Sunday, February 17, 2013

ha long bay


Salam,
kkida sampai malam tadi setelah empat hari tinggalkan rumah, eka dan aiman...kkida ke hanoi dengan hubby, hani dan mamam....trip bidan terjun...hehe....bawa anak dara kkida yang sorang lagi tu yang kena tinggal masa kkida ke uk hari tu....:)


kkida pilih ke hanoi bukan sebab shopping atau nak tengok sangat bandar tu...tapi sebab kkida nak sangat ke ha long bay....tempat ni salah satu tarikan pelancung seluruh dunia...memang sangat cantik....ribuan pulau batu kapur yang terkumpul dalam satu kawasan lautan seluas lebih 1,500 km persegi. 

Ha Long Bay terletak lebih kurang 170km dari Hanoi...lebih kurang 3 jam perjalanan dengan kenderaan (bas)...kkida ambil package melalui booking.com...tak tau nak naik cruise yang mana satu...akhirnya kkida pilih cruise yang ini (foto bawah)...

terdapat berpuluh cruises dari syarikat yang berlainan...harga lain-lain...from 0* to 5*....cruise yang kkida ambik ni dalam kategori 4*....overall oklah...kkida puashati juga...terutama foodnya....hidangan makanan laut segar dan cookingnye boleh tahan juga...simple dan sedap....


bilik yang selesa....(hani jadi tukang ambik gambar bagi pihak mama...:)


untuk nginap bilik yang ada view seperti ini kkida bayar extra...ada juga bilik tanpa view dan harganya murah sikit...terdapat 10 buah bilik dalam cruise ini....4 with view dan 6 tanpa view.


selepas check-in bilik...kami dihidangkan dengan lunch...selain kkida anak beranak ada 8 lagi penumpang mat saleh dan 2 orang chinese...


shrimp soup... dan bawah salad biasa aje...


steam fish...


tokua masak dalam tomato dan cili...sedap...


stir fried sotong, tomato, bell pepper dan carrot...


yang ni siput...kkida tak pasti namanye...


tumis kobis, macam yang selalu kkida tumis kat rumah tu la...:)


dessert....buah-buah mereka sangat manis...


selepas lunch relax jap...kemudian kami di bawa dengan bot kecil untuk sightseeing sekitar halong bay...antaranya gua ini....


untuk sampai ke pintu gua tersebut terpaksa mendaki lebih 140 anak tangga....:)...kkida tinggal kat bawah aje...dan sementara menunggu hb, hani dan mam sempat kkida sembang dengan seorang pelancung mat saleh dari wales...dia pun tak larat nak kerabat bukit tinggi tu....hehe...


memang cantik dalam gua tu hani kata...seperti dalam sebuah dewan auditorium yang sangat besar...dan photo bawah ni pula adalah pemandangan ha long bay dari ketinggian gua tersebut...cantikkan (Unesco World Heritage Site)


lepas tengok gua mereka berkayak pulak...kkida tukang perati aje...:D...pihak cruise amat menitik berat keselamatan pelancung kerana tahun lepas telah berlaku satu kejadian malapetaka dimana lebih 10 orang pelancung lemas di ha long bay...:\


selepas puas berkayak dan hampir basah kuyup serta letih...pelancung dibawa pulang ke cruise penginapan masing-masing...hari pun hampir gelap...sampai kat bilik, bersihkan badan dan relax jap sebelum dinner disajikan....hmmm....bestnye jika dapat selalu camni....:)...ada tukang layan dan tukang masak....:)))


next entri kkida akan share banyak lagi photos dan sambungan cerita trip kkida ni ok...:)

13 comments:

  1. Wah. Yg nie memang betul2 menggoda saya ni kak ida. Selamat pulang Kak Ida.

    ReplyDelete
  2. Nur setia menanti sambungan trip Kak Ida.. Cuti CNY cuma duduk di kg je.. Tak ke mana2.. Tumpang seronok tengok gambar2 percutian akak sekeluarga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila nur nak turun KL lagi...calling2 kkida ye jika ada kat KL...:)

      Delete
    2. Ok kak.. Tak tau bila lagi dapat datang rumah Kak Ida kat KL. Kalau Nur ke sana, nanti Nur call akak ye..

      Delete
  3. Amboiiii.. patutlah senyap jer, terbang ke Hanoi rupanya.. yg untungnya Aimanlah ya... ke mana pun dapat ikut, hihihi.

    Cantiknya gambar food yg Kak Ida ambil, teruja kita, rasa lapar pulak, huhuhu..

    Kak Ida, kalau booking melalui booking.com tu harganya sama tak dengan masa booking sbb sy pnah booking melalui booking.com tapi gi hotel dlm M'sia lah.. bila byr di hotel kosnya lebih tinggi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan aiman seri, atmam...dia tak nak ikut, tapi kena paksa ikut sbb dok rumah dia asyik ngadap game aje...hehe...aiman tukang jaga kakak eka...bodyguard...:)

      so far kkida memang prefer guna service booking.com...harga more or less sama...tak banyak beza...

      Delete
  4. subhanallah...cantik sgt2...:)

    ReplyDelete
  5. Salam kkida..memang la buah diaorang manis sangat...ari tu kat krabi nenas dia manis ya amat..tapi kulit ijau je macam muda lagi...apa baja depa pakai eh...cer kkida siasat..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. buah dia orang memang manis...letak je apa jenis buah atas meja pasti licin...jangan depa tabur gula kat buah tu sudah le...hehe...nantilah kkida siasat...mungkin ada baja special...mana taukan...:)

      Delete
  6. cantik sunnguh scinery tu

    kalau dah dapat tengok depan mata lagi ralit

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete