Thursday, April 4, 2013

jogja street food...kudapan masyarakat jowo...:)


salam,
my dh baru balik dari jowo...dia gi ngan tiga orang kawan...sorang kawan memang orang jawa dan dia menunggu ketibaan my hb dan gengnya kat sana (jogja)....dan dia jugalah yang jadi tour guide....:)

kkida pernah ke jogja lama dulu, ketika tu kkida belum lagi aktif menulis blog....oleh itu memang tak pernah terlintas langsung di pikiran kkida nak ambil gambar makanan masa tu (ambik gambar lain je)....berbanding la ni....pantang tengok makanan....hehe....


....sebagai tanda sokongan kepada blog kkida ni...:)...hb kkida dengan susah payahnye memikul camera kkida dan merakamkan gambar-gambar ini....gambar peniaga jalanan di pasar-pasar sekitar Jogja, Dieng dan Tamanggung....pasti seronok jika kkida dapat ikut serta jenjalan kat pekan-pekan kecil seperti ini kan!...
suka tengok cara kehidupan masyarakat tempatan....bagaimana mereka mencari rezki serta kudapan harian mereka seperti foto-foto ni....


tak perlu dunkin donut atau apple donut....donut mereka juga nampak sedap dan harganye jauh lebih murah....tengok aje donut bertopingkan cheese tu.....yummy!!!......:)


kueh mueh yang bermacam rupa dan rasa...banyaknye....boleh habis ke jualan kueh makcik ni setiap hari?....hmmm...tak habis takpalah buk....esok hari kita sambung berjualan lagi....hehe....


jumlah harga kueh mueh yang hubby kkida beli adalah 22, 200 rp...cer teka berapa ringgit tu....:)


sebiji macam kueh mueh kita kat sini kan....ye memang asal usul kueh-mueh kita datangnye dari sana (Indonesia)....termasuklah kueh nyonya tu....:)


dalam kueh atas ni ada pisang...bawah ni mee, meehoon, pecal, gorengan dan macam-macam lagi...


simple life...janji perut kenyang dan boleh teruskan aktiviti harian....kalau kita agaknya nak tak makan kat tepi jalan camni?....:)


saknika makanan laut bergoreng...makan camtu aje kata hb kkida...lokasi...tepi laut....


oklah, nanti kkida nak share photo makanan lain pula (yg hb kkida makan sepanjang beberapa hari beliau travel kat sana)

bawah....sempat pula hb kkida snap gambar yang comel ni....ciannya baby yang baru beberapa bulan usianye tu...pada pendapat kkida dia terlalu kecil dan tak ngerti apa-apa lagi...kalau duduk kat england takpalah pakai serkup kepala camtu...sejuk kemain...ni yogyakarta...salah satu kota yang sangat panas di jawa timur...:/

21 comments:

  1. meriahnya makanan kak..macam2 ada, mesti syok

    ReplyDelete
  2. seleranya tgk kuih muih diorg!

    ReplyDelete
  3. jogja ni kampung saya...sbb my mum dari sana...every year kitorg balik jogja..
    jogja ni kotanya aman...tak sesak mcm jakarta...
    tmpt shopping heaven is pasar beringharjo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke farihah...bestlah camtu kan...ada dua kampung yang berlainan budaya dan bahasa...nanti boleh bawa auntie ida jenjalan kat sana ye...:)

      Delete
    2. 17 april ni kami satu family balik jogja....bile tgk aunty ida upload gmabar2 ni, makin tak sabar rasa.hehehhe....aunty ckp je bile nak pergi, boleh saya bagi tips :)

      Delete
  4. Kuih yang dibungkus dgn daun pisang tu kalau tak silap nama dia nagasari. Ada pisang seketul kat dalamnya. Rasanya lemak-lemak manis. Memang sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu atie...kueh nagasari...lebih kurang kueh tepung bungkus...

      Delete
  5. Makanan mereka meriah sungguh:) tapi zana rasa org2 jawa ni, mcm tak besar badan mereka kan? mungkin sebab ditempat mereka biasa minum air panas suam dan teh o.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin juga sebab mereka terpaksa kerja kuat zana...'they strunggle to live'...tak macam kita...terlebih makan kurang bergerak...:)

      Delete
  6. murah dan sedap ke kkida...rezeki Allah swt bagi untuk semua hambanya..pokoknya kenyang..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap tu amat subjektif...tak sedap pada kita sedap pada mereka...tapi kkida yakin sedap sebab mereka terpaksa bersaing untuk mendapatkan pelanggan...

      Delete
  7. Wahhhh.. Kak Ida, jaga2.. tak lama lagi husband Kak Ida create blog sendiri, habislah 1001 Resepi ni, keh keh keh...

    Kira murah jugalah kalau byk tu, 22,200 jer, bleh kenyang smpi ke malam, kalau kat sini rasanya memang tak dapatlah harga tu, donut tu kalu kat pasar malam kita sebijik jer dah RM1.50. Wahhh.. sy jatuh hati tengok seafood goreng2 tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lawak lah seri ni...hehe...takda kroje nye hubby kkida nak mengadap komputer tulis blog...:)
      donut depa baru dalam 70sen sebiji...oklah kan...mewah makan jika jalan tempat depa ni...murah...

      Delete
  8. Wahh respect husband kak ida! sporting n supporting sungguh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) bukan senang nak dapat cik suami yang sporting camnikan...lol...

      Delete
  9. murah kuih kat sana.. byk betul dornag goreng.. tp sape yg beli dpt mknan hari sblm nya.. kesian.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kkida cakap agak2 je ct...mungkin habis kot setiap hari sebab rakyat nye ramai...

      Delete
  10. sedap jer tgk mknn tu.. tapi Hana ni tiap kali ke Jakarta, or mane2 region kat Indonesia tu slalu jer was2 nak mkn kat gerai2 tepi jln tu especially sbb dah ternampak satu hari tu itik gantung x sembelih tp yg menjualnya mak aji ngan pak aji siap ckp halal l ms mlm sblm tu.
    kebetulan ktorg pg esoknya mmg suka berjalan keliling kg diaorg backpacking so lalu la sblh blkg kedai n ternmpk la itik tersebut.. ms mlm tu, x de la kpla itik yg x sembelih sbb dah kena potong, ni nmpk ler pulak yg x sembelih masak. Nasi bebek dia tulis kat dpn kedai tu.
    kkida ade tips x mcm mn nk cari mknn best yg halal di indonesia ni? Hana kerap ke sana, yg slalu mkn A&w, kfc, pizza jer la n nasi padang.. owhhhh x tahan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kkida jika ke sana makan kat kedai nasi padang aje atau soto/bakso...negara Indon tu memang camtu hana, susah nak cakap...kena hati-hatilah...even kfc, mcd atau pizza hut pun tak leh percaya 100%.

      Delete
  11. Wadduhhhh mbak! Pecalnya kok segununggg!

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum wr wb.

    Salam kenal saya Jati dr Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan jasa tour n travel khususnya dalam bidang pakej pelancongan Jogja. Selain paket pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Deing, Bali, Lombok, Karimunjawa dan lain-lain. Kami berikan harga yang murah dengan pelayanan maksimal karena kami handle langsung dari Jogja. Jika bapak / ibu ingin melawat ke Jogja dapat menghubungi saya via whatsapp di +628985101301 atau call +62 274 7890010.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    • Gold Package (Parangtritis Beach, Borobudur Temple, Lava tour Merapi, Ramayana Ballet Prambanan, Dieng Tour: kawah sikidang, dieng plateu teater, Telaga Warna, Candi Arjuna)

    1st day
    Parangtritis Beach

    2nd day
    Borobudur, Exploring Merapi eruption using jeep, Prambanan Resto, See Ramayana Ballet Prambanan

    3rd day
    Dieng Tour: kawah sikidang, dieng plateu teater, Telaga Warna, Candi Arjuna

    4th day
    Bakpia 25, Batik Beteng, Transfer out

    • Silver Package (Borobudur, Alun-alun kidul, Pindul Cave, Indrayanti, Bukit Bintang, Kraton, Tamansari, Prambanan, Kotagede)

    1st day
    Borobudur, Alun2 kidul

    2nd day
    Pindul Cave, Indrayanti, Bukit Bintang,

    3rd day
    Kraton, Tamansari, Prambanan, Kotagede

    4th day
    Bakpia 25, Batik Beteng, Transfer out

    • Economy Package (Parangtritis Beach, Pindul Cave, Indrayanti, Bukit Bintang, Kraton, Tamansari, Merapi (without jeep))

    1st day
    Parangtritis Beach

    2nd day
    Pindul Cave, Indrayanti, Bukit Bintang,

    3rd day
    Kraton, Tamansari, Merapi (without jeep))

    4th day
    Bakpia 25, Batik Beteng, Transfer out

    Price: Start RM 445

    Note:
    2-6 pax menggunakan kereta sewa sejenis Toyota Avanza, Innova, APV
    7-10 pax menggunakan kereta sewa sejenis Isuzu elf / Toyota dyna / Travello 11 seats
    11-15 pax menggunakan kereta sewa sejenis Isuzu elf / Toyota dyna / Travello 16/17 seats
    16-20 pax menggunakan 2 kereta sewa sejenis Isuzu elf / Toyota dyna / Travello 11
    21-30 pax menggunakan microbus 30 seats

    All package types include:
    • Private Car / Minibus / Bus AC
    • Hotel 2/3 star (+breakfast)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Guide (optional)
    • Tour leader (optional)
    • Parking fees
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Guide
    • Tour leader
    • Pengeluaran pribadi (laundry, pulsa, belanja dll)
    • Menu makan siang / malam tambahan
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga tidak berlaku pada musim liburan
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu

    Jika tertarik dapat langsung menghubungi saya di telp +62 274 7890010. sms / whatsapp +62 8985101301.
    Kami juga melayani pakej pelancongan dengan tujuan sesuai dengan keinginan Anda.

    Wassalamualaikum wr wb

    Office: Jl.Parangtritis KM 11 Manding Bantul Yogyakarta
    Phone: +622747890010
    Sms / whatsapp: +628985101301

    ReplyDelete