Friday, February 1, 2013

SHEIKH ZAYED GRAND MOSQUE



Sheikh Zayed Grand Mosque (Arabic :جامع الشيخ زايد الكبير) is located in Abu Dhabi, the capital city of the United Arab Emirates.[1]
Sheikh Zayed Grand Mosque was initiated by the late President of the United Arab Emirates (UAE), HH Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan. His final resting place is located on the grounds beside the same mosque. It is the largest mosque in the United Arab Emirates and the eighth largest mosque in the world. The mosque site is equivalent to the size five football[clarification needed] fields approximately. 
(WIKIPEDIA)

Assalamualaikum,
bersempena hari Jumaat yang mulia ini....kkida ingin kongsikan dengan anda foto-foto lawatan kkida ke sebuah masjid yang sangat cantik yang terletak di Abu Dhabi...Masjid Sheikh Zayed.

kkida pernah terbaca dalam surat khabar mengenai pembinaan masjid ni dulu...tentang kehebatan dan kecantikkannye....dalam hati kkida masa tu terdetik...Insyaallah satu hari nanti kkida nak visit masjid ini...:)

rezki kkida....'pucuk dicita ulam mendatang'...hari terakhir kat Dubai (sebelum penerbangan balik esoknye)....driver/tour guide kkida sarankan kami ke Abu Dhabi....tak jauh dari Dubai....dalam sejam lebih perjalanan...katanya kat sana nanti boleh tengok salah sebuah masjid yang tercantik di dunia...

kkida pun apa lagi...terus setuju...dah terlanjur sampai ke daerah tersebut....lepas ni tak pasti samada kkida akan jejakkan kaki ke situ lagi...:-)


dari kejauhan kkida dapat lihat betapa indahnye masjid ni...warnanye putih melepak...anda hayatilah foto-foto yang sempat kkida abadikan ini ye...


The Sheikh Zayed Grand Mosque's design and construction 'unites the world', using artisans and materials from many countries including Italy, Germany, Morocco, Pakistan, India, Turkey, Malaysia, Iran, China, United Kingdom, New Zealand, Greece and United Arab Emirates. 

More than 3,000 workers and 38 renowned contracting companies took part in the construction of the mosque. Natural materials were chosen for much of its design and construction due to their long-lasting qualities, including marble stone, goldsemi-precious stonescrystals and ceramics
(WIKIPEDIA)


sila abaikan baju kkida yang menenggelamkan keindahan masjid kat belakang tu...heheheee...
eka/hani akan bersuara jika depa nampak kkida pakai baju ni....lol....

"apasal mama beli baju ni ma...dari jauh lagi orang dah nampak mama"...:-)

eh! ok ape....memang pun nak suruh orang tengok kita...dari jauh lagi dah notis kehadiran kkida kat situ ...kan...:D


The design of the Sheikh Zayed Mosque has been inspired by both Mughal and Moorish mosque architecture, particularly the Badshahi Mosque in Lahore, Pakistan and theHassan II Mosque in Casablanca, Morocco being direct influences. The dome layout and floorplan of the mosque was inspired by the Badshahi Mosque and the architecture was inspired by both Mughal and Moorish design. Its archways are quintessentially Moorish and its minarets classically Arab. The design of the mosque can be best described as a fusion of Arab, Mughal and Moorish architecture.
(WIKIPEDIA)


The mosque is large enough to accommodate over 40,000 worshipers. The main prayer hall can accommodate over 7,000 worshipers. There are two smaller prayer halls, with a 1,500-capacity each, one of which is the female prayer hall.[1]
There are four minarets on the four corners of the courtyard which rise about 107 m (351 ft) in height. The courtyard, with its floral design, measures about 17,000 m2(180,000 sq ft),and is considered to be the largest example of marble mosaic in the world.[1]
  • Sivec from PrilepMacedonia was used on the external cladding (115,119 m2 (1,239,130 sq ft) of cladding has been used on the mosque, including the minarets)
  • Lasa from Laas, South Tyrol, Italy was used in the internal elevations
  • Makrana from Makrana India was used in the annexes and offices
  • Aquabiana and Biano from Italy
  • East White and Ming Green from China
    (WIKIPEDIA)

kkida sempat menunaikan solat zohor asar kat masjid ini (jamak & qasar)...masa kkida sampai tu ramai pelancung datang melawat dan hampir dua pertiga darinya adalah pelancung non-muslim....

wbp, mereka tidak boleh masuk ke dalam kawasan masjid....hanya berlegar sekitar main entrance, kaki lima dan bahagian luar masjid sahaja...

kerana sangat luas...jenuh gaklah kkida menapak sensorang mencari tandas dan tempat untuk berwuduk...dan foto atas tu adalah jalan untuk ke ruang tersebut...


segala-gala yang kkida lihat di sekeliling kkida adalah marble dan tile dan ukiran-ukiran seni yang amat cantik...kalah taj mahal di India....:)


ruang berwuduk...ruang ni non-muslim boleh masuk...dan ramailah yang berposing kat tempat orang ambik air sembahayang ni...haha....jadilah...


foto bawah ni adalah ruang solat wanita....hmmmm.....ternganga jap mulut kkida tatkala kkida enter ke dalam ruang solat tersebut....terpegun...liar aje mata kkida memerhati keindahan sekeliling...dinding, syiling, carpet, pintu dan segala detail yang ada....


ceiling dalam ruang solat wanita...


The Sheikh Zayed Grand Mosque has seven imported chandeliers from Germany that incorporate millions of Swarovski crystals. The largest chandelier is the second largest known chandelier inside a mosque, the third largest in the world and has a 10 m (33 ft) diameter and a 15 m (49 ft) height.
(WIKIPEDIA)


kkida tak berkesempatan masuk ke ruang solat utama kerana masa tu ruang tesebut ditutup dan hanya di buka selepas solat zohor berjemaah...oleh kerana kkida terpaksa bergerak (sebab lama sangat dah kat situ...lebih dua jam)...dan banyak tempat lain lagi nak di lawati....terasa ralat juga...:\....foto atas ni kkida pinjam dari google image....tq

The Sheikh Zayed Grand Mosque has many special and unique elements: The carpet in the main prayer hall is considered to be the world's largest carpet made by Iran's Carpet Company and designed by Iranian artist Ali Khaliqi.[2] This carpet measures 5,627 m2 (60,570 sq ft), and was made by around 1,200-1,300 carpet knotters. The weight of this carpet is 35 ton and is predominantly made from wool (originating from New Zealand and Iran). There are 2,268,000,000 knots within the carpet and it took approximately two years to complete.
(WIKIPEDIA)



The 96 columns in the main prayer hall are clad with marble and inlaid with mother of pearl, one of the few places where you will see this craftsmanship.

The pools along the arcades reflect the mosque's spectacular columns, which becomes even more glorious at night. The unique lightning system was designed by lightning architects Jonathon Speirs and Major to reflect the phases of the moon. Beautiful bluish gray clouds are projected in lights onto the external walls and get brighter and darker according to the phase of the moon.


dalam perjalanan meninggalkan masjid Sheikh Zayed....sempat lagi kkida snap foto terakhir...salah satu monumen yang akan menjadi sejarah dunia...sama seperti taj mahal di agra...

masjid yang cantik dan pastinye ia menelan belanja yang tidak sedikit........persoalannye...adakah ia akan di manafaatkan untuk ibadah yang sempurna atau hanya sebagai bahan tontonan umat manusia............:-|

13 comments:

  1. fuhhhhh cantikkkkkk bangat , terutama model nya..muahahahah

    ReplyDelete
  2. Salam Jumaat, Kak Ida. Wahh! Sy yg pandang melalui skrin laptop nipun dah terpegun apatah lagi aklau dapat berada di dalamnya. Beruntung dan sungguh bertuah dirimu, kak Ida.....

    ReplyDelete
  3. Memang cantik...terpukau mata memandang...sejukkk je kan kak ida?

    ReplyDelete
  4. subhanallah...cantiknyaaaa...teruja melihatnya walau dlm gmbar...klau tgk kt luar, ttunya lebih2 lagi terujanya

    ReplyDelete
  5. Jauh berjalan luas pandangan. Cantiknya masjid. Senibina Islam ukiran terindah.

    ReplyDelete
  6. Subhanallah, cantiknya. Mesti tak terasa masa berlalu kat dalam tu. Ramadhan mesti penuh orang.

    ReplyDelete
  7. Sangat cantik, tu br dlm gambar. Kalau tgk sendiri mesti ternganga.. :-)

    ReplyDelete
  8. Nice article and great knowledge about ming green marble Tile. I love this story and enjoy with your words!

    ReplyDelete