Sunday, January 27, 2013

harrogate yang cantik...bandar spa...


as salam,
tiga hari tiada berentri....mood kkida kurang sikit dua tiga hari ni....jika bulan nak mengambang memang camtulah....hehe...tambah pada usia kkida yang semakin muda ni....kekadang kkida bertanya juga pada diri sendiri...sampai bilalah aku nak berblog ni...:-)

....hmmm....mungkin sampai jari dah tak larat nak mengetuk papan keyboard...hehe...:)

yang pasti akan ada titik noktah...betul tak?....yelah....sebagai manusia kita juga ada expiry date...bukan hanya makanan atau roti kat tesco aje yang ada expiry date...huhu....cuma kita tak tahu bila...:-\


...apa hal kkida ni melalut sembang pasal expiry date pula...???
yelah....hidupkan lawannye mati....itu sudah semestinye...maka janganlah kita bersuka-sukaan sangat...:-)


berbalik pada entri kkida ni....kkida ingin berkongsi dengan anda foto yang sempat kkida snap di sebuah bandar yang cantik bernama Harrogate...sebenarnya kkida baru ni tau England ada bandar bernama Harrogate....memang tak pernah dengar sebelum ni....kkida jumpa nama bandar ni masa sibuk mencari penginapan kat website booking.com hari tu....

Harrogate terletak berhampiran York dan Leeds...pekannye taklah besar sangat....tapi pada pandangan kkida ia adalah antara pekan yang cantik yang pernah kkida lawati....bangunannye sepesen aje...terutama dari segi warna, material dan bentuk...

kkida juga perasan banyak spa centre, manicure pedicure salon kat bandar Harrogate ni....sebab tulah bandar ini juga di kenali sebagai bandar spa...:)


malam pertama di Harrogate kkida tak larat nak masak...so kkida suruh ajelah depa makan apa yang ada....hmmm....apa yang ada...selain maggiii....hehe...nak makan kat kedai pun tak tau nak cari kat mana...lagipun dah gelap dan sejuk sangat...

lepas dah tidor dan rehatkan badan...pagi esok tu barulah kkida rasa sihat sikit...so kkida pun masak le hidangan yang simple aje....nasi lemak, telur rebus, sambal sadin dan sambal ikan bilis....salad kkida tumis aje jadi sayur...:)

satu yang best kat uk yang buatkan kkida teringat hingga kini adalah saladnye...sangat fresh, pelbagai dan harganye amat berpatutun...:)....oleh itu kerap jugalah kkida beli salad dalam paket yang memang tersedia utk di makan terus...tak perlu di cuci...


bawah ni small kitchen/pantry apartment sewaan kkida kat Harrogate...yang tercomel sekali berbanding kitchen kat beberapa apartment lain....wbp, kkida mampu juga utk masak itu ini walaupun dalam keadaan serba kekurangan dan sempit tu....Alhamdulillah......:)


malam tu pula selepas pulang dari ronda-ronda pekan Harrogate dan Scarborough kkida masak ni...
cheeewaaahhhh....hebatkan kkida ni...huhu...:)))


takda maknanye...lol....ni semua main instant-instant aje...semuanye frozen food...ikan cod, lemon sole bersalut tepung dan breadcrumbs, ready-made mac and cheese...dan salad kegemaran kkida...wbp...its yummy...dan harganya...oklah jika tak convert...4 pcs fish fillet camtu baru 8 pound dan mac n cheese boleh makan 4,5 orang camtu baru 5 pound...bolehlah...kan...kan...:-D


esok pagi sebelum check out...kkida sediakan sarapan...nasi goreng ala-ala gitu....dan scramble egg n salad sandwich....

ye..kkida bawa sos cili lingam dan kicap tamin sebagai penyeri meja...hihi....

oleh sebab banyak daun atas nasi dan dalam roti tu...makan kurang yang makan breakfast pagi tu...akhirnye kkida tapau aje...ingatkan depa tak nak makan...hehe....tengah jalan habis juga sebab masing-masing mula kelaparan...:)


nasi goreng bawah ni jadi merah sebab dalam salad tersebut ada yang berwarna merah...beet salad...


Harrogate tetap di ingatan....Insyaallah...di lain entri kkida sambung cerita lagi...banyak yg ingin kkida kongsikan dengan anda...cambridge, oxford, windsor, dubai, abu dhabi...dan.....:0

17 comments:

  1. Salam kenal kkida, sungguh bertuah kkida dapat ronda bumi england. Saya menyimpan hasrat juga nak sampai ke kota London, at least, tp kekangan kerja dan kewangan juga. Selain dari itu, tempat asing tak tau nak stay kat mana, apa yang halal, murah dsb. Tp, insyaAllah sy berazam juga nak bawa family sy ke sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Hafza,
      Insyaallah banyakkan berdoa agar di murahkan rezki...satu hari kkida percaya hafza juga akan merasa jejakkan kaki ke bumi eropah ini...:)

      Delete
  2. Cayalah kak ida, travel2 pun rajin masak2. Kadang2 baca blog kak ida ni jadi inspirasi utk saya jadi rajin.. Tkasih kak ida.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. masak ringkas2 aje zefa...asal kenyang...hehe...

      Delete
  3. nk g london gak...insyaAllah nk tenguk bumi Allahb swt yang cantik ni macam kk ida n family :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gi le...buat apa simpan aje duit kat dalam bank tu...lol...

      Delete
  4. memang comel dapur tu kak ida.....sedapnya semua food walau ala ala gitu dan semua instant instant.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tul tu aima...cuma jika nak masak berat2 tak leh lah...ringkas2 camtu ok...:)

      Delete
  5. sedap jer akk masak wpun kat negeri orang kan..

    ReplyDelete
  6. subhanallah...cantik...malam ni nk mimpi g sanalah...nk btul2 smpai xtahu bila...dan ntah smpai ke tidak..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah...ada rezki pasti zurina juga akan sampai ke London tu...hehe...

      Delete
  7. dalam kecomelan dapur tu, masakan Kak Ida tetap hebat, walaupun yang simple tapi tetap mengenyangkan. Cantik betullah bandar tu, memang sesuai sgt digelar Bandar Spa...

    Kak Ida, takmolah cete2 pasal expire2 ni, kami semua sentiasa dahagakan entry terbaru dari kak Ida tau. Semoga terus diberi kekuatan untuk Kak Ida menulis kerana ia salah satu cara menghiburkan pembaca, dapat pahal juga tau!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...Insyaallah...terima kasih Seri Kandi...:)
      demi Seri kkida akan cuba ye...

      Delete
  8. Taburan hijau atas makanan Kak Ida semuanya betul2 buat saya drooling. Kak Ida, nak tumpang tanya. Bila Kak Ida masak2 kat apartment tu semua, kuali periuk memang guna apartment punya yer? Memang dah tersedia ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kkida tawakkal aje Aziela...guna je apa apa yg apartment dah provide...jika kita tak was-was takpa...tapi bagi sesetengah orang mungkin was-was, itu lain cerita....sama gak macam kita gi minum teh tarik kat restoran mamak tu...sudu garpu dan gelas yg di gunakan semua main campur aduk...dari satu mulut ke satu mulut...:)

      Delete
  9. bila la dpt sampai ke sana? tunggu anak sambung belajar obersea kot..ley numpang sekaki..in shaa allah..:)

    ReplyDelete