Tuesday, May 21, 2013

ayam golek dalam periok


as-salam,
dah berapa hari kkida tak berentri ye.....:)
ada yang termimpi-mimpi tak?
mesti ada...kan...kan...hehe....perasaan je kkida ni....:D

sebenarnya kkida agak sibuk sikit dengan macam-macam hal....hal anak le, hal rumah le...hal maid le....poning kepalo eden ni....

dua tiga hari lagi baru wet kitchen yang tengah direnovasi tu siap....cooker hood tak gi beli lagi...dari sehari ke sehari nak gi beli...tak jugak kesampaian....ada aje halnya....

hal anak-anak pun tak habis-habis....selagi depa tak graduate dan tamatkan alam pembelajaran selagi tu tanggungjawab mak ayah belum selesai....tak kesah anak lelaki atau anak perempuan....pening kepala mereka nak habiskan belajar sama gaklah pening kepala kita...contohnye seperti anak-anak kkida yang 4,5 orang ni...huhu....

lepas dah habis belajar dan kerja pun belum tentu kita boleh tarik nafas lega...belum selesai lagi tugas kita sebagai parents sebenarnya....pendek kata hingga depa kawinlah kot...mungkin baru kita boleh rasa lega sikit (tu pun belum tentu lagi...hehe....:)


takpalah, maleh nak pok pek hal tu panjang-panjang....meh kita sembang hal ayam yang tergolek dalam periok cookline ni pula....apa hal pun....perut perlu di isi....tul tak!...hehe...


sorry laaa....kkida biarkan entri ni tergantung lama sangat....:)
bukannya apa....sebenarnya takda apa kkida nak cerita lagi selain resepi....dan kkida percaya jika kkida letak resepi pun bukan ada yang nak buat ayam golek ikut resepi kkida ni...tul tak!....:-D

bahannya tiada yang special....selain rempah photo kat bawah tu kkida tambah garam, perisa, lada hitam dan kkida sumbat sebiji lemon kat dalam perut ayam tu...tujuan untuk menghilangkan bau yang tak enak...drizzle dengan minyak olive....marinade sebentar sebelum masukkan dalam periok cookline anda...


tutup periok dan letak atas api perlahan...sekali sekala pusingkan posisi ayam tersebut....biarkan atas api kecil sehingga masak (dalam sejam)...nak tau dah masak ke tidak, cucuk dengan pisau atau lidi tajam....jika tiada lagi cairan keluar maknanya ayam tersebut dah masak...

anda boleh tambahkan bahan sampingan lain bersama ayam...seperti kentang, lobak merah, sayuran dan sebagainya...


bila ayam dah masak keluarkan dari periok dan letak dalam bekas lain....tambahkan susu, cream atau sour cream ke dalam lebihan juice ayam dalam periok cookline anda...biarkan didih dan pekat....tuangkan gravy tersebut atas ayam golek tadi...sedia untuk dihidang...


sebenarnya terdapat bermacam resepi yang anda boleh perolehi dari internet dan website...apa yang ingin kkida tekankan di sini adalah periok cookline yang unik ini....anda boleh roast ayam dalam periok tersebut dan hasilnya lebih baik dari panggang ayam dalam oven kerana ia tidak kering dan ayam golek anda sangat sedap dan juicy.....kena beli periok cookline dulu ok...:)




Thursday, May 16, 2013

nasi ayam segera...



salam,
terlalu letih kkida hari ni...kesana kemari....ruang yang nak di renovate kecil aje...tapi sebab sendiri terpaksa cari tile dan sebagainya...maka tak dok diam sehari ni...

pagi tadi kkida ke white horse selayang cari tile...balik selayang gi lunch ngan hubby dulu...pastu balik rumah settle apa yang perlu...dalam kul 3 keluar lagi cari sinki pula...sinki lama tu bahagian bawahnya habis karat (atas elok lagi)....oleh kerana terlanjur buat renovation...maka kita tukar ajelah sink yang baru sekali arung kan...hehe...:-D

satu lagi....kkida cadang nak sambungkan air panas ke sinki wet kitchen..since rumah kkida guna sistem solar untuk air panas...so oklah...tak perlu pasang tangki air panas dan sebagainya....buat piping aje memadai...better ada air panas, mudah utk cuci kuali dan periok belanga berminyak...juga mudah mencuci ayam dan makanan mengandungi lemak....sinki pun tak mudah tersumbat...


semalam kkida buat nasi ayam segera....guna perencah nasi ayam segera...masak ikut arahan pada bungkusan...kkida masak guna periok cookline atas api yang sederhana/perlahan...

memang bagus set periok jenama cookline ini kerana ayam dan nasi cepat dimasak dan memang sedap rasanya...kkida dapati fungsi periok ini adalah separa periok tekanan (pressure cooker)...ayam cepat empuk dan nasi juga masak dalam jangkamasa yang singkat...


mula-mula kkida campur ayam dengan perencah segera dan masak 15 minit atau sehingga ayam separuh masak....kemudian masukkan beras (kkida guna beras wangi) dan air (ikut sukatan)...bila air dah kering perlahankan api dan kacau rata....kkida letak daun pandan supaya wangi...


periok cookline....jika anda berminat nak beli atau ingin tahu lebih lanjut lagi sila klik add kat tepi sidebar (kanan)....alah membeli menang memakai...amat berbaloi...small investment, big returns...

Insyaallah nanti kkida nak share dengan anda beberapa lagi resepi dan photos nasi dan lauk pauk yang kkida masa guna periok ini...:)


nasi ayam kena ada sos cili....jika rajin buat sos cili sendiri....resepi sos cili kkida...blend cili merah, bawang putih, garam, gula, cuka, air secukupnya....tambah cili blender sikit supaya pedas.....masak sambal dalam periok kecil selama 5 minit atau hingga pekat serta hilang bau cili....


yummy....hidang nasi ayam dengan salad, sup sayur dan lauk-pauk sampingan lain yang anda suka...

oklah, kkida nak beradu dulu yek...letih banget ni....mata pun tak leh nak buka dah ni....selamat beristirehat dan selamat malam.....:)



Monday, May 13, 2013

nasib ada papablend...:)


nak lawa punya pasal sanggup tak makan nasi (sebab nak lawa masa kawin nanti...:)...hehe...setiap hari inilah yang dia sediakan sebagai makanan/minuman....mix spinach, strawberry, banana....kekadang tu avocado, yogurt, kiwi, papaya, mango, honey, susu....etc....blend dengan ice cube....sekali blend untuk dua kali minum....

but, one thing's for sure...berat dia dah turun almost 10 kilo setelah hampir dua bulan minum spinach smoothie ni aje...betullah seperti kata pepatah....nak seribu daya...:)...jika boleh dia nak pinggang ukuran kerengga sebab nak pakai baju kawin designer yang lawa-lawa tu....:D

...hari ni kkida buat nasi ayam...haha...dia bising kat kkida....ngapa mama asyik masak sedap-sedap aje ni...:-)


untuk menghasilkan jus yang benar-benar smooth, perlulah guna blender yang power seperti blender Pensonic ini...kkida pernah cerita tentang kelebihan blender jenama ini pada beberapa entri yang lepas...ia amat membantu bagi menghasilkan juice/smoothie yang sedap...bilahnya mampu menghancurkan ais kiub sehingga benar-benar halus...

dengan papablend anda boleh sediakan pelbagai jenis hidangan manisan seperti juice, smoothie, ice-cream, ice-blended atau savoury dish seperti bubur utk bayi, sup, puree, gravy, sauce untuk pasta...dsbnya...


satu lagi kelebihan blender ni adalah pili nye tu...:)....pesyen terbaru...tak perlu susah-payah nak angkat jug blender tersebut untuk keluarkan isi kandungannya...memang senang banyaklah jika guna blender Pensonic terbaru ini....

cuma satu....blender ini lebih berat dari blender jenama lain yang pernah kkida guna...tujuan mungkin utk berikan kekuatan/kestabilan pada blender tersebut ketika digunakan...terutama jika nak blend bahan makanan solid seperti ice cube, buah-buahan dan sayuran seperti carrot, jambu, ubi, bahan berserat dsbnya...


bila dah berat pasti nak tanggalkan pun susah selepas digunakan...betul tak?...oleh itu dengan kebijaksaan tukang yang merekanya....pengguna dibekalkan dengan alat berbentuk apple ni...tujuan bagi memudahkan anda memisahkan jug dari bladenye....letak apple hijau atas motor kemudian letak jug atas blender dan putar mengikut arahan...


jika anda seorang yang kreatif pasti banyak hidangan/minuman/juice yang boleh anda sediakan dengan papablend ini....juga bagi mereka yang punya restoran atau cafe...kkida tak pasti samada ada blender jenis lain yang as good as this......pada pendapat saya blender ini pasti amat berguna buat anda...
thanks to Pensonic kerana perkenalkan saya dengan Papablend...kini tidak ada bahan yang tidak boleh saya blend selumat-lumatnya...:)

bersama ini ingin saya kongsikan dengan anda beberapa resepi yang mudah disediakan dan yang pastinya ia segar dan tiada bahan pengawet kerana kita sendiri yang buat...soya milk tu nampak sodap banget...kkida nak cuba buat nanti....:)

Saturday, May 11, 2013

perencah segera mee rebus


mee rebus johor dan mee bandung johor...hebat kkidakan...dua jenis mee sekali gus disediakan dalam satu masa...:)

nak tau rahsia bagaimana saya menyediakan mee sesedap ini dalam sekelip mata?

...guna perencah segera je...:)...kini ia mudah didapati....tak perlu susah-payah kopek bawang, tumbuk-tumbuk, blender-blender....cuma jerang air hingga mendidih, masukkan perencah mee dan lain-lain bahan kegemaran anda seperti udang, daging, telur, sayuran...etc...kemudian sediakan bahan utama lain seperti mee, sayuran, bawang goreng, asam limau, cili jeruk dan sebagainya...siap dihidang....:)


pada pendapat kkida yang suka shortcut-shortcut ni....hehe...perencah-perencah instant seperti ini amat membantu....so far bagi saya perencah-perencah ini memang sedap dan mampu menghasilkan hidangan yang menyelerakan...terima kasih kepada pengeluar-pengeluar produk dan perencah-perencah ini...anda telah menyenangkan kerja-kerja kami...:)

foto atas adalah mee rebus muar/johor...masak ikut arahan yang terdapat pada bungkusan perencah tersebut...dan bawah mee bandung...kedua-duanya sedap...saya suka....anda juga pasti gemarkannya...

tengok le daun sup yang kasar sangat potongannya tu....buat-buat tak nampak ajelah ye...yg potongnya bibik...biasalah...depa jenis tak kesah nak beradun, janji boleh makan dan kenyang...bila kita tegur katanya masuk perut dah tak nampak buk...:\

bahan-bahan sampingan terpulang pada selera masing-masing...samada makanan laut atau daging....atau paling ringkas letak telur aje pun dah memadai...


kkida rasa semua orang pun tau akan kewujudan produk-produk ini...ia memang terkenal di negeri johor....jika anda ke johor jangan lupa beli perencah-perencah ini....kat R&R plus highway juga ada dijual...selain mee rebus dan mee bandung terdapat juga perencah soto, lontong, mee kari, mee sup, beriani gam johor, rendang dan banyak lagi...semuanya merupakan perusahaan kecil bumiputra...yang pasti ia terjamin halal dan berkualiti...

kini produk-produk ini boleh didapati di mana-mana...terutama pasar-pasar basah, kedai runcit dan mungkin supermarket...bawah, contoh perencah mee bandung dan mee rebus segera...


wbp, saya pasti bukan semua orang suka guna perencah segera seperti ini....apa-apa pun terpulang pada selera masing-masing...bagi kkida yang tak pandai nak buat kuah mee sendiri...ini adalah pilihan terbaik...hehe..

p/s...kepada kawan-kawan fb...maaf...saya telah deactivate my personal fb account...mungkin anda tak perasan...so better beritahu kat sini...takut nanti ada yang salah anggap saya unfriend kalian...wbp, Insyaallah saya akan guna semula khidmat fb jika perlu...akhir kata saya ingin meminta ampun dan maaf jika sepanjang bermuka buku saya ada terkasar bahasa, menyakiti hati atau menyinggung perasaan mana-mana pihak...tk....:'|

Friday, May 3, 2013

makanan jawa timur/tengah


Assalamualaikum,
jumaat menjelma lagi....dan minggu ni minggu yang agak suspen buat kita semua....mungkin ada yang telah memulakan perjalanan jauh balik kampung nak 'beraya' ahad ni....:)

doa kkida agar kalian selamat sampai ke destinasi....:-D


untuk menghiburkan hati kalian...kkida nak share beberapa keping photo makanan yang nampak sodap nih!

sebenarnya photo-photo ni hb kkida yang ambil ketika trip beliau dengan kekawannya ke jogja dan bandung last month (kkida tak ikut sama sbb ni trip orang lelaki je)...hehe...


makanan yang mereka makan semuanya nampak ringkas...photo atas....yang hampir tinggal tulang tu namanya bebek goreng (atau itik)....makan dengan nasi puteh, ulam dan sambal...simple yet delicious...:-D


yang atas ni namanya tahu kupat....nasi impit, tahu, togeh...hb kkida kata sedap kemain juadah ni....dari rumah lagi dia berangan nak makan tahu kupat...merasa gakkk...huhu...

foto bawah ni juga nampak best...sup daging atau orang seberang kata sup buntot....betul ke tidak Wallahhualam....:)


dawet hitam...apa tu...pelik benar namanya....hehe....jom kita tengok dekat-dekat...apa ke bendanye tu...


hmmm....ala-ala cendol gitu...atau bubur kacang merah...nampak yummykan....ada berani tak...hehe...


bawah ni lunch kot....hb kkida kalau travel memang makan ikut dan aje...makan stail orang local....:)


licin bekas sambal tu...mesti sedap banget...cicah ulam mentah.....:)....bawah ikan mas goreng...ikan jenis ni sangat popular kat daerah jawa tengah...


nasi, gulai, sate...camna nak makan tu....ada keropok kulit lembu lagi...:)


tahu goreng...makan sambil gigit cili api...tahu jenis ni memang sedap...lembut aje...tambah jika cicah sos cili....


hidangan lauk pauk kampung...ada petai dan sambal belacan...ikan mas goreng...dan sup ekor...


Indonesia kaya dengan suku dan adat...cara penyediaan hidangannya berbeda-beda dari satu daerah ke daerah lain...mewah makan jika kita travel ke negara tersebut....kkida always look forward untuk ke Indonesia walaupun dah berkali-kali jejakkan kaki ke sana....sebab....makannya sedap belaka...masih tak jemu-jemu...:)))

Thursday, May 2, 2013

tortilla dan nachos


Assalamualaikum,
selamat menyambut hari perkerja buat semua...


pagi tadi kkida ke Tesco...ramai sungguh orang hari ni....kkida malas nak order online dah, kurang sesuai untuk kkida...better gi pilih, bayar dan hangkut balik sendiri...:)

so pepagi lagi kkida n hani dah gi shopping...hubby kkida pesan suruh beli beras, sadin, tepung, gula dan beberapa bahan utama masakan lebih sikit....so kkida pun boronglah lebih sikit tadi....:)

manalah taukan....kita nak mengundi ahad ni....anything can happen....jadi bersedia ajelah....harap semuanya berjalan lancar dan tidak berlaku perkara yang tidak diingini....Insyaallah...


semalam semalam dan semalam kkida masak macam-macam...tapi tak sempat nak snap semua gambar...lagi pun semuanya food yang sama yang dah berulang kali kkida tayang kat sini...termasuk food yang ni....tapi takpalah....anda layan ajelah ye...:D


filling dalam tortilla ni anak kkida hani yang buat...dia goreng nugget...pastu potong dan kemudian mix dengan chop tomato, salad dan mayonnaise, taburkan cheese dan sos chili jika suka...itu sahaje...wrap dengan tortilla dan gril atas api perlahan...


nachos ni my dh nak makan....so dia beli semua bahan....lol....buatnye senang aje....main tabur-tabur dan kemudian gril dalam oven....jika ada guacamole dan sour cream lagi sedap....tapi takda jual kat tesco tadi...puas pusing keliling mencari tapi tak jumpa...


 atas before gril dan bawah after gril...


minggu ni pasti ramai yang akan balik kampung...macam nak raya pulak....hehe....apa-apa pun pandulah dengan cermat...selamat pergi dan kembali....happy mengundi buat semua....kkida akan mengundi kat shah alam...sekarang tengah dalam dilemma ni....nak pangkah sapa yek....:)))