Wednesday, January 16, 2013

manchester to edinburgh...


Assalamualaikum,
mula-mula ingat kkida nak ww je hari ni...tapi takpalah...cerita trip kkida ni panjang lagi...kkida rasa better kkida share something hari ni....kan....manalah tau kot-kot ada yang menunggu kkida upload photo dan stori about my trip tu...:-)

oklah...kkida takyah cakap banyak-banyaklah...tengok gambar pun pasti youall dapat bayangkan bagaimana perjalanan kkida tempoh hari...:)

photo atas tu drebar kami sepanjang trip tersebut...hehe...anak bujang kkida...sebab dia tak nak berimpit dengan dua orang adik yg sihat walafiat, maka dia rela bawa kereta sepanjang trip....hehe...ajwad memang cekap memandu...memang senang banyaklah kkida n hubby sepanjang dua minggu tu...tapi tulah...orang muda, darah muda...asyik nak laju aje....:/


pemandangan yang cantik sepanjang jalan....


harga minyak yang sihat (jika convert to RM)...:-O
setiap kali isi minyak lebih kurang pd sterling 60 to 80...dan sepanjang trip kkida agak adalah dekat nak 8 kali kot hubby berenti penuhkan tangki minyak...


kkida tiba edinburgh (setelah berhenti beberapa kali) dah gelap...gelap bukan sebab malam...masa tu baru jam 6 petang...tapi gelap sebab musim sejuk...siangnya pendek malamnye panjang....agaknya jika ramadhan pada bulan december....ramailah yang tersenyum lebar...kan....kan...hehe...sebab kul 4 petang dah boleh makan...:)))


sampai aje kkida ajak hubby cari bahan utk kkida masak malam tu...senang sangatlah warga muslim yang tinggal kat edinburgh ni...banyak kedai halal meat camni...dan nasib kkida baik, walaupun hari tu hari krismas ....banyak kedai runcit yang buka seperti biasa...


daging dan ayam kat UK memang murah berbanding kita kat Malaysia...


selepas beli apa yang perlu kkida terus ke apartment yang telah kkida tempat sejak awal lagi...Ocean View apartment...modern apartment...photo bawah ni kkida ambik keesokan paginye...


unit kkida sewa bawah sekali sebelah pintu masuk tu...:)


apartment kat edinburgh taklah semewah apartment yang kkida sewa kat cheltenham...tapi amat selesa dan paling utama pada kkida tika itu...heater dan air panasnye berfungsi dengan baik...sejuk sangat beb....:)


dapur yang cukup lengkap....senang nak makan....:-D


malam tu kkida buat kari ayam dengan kentang....kari asal jadi namanye...lol....janji ada rasa kari....hehe....dan goreng telur mata sapi...makan dengan kicap campur cili api...sedap tau....:P


kat bawah apartment ada parking...tapi lebih senang parking kat tepi jalan aje...:)


oklah...nanti kkida sambung cerita lagi ye....malam ni kkida nak gi KLIA, nak gi balik London...hehe...eh! taklah...merepek apalah kkida ni...huhu....kkida nak hantar eka pula...dia ada trip dengan fakulti ke Korea selama dua minggu...

Seoul lagi sejuk dari UK kakak oi....jenuh le kakak nanti...:)))

6 comments:

  1. Salam, Kak Ida... seronoknya baca kisah perjalanan Kak Ida ni. Rasa cam kita terbawa-bawa ke sana. Nampak mudah jerkan mungkin sebab Kak Ida dah biasa. Bagi sy kalau dicampak ke sana memang fikir makan kedai jer le.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak mencari kedai makan pun tak tau Seri...pada kkida leceh le nak pusing2 satu bandar cari makan...nak parking pun satu hal...lagi pun kkida ni ramai, kalau berdua aje no problemo...hehe...

      Delete
  2. Dagingnya murah? Wah, heaven kan. Dahlah nampak cantik gebu jer daging2 tu semua Kak Ida. Alamak, sminyak dia memang mahal yer. Satu hari kena isi 8 tangki penuh? Tangki kereta kecil, atau kereta tu memang minum minyak Kak Ida? Biasanya kat sini kalau satu hari drive, katalah 900km, biasanya 2 atau 3 kali isi jer kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ish Aziela ni...kkida kata utk trip 2 minggu tu hubby kkida isi lebih kurang 8 kali minyak...:)
      kalau sehari isi 8 kali mati le kak oi...lol...

      Delete
  3. Salam kak kida. Sekali sekala kak kida ceita lah pulak pasai hani. Lama dah tak dengar cerita pasai dia. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...oklah...nanti kkida cerita pasal hani pula ye...:) dia dah final diploma actuarial kat tapah...habis bulan april ni...pastu memang dia tak nak kemana dah...nak duduk celah ketiak mama n ayah je...:)

      Delete