Tuesday, January 29, 2013

sarapan pagi di Oxford...


last minute decision....perancangan awal nak naik London Eye, ke London Dungeons dan Harrods...tapi since Aiman teringin nak tengok Oxford Uni maka punahlah harapan anak bongsu kkida Mamam nak tengok 'hantu' kat London Dungeons...hehe...takpalah...banyak masa lagi...Insyaallah ada rezki Mamam boleh ke London lagi....abang ada kat sana...school holiday nanti leh gi lepak rumah abang awad ok....pastu boleh le ajak abang awad gi ke dungeon tu....:)

Harrods pula....hmmm....kkida taklah teruja sangat nak gi sebab dah beberapa kali masuk ke situ sebelum ni...nothing much to see...London Eye...feelnye mungkin lebih kurang sama seperti Singapore Eye kot...tak pasti mana satu lebih besar...London Eye mungkin....takpalah...lain kali jika ada rezki kita boleh naik...:)


kkida ke bandar Oxford ni sehari sebelum bertolak ke Dubai (balik)...hari terakhir kkida dan hubby bersama anakanda terchenta....huhu....:')

Oxford adalah bandar university...seantaro dunia mengenali bandar ini....dan hanya orang yang tepu kepandaiannye aje boleh belajar kat sini...:)....betul ke???

kkida memang teringin nak kemari....pernah sekali jejakkan kaki ke sini...lama dulu...tahun 2001...apa yang menarik tentang bandar ini? .....banyak sebenarnya....jom kita lihat....:)


kkida tiba bandar oxford ni awal juga....jam 10 pagi lebih kurang....time ni cafe dan restoran baru mula beroperasi dan penduduk oxford baru memulakan aktiviti harian mereka....menarik....so far inilah bandar yang pernah kkida lihat paling banyak cafe dan restoran dalam satu deretan bangunan dan setempat...dan lebih menarik lagi...setiap cafe dan restoran akan letak signage kat depan pintu kedai mereka....kkida teringat pada anda yang mungkin tidak berpeluang kemari dan terpanggil untuk share pengalaman kkida ini...:)

hope anda layan foto-foto yang sempat kkida abadikan ini ye...:)...later kkida akan share pula gambar makanan di sebalik signage-signage ini....:)


basikal ni memang hiasan depan restoran ni....bukan orang punya...:P


...sarapan paling simple sekali....


starbucks....kat mana-mana pun ada...harga ok gak...reasonable...


only 3.70 pound....kat malaysia boleh dapat tak harga RM3.70 untuk ketiga jenis makanan/minuman ni?

oxford bandar pejalan kaki dan basikal, kenderaan
 ada tak boleh masuk semua area...sebab tu
depa boleh letak menu-menu berdiri macam tu kat
luar kedai...takda pulak orang lalu lalang yg rempuh benda tu :)

jacket potato...sedap...senang aje nak buat ni....jika rajin nanti kita buat ye...

murah giler kan...:)
beli satu dapat satu...hanya tambah 1 pound aje...

jangan convert...murah kan...

ada yang dah mula hidangkan lunch...fish and chips!!!...fish and chips ni lebih kurang sama seperti kita makan nasi kuah taruk atas gitu...:)..........makanan paling simple dan murah...

cute coffee stall
halal shop
hmmmm....tak jumpa pula nasi lemak, roti canai dan teh tarik....huhu....

banyak lagi foto lawatan kkida ke oxford ni yang ingin kkida kongsikan dengan anda....Insyaallah esok-esok le pula ye....dah hampir sebulan kkida balik dari sana...tak khatam-khatam lagi cerita travel kkida ni....hope youall masih belum muak dan akan terus membaca kesah perjalanan kkida ni ye....:-D

11 comments:

  1. Wah bestnyer Kak Ida... Teringin nak g sane.. :)

    ReplyDelete
  2. Tak muaknya. Harap kkida kongsikan lagi dan lagi

    ReplyDelete
  3. Mak Aih!! Banyaknya makanan.. ni pergi 50kg, duk setahun balik 100kg nih!! hehehehe

    ReplyDelete
  4. saya dah sampai sini gara2 nak ke Bicester Village tempat factory outlet tu... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kkida tak sempat ke Bicester...tapi dah ke situ tahun 2010...nasib baik tak gi...tidak selesai...hehe...

      Delete
  5. Banyakkkknyaaaa.. Murah2 plak tu untuk taraf hidup orang kat sana. Kat sana gaji sebulan 2k, makan sehari tak sampai 10...berbaloi sangat. Saya takkan bosan, Kak Ida.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Aziela...mewah makan orang yang dok kat england ni...anak kkida kata dia makan kat Subway betu2 depan college baru 3.5 pound...big tuna sandwich + can drinks...murah kan...

      Delete
  6. Salam.. Kak Ida, nak ucap terima kasih sebab sudi kongsi cerita dan gambar.. Tak muak punya. Seronok dapat tengok negara orang. Moga ada kesempatan Nur nak jejakkan kaki ke sana.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. salam kak ida,

    tak muak pun baca entri kak ida tu... malahan Aida selalu ternanti2... hehe
    jauh perjalanan kan luas pandangan... alhamdulillah...

    Aida, KSA

    ReplyDelete
  9. bestnya..selalu dapat gi travel sana sini...banyak ilmu + pengalaman yg dapat kan...Insyallah, satu hari nanti nak ikut jejak akak jugak...amin..

    ReplyDelete