis ni sangat popular kat daerah jawa tengah...


nasi, gulai, sate...camna nak makan tu....ada keropok kulit lembu lagi...:)


tahu goreng...makan sambil gigit cili api...tahu jenis ni memang sedap...lembut aje...tambah jika cicah sos cili....


hidangan lauk pauk kampung...ada petai dan sambal belacan...ikan mas goreng...dan sup ekor...


Indonesia kaya dengan suku dan adat...cara penyediaan hidangannya berbeda-beda dari satu daerah ke daerah lain...mewah makan jika kita travel ke negara tersebut....kkida always look forward untuk ke Indonesia walaupun dah berkali-kali jejakkan kaki ke sana....sebab....makannya sedap belaka...masih tak jemu-jemu...:)))

3 comments:

  1. Ecehh...Kak Ida dah standby tu. Tulisannya pun sudah ke sana ya Buk... Berbeda-beda gitu.... Heheheheh

    Anyway, saya selalu teringin nak kesana, tapi belum kesampaian lagi.

    ReplyDelete
  2. ternyata husband Kak Ida memang berbakat jadi blogger makan, tak rasa tercabar ke?? Kah kah kah... hiks.. jangan marah, Kak Ida, gurau jer, suka usik Kak Ida..

    Sup bontot tu memang biasa di sana, tapi kalau nak order cam tak terkeluar muncung nak sebut, kih kih kih..

    Dawet hitam?? Ingatkan sotonggggg...

    ReplyDelete