Monday, February 18, 2013

spring rolls cooking class


salam,
hujan kat rumah kkida ni...sejuk...:)

kkida nak sambung stori...hari kedua sementara menunggu lunch dan sebelum meninggalkan kapal, kkida join cooking class (termasuk dalam package 2 day 1 night cruise tersebut)

nak tau apa yang mereka ajar?
mestilah makanan popular depa iaitu rice paper spring roll..:)
kkida tak pasti samada rice paper ada jual kat Malaysia atau tidak?


marguerite spring roll recipe

1 egg
ground beef 300g
bean sprout 150g
carrot 90g
vermicelli/sohun 30g
mushroom 15g
onion 90g
garlic 5g
shrimp 100g
chili (optional)
fish sauce (optional)
salt, sugar and black pepper
vinegar
rice paper
oil

cincang halus semua bahan...seperti foto bawah...(kkida ketepikan daging masa kat cruise tu)
kemudian campur semua dalam satu bekas dan gaul rata


pastu mulalah gulung inti dalam rice paper...tengok le abang mat salleh yang handsome tu...beria nak ikut buat sama...wife dia langsung tak minat...hehe...


cantikkan...tengok le sapa yang buat...hehe...enteng ajelah...lol...


dan yang bawah ni spring roll yang di buat oleh mat dan minah saleh...hehe...ok gakkan...not bad...mungkin itu le pertama kali depa gulung menggulung...:)


pastu goreng...dan...ini le rupa spring roll kkida atas junk boat tempoh hari...:)


balik ke hanoi kkida gi cari rice paper kat supermarket dan jumpa yang ni...beli beberapa paket...


dan semalam kkida buat rice paper roll resepi tersendiri guna apa aje bahan yang ada kat dalam peti sejuk....daging cincang, carrot, mushroom, bawang, cili dan perisa....

sebenarnye sebelum ni pun kkida dah pernah buat rice paper roll ni...tengok balik entri lama...(rice paper kkida beli dari hochiminh) 


gulung dan kemudian goreng...yummy...sedap...cicah dengan sos pedas manis...

23 comments:

  1. Tergodaaaaa lahhh......ehemm...

    ReplyDelete
  2. Wah...! Menyelerakan nmpknya kak....wlaupun bhn nmpk simpel....

    ReplyDelete
  3. Ermmmm sedap nyer nampak KKIDA, lain ek rasa dia kalau buat ngan kulit popia biasa.. Nnt nk cuba cari lah :D

    ReplyDelete
  4. cantik tengok rice paper tu, ialah.. sy pernah baca entry Kak Ida tentang rice paper tu sebelum ni. Cikgu yg ajar masak tu, mesti terkejut kalau tahu Kak Ida ni sifu masak2 kat Msia yg popular, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ish! dia tak pedulinye seri...macam2 rupa orang yang naik kapal depa tu...hehe...chef wan pun belum tentu depa kenal/perasan...inikan kkida...lol...:)

      Delete
  5. rasanya kat malaysia tak ada jual laah rice paper tu.... alahaiiii..... kalau nak makan popia ni terpaksalah saya ke torpicana city mall yang ada restoran sup2 vietnam nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...solve problem NP...hehe...gi aje makan kat restoran vietnam...kkida agree...:)

      Delete
  6. salam..yeaaayyyy.. dapat resepi.. t kasih KakIda (kerr.. saya yang kakak nih)
    Rice paper tu sy jumpa kat Tesco Extra Seberang Jaya, Penang minggu sebelum CNY. Apalagi sambar je la h sal susah nk jumpa. agaknya stock tu untuk CNY kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke cikMilah...ada jual kat tesco SJ...memang susah nak jumpa benda tu kat sini...next time kena gi cari kat belah utaralah nampaknya...:)

      Delete
  7. Inti dia senang jer yer Kak Ida, Ikut suka kita nak letak apa pun kan. Tapi kat hypermarket kita memang tak ada yer rice paper nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah aziela...nantilah kkida impot masuk banyak2 yek...sian...ramai yang nakkan bahan tu...tapi takda jual kat malaysia...:]

      Delete
  8. Sempay juga Kak Ida join kelas memasak.. Belum pernah rasa lagi.. Rupanya macam popia..

    ReplyDelete
  9. ingatkan rice paper tu tak payah goreng, boleh terus makan je macam popia basah tu

    ReplyDelete
  10. kkida, saya ada beli tp bila saya nak gulung saya kena celup air tp bila nak goreng meletup2 dan dia terus lembik. teknik saya salah ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke...kkida pun tak pasti kenapa camtu...tapi tak perlu goreng...terus makan pun boleh, cuma intinye kena masak dulu...

      Delete
  11. Salam Kak Ida, nak saya tolong belikan rice paper ni ke? Dulu saya selalu beli di Japanese food supplier, tapi sekarang dah ada jual di Tesco.

    Rindu kat Kak Ida la... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat tesco mana tu fatin...memang ori vietnamese rice paper ke? jika betul ok gak...berapa sepeket?

      Delete
    2. Ya Kak Ida, original Vietnamese Rice Paper, yang cap bunga rose tu. Saya tengok kat Tesco Jalan Udini di Penang ada. Harga tak sure la tapi rasa rasanya less than RM7 kot. Size ada yang besar and kecil. Saya selalunya guna untuk buat Vietnamese Spring Roll yang mentah tu, tak goreng. Nanti kalau senang saya blog about. Kalau nak tengok gambar ada kat FB saya dalam album FoodPorn if I am not mistaken.

      Delete
    3. cantik blog faten...kkida tak perasan bila kkida join jadi member kat blog faten tu...hehe...mengenai rice paper tu jika faten boleh belikan utk kkida ok juga...terima kasih...tapi macam mana faten nak hantar pada kkida, nak poskan ke? takut hancur pula nanti....:)

      Delete
  12. No problem, Insyaallah tak pecah, sebab the packaging is very good. Nak berapa packet Kak Ida?

    ReplyDelete
  13. faten, sy cr rice paper x jumpa la...susahnye..nak guna sangat utk pertandinagn masak..huhu..bokeh order kat awk je ke?klu boleh whatsapp sy 0189174074..tqx

    ReplyDelete