Friday, October 9, 2020

Pisang Goreng dengan Coklat dan Keju


Pisang coklat berkeju...sangat popular dan berasal dari negara seberang....saya pernah lihat penjaja jalanan kota Jakarta jual makanan ini...tapi dek kerana tahap kebersihannya agak kurang...maka saya hanya memerhati dari jauh aje....lihat bagaimana cara beliau sediakan...mudah saja sebenarnya...


Guna pisang yang sesuai utk digoreng seperti pisang awak, pisang raja, pisang abu, pisang nangka dll...

Oleh kerana yg saya ada hanya pisang jenis ini, saya goreng jugalah sbb kepingin benar nak makan pisang goreng cheese...


Jika di Indonesia, mereka goreng pisang tanpa celup dengan sebarang jenis tepung...tapi saya tak minatlah makan pisang goreng bolen ajer macam tu...

So saya goreng pisang dengan tepung goreng pisang Adabi campur tepung beras 50/50...goreng dalam minyak panas hingga keperangan...


Atas pisang yg digoreng dengan tepung Adabi dan bawah pisang goreng tanpa tepung....seperti yang saya jangka....pisang memang tak sesuai goreng kosong...ia mudah lembik dan makan banyak minyak...

Pisang lebih sesuai digoreng bertepung...memang dah betullah cara goreng pisang yang direka oleh tok nenek kita dulu-dulu...tak perlu ubah....:)


topping terpulang pada anda...boleh saja makan kosong atau dengan susu pekat...atau jika nak fancy sikit bolehlah taburkan dengan parutan cheese cheddar, parutan coklat dan susu atau creamer atau apa saja jenis manisan yang anda suka...


Makan ketika masih panas....wallah....sedap...cubalah....:)
(repost from 2013)

9 comments:

  1. Enjoy and delicious kalau ada masa Tie pun nak try.

    ReplyDelete
  2. uishhh...simple tapi nampak ohsemm sangat! sedapnya!

    ReplyDelete
  3. Menjamu mata kat sini... Sedapnya...

    ReplyDelete
  4. owhh.. sungguh menggoda sekali.. sedapnya..

    ReplyDelete
  5. Kak Ida, guna pisang jenis apa yang lebih sedap?

    ReplyDelete
  6. sedap ni kalau nak wat untuk berbuka puasa.... selamat berpuasa ya empunya blog ni. resepi mmg ringkas tp menyelerakan....

    ReplyDelete