Monday, January 21, 2013

halal chicken/meat...


salam,
kkida nak sambung stori uk trip sikit lagi ye....harap masih ada yang nak dengar...:)

ketika kat uk, seperti apa yang anda tahu....kkida memang rajin masak...bukannye masak beria sangat...masak main-main aje...guna instant ingredient aje...cepat dan tak ambil masa lama utk sediakan...yelah balik dah malam dan masa tu perut memang dah lapar....jika tak makan kat luar kenalah masak apa yang ada...


most of the time, selama dua minggu kat uk kkida suka nyoping bahan-bahan nak masak kat supermarket ni...namanya ASDA...macam nama melayulah pula....ASDA stand for what? ntah...nanti kena google cari apa makna asda tu...

kat asda ada jual meat/poultry halal...tapi bukan semua cawangan asda...certain cawangan sahaja....dan asda berhampiran rumah anak kkida ada jual halal meat ni...wah! happy kkida...tak le susah dia nak gi cari jauh-jauh kerana nak makan ayam atau daging atau sosej....senang sangat...langkah keluar dari rumah, jalan dalam 5 minit dah sampai asda...depan mata aje...

semua ada kat asda...tolak mak n ayah je yang takda...hehe....gedung asda kat depan rumah anak kkida tu besar juga...


halal meat, halal chicken, halal sosej, halal burger dan lain-lain lagi...


dan inilah troli kkida, dah macam shopping kat cold storage, ikano le pulak...heheheeee....apa yang ada kat dalam troli tu yek!!!

susu, juice, roti, daging, sosej, salad......


nak bayar boleh samada go tru cashier atau scan sendiri dan bayar...senang sangat...hmmm....kkida wonder kenapa kat malaysia tak nak adakan service camnikan...boleh kurangkan tempoh beratur yang panjang dan lama...

apa pandangan anda?


balik aje ke apartment, kkida terus masak yang ringkas-ringkas....contohnye seperti gril sosej dan potato ini...kentang tu sebenarnye lebih dari edinburgh lagi....rebus hingga empuk....letak dalam baking pan yang di sapu butter cair...


taburkan daun-daun...ada lebih mushroom sup dinner semalam kkida tuang aje atas kentang tu...tabur salt and pepper...letak lebih mozarella sejak dari cheltenham lagi....hehe...all leftover ingredients aje...bakar dalam oven hingga cheese cair...


 sosej tu grill aje...atau masak atas pan...oklah, janji kenyangkan...kan....hehe...


bila tengok aje wraps ni, terus kkida teringat kat jaya grocer ada banyak jual roti ni...ooooo....rupanya depa bawa masuk dari uk....kkida ingat our local product...sebiji sama macam kat malaysia...cuma bezanya harga depa jauh lebih murah...(anda jangan convert)...apa yang kkida maksudkan murah tu adalah perbandingan 1:1...mereka yang bergaji RM3,000 di Malaysia dengan PS3,000 di UK....

mission wrap ni kat KL harganya RM6 sebungkus (or more...kkida tak ingat)...tapi kat UK harga benda yang sama PS1....berapa % bezanye?

sebabnye...mereka buat sendiri roti tu...macam tu juga dengan daging...murah sebab depa bela lembu dan kambing sendiri...berbanding kita kat Malaysia ni...semua main impot aje...sebab tu le regenya....???

kkida ni pandai cakap ajekan...heheee...


beras basmati ni baru PS1.5 sebungkus...murah sebab mungkin depa tak pandai makan nasi...:)


macam-macam rupa orang tinggal kat London ni...


apa-apa pun anak kkida yang paling comel dan kecilllll tu asik nak minum sedap aje...lol...

16 comments:

  1. bestnya kaunter macam tu kak.. tapi kat malaysia tak leh buat.. mesti ada yg mengelat taknak bayar..bukan semua yang jujur...

    fuyooo..banyak gila kaunter dia..bestnya duduk kat obersea tapi still boleh masak memasak lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rozi...betul tu kkida setuju pendapat Rozi...pasti ada yang ngelat...:-D

      Delete
  2. Assalam, untungnya rezeki Kakida dpt jalan2 obersi, doakan rezeki saya suatu hari nnti ya!=)

    rahsia kurus secara sihat dengan Shaklee

    ReplyDelete
  3. lintas jalan jer??? Waaahhhh.. hari2lah Ajwad leh shopping kat Asda. Kak Ida masak yg simple2 macam tu, yg tulah paling sedap!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang hari2 pun dia shopping kat situ...selalu kkida ajak teman gi tesco pun tak nak...la ni...haha....:)

      Delete
  4. Saya raa k kida, boleh gak buat cam tu. Cam mula2 dulu, org kita kena isi minyak.sendiri kat stesyen minyak. Mula2 memng lah terkial2. Tapi lama2 ok je kan. Hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh angah...cuma macam rozita cakaplah...nanti ada yang ngelat...paham2 ajelah...:)

      Delete
  5. kkida,

    ASDA dulu adalah tempat hujung minggu membeli belah groceries selain tesco, sainsbury

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ummi belajar kat sana ke dulu...tahun bila tu? kat uni mana? kkida ni suka jaga tepi kain orang...hehe...

      Delete
  6. Masak simple pun dah best dah... Push up cake container tu ape benda k.Ida?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai sayang...cer gi tengok kat 1001shoppe...:)

      Delete
  7. Kak Ida, saya nak berangan saya yang shopping kat situ dan tinggal di situ. Owh...seronoknya.. (kalau gaji PS3k sebulan).

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu aziela...tu sebab ramai je orang migrate ke UK...

      Delete
  8. Assalamualaikum kak Ida...sheila ni bru je berjinak2 ngn blog kak ida ni...smua resepi menarik n sheila dh try la resepi kentang yg kat atas tu...tp sheila gna baby potato n letak mushroom n bwg besar siam tuuu...try msak for 1st time tuk famili n x sangka plak depa suka....thanks kak ida for sharing...sheila akn cuba resepi2 yg lain jga :)

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah, mudah anak kak ida nak mencari keperluan nanti. Yg penting halal.. :-)

    ReplyDelete