Sunday, January 6, 2013

Dubai ~ candy


As-Salam...sekarang ni jam dua belas tengah malam waktu Dubai....pasti anda semua sedang enak di ulit mimpi...mata kkida ni pula belum nak tidor...:\

hari ni kkida jalan-jalan window shopping kat salah sebuah shopping mall terbesar di Dubai, Dubai Mall...memang besar mall ni...dari hujung ke hujung mau ambik masa berjam nak habiskan (sebab kkida jalan perlahan...:)

setelah melalui saat-saat kesedihan di departure terminal semalam (even orang keras hati pun menitiskan airmata....:)...kkida dan hubby dengan berat hati terpaksa melepaskan pelukan awad...pesawat dah menunggu utk bawa kami pergi....selepas kkida masuk ke dalam...kkida sempat lihat dari dinding kaca anak bujang kkida berjalan longlai seorang diri menuju ke arah kaunter tiket keretapi untuk kembali ke rumah barunye...:'(

....merambu airmata kkida masa tu...(tak tau bagaimana kkida nak cerita tahap kesedihan yang kkida alami)...hingga kini di satu sudut hati kkida masih tersemat rasa duka...mungkin ambil masa utk kembali pulih seperti biasa...:'/


kkida selamat tiba Dubai tepat jam satu tengah malam....lewat 30 minit...banyaknye penerbangan yang masuk ke Dubai...sama seperti tahap kesibukan lapangan terbang Heathrow, London....orang berduyun datang ke London kerana nak tengok 'benda lama'....berlainan dengan Dubai di mana berduyun tourists ke Dubai kerana ingin melihat 'benda baru'

memang sangat hebat pembangunan di kota Dubai...hingga berjaya menarik jutaan pelancung ke negeri tersebut yang suatu masa dahulu hanyalah perkampungan nelayan....

nak tau bagaimana hebat dan kayanya orang Dubai....tengok ajelah manisan mereka ini...kkida tak pernah tengok shopping mall yang punya kedai manisan, kek, dessert, pastry kemain banyak selain di Dubai Mall ini....hingga kkida tak larat nak ambik gambar....kkida wonder ada ke orang nak beli all the cakes, cookies and dessert banyak camtu....kita yang menengoknye pun tak lalu...hehe...


anda hayatilah sebahagian foto-foto yang kkida upload ni....sebenarnya ada banyak lagi gambar kek dan dessert ni...tapi kkida pilih mana yang menarik ajelah utk kkida kongsikan dengan anda...takut nanti ada yang juling anak mata dan meleleh air lior kerana teringin nak rasa kek yang nampaknye sedap sangat tu....hehe....


majoriti pekerja bukan orang tempatan...warga filipina....mungkin sebab mereka pandai berbahasa inggeris maka mudah bagi mereka utk mendapatkan pekerjaan kat Dubai ni...


kkdia paling suka kedai manisan ini (foto bawah)....tengok le bagaimana depa susuh macaroon, cookies and sugarcratt tersebut....cantikkan...


dan harganye memang tak murah....maknanye mahal le...nasib baiklah kkida ni bukan peminat/kurang gemar makan benda-benda manis camni....wbp, kkida memang suka tengok dan suka utk berkongsi dengan anda.....:)


butik macaroon....pelanggan tengok pun gerun nak masuk...hehe....kedainye cantik sangat....tapi kkida tak peduli...selamba aje kkida masuk dan ambik gambar...klik sana klik sini....:)....nasib baik depa tak halau kkida keluar...hehe....


jika buat hantaran kawin memang cantik ni....pasti manis aje muka pihak yang menerima hantaran ni lepas seminggu...hihi...


lepas dah puas ambik gambar benda manis....kkida ajak hubby gi makan nasi biryani paling sedap kat Dubai....kkida sewa kereta dgn driver sekali...mudah nak kesana sini...dia orang local...my dh minta driver tersebut hantarkan kami ke kedai nasi biryani yang terbaik....so, inilah dia....:)


memang sedap nasi biryani ni...cuma......kering aje...takde kuah...kita dah biasa makan nasi biryani dengan dalca dan acar....wbp, kualiti beras dan cara mereka masak nasi tersebut memang terbaik...cuma tiada side dish selain keropok/papedom...:)

oklah, cukup takat ni dulu ye...kkida nak beradu....esok kkida nak jalan jauh...keluar dari bandaraya Dubai...berkereta...nanti kkida cerita kemana kkida melencung yek....juga esok adalah hari akhir kkida di Dubai....lusa jam 10.30 pagi kkida akan bertolak pulang....Insyaallah...entri seterusnya kkida akan share dari pondok kkida di atas bukit sana...:)

15 comments:

  1. best nya Kkida, macaroon nye ..... hai boleh juleng mata mummy tengok.....sooo nice..... :-)D ,up load cepat Kkida dah tak sabar nak lihat citer selanjut nya ni

    ReplyDelete
  2. anak sy masuk skolah tadika hari 1st skolah pun air mata sy meleleh kak....ada 1001 rasa time tu....kalau sy jdi akak pun...nak lepaskan anak..jauh pulak tu di negara orng...agaknya sy pun bejuraian air mata gak la.....x tau nak kata apa sebenarnya.....

    bnyknya macaroon...mcm2 kaler...dah bnyk2 cengitu...dah poning nak pilih mna....hehe...

    ReplyDelete
  3. lepas 2 minggu, darah depa pulak manis, lepas sebulan kencing pun manis..lepas setahun dah tak manis..sebab bil spital naik..hi hi

    ReplyDelete
  4. btw part sedih tu..3-4 tahun lg baru hilang...:) muahahaaaa

    ReplyDelete
  5. as salam Kak Ida ..thanks for sharing the pictures .. memang cantik banget ! Saya kagum dengan kreativiti mereka menyusun macaroon sebegitu rupa .. good idea. Ermm .. semua cookies, desserts dan mac tu .. confirm HALAL ke ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini dubai shaty...kat dalam mall secanggih ini setiap kali masuk waktu solat pasti azan berkumandang seluruh mall...macam azan kat masjid gitu...:)

      Delete
  6. fuhyoooo..sume sedap2x nie..trus lapar...

    http://www.wadahberbicara.my/

    ReplyDelete
  7. Kak ida sy stay di dubai...kak ida stay kt hptel mane.....jemputla singgah ke rumah sy...sy stay kt hyatt regency depan naif syurga membeli jubahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih...kkida baru baca komen ni...kkida nak balik dah esok pagi...jika tak pasti kkida singgah...:)

      Delete
  8. erm..kkida,terujanya saya tengok..mcm2 ada

    ReplyDelete
  9. Ya allah, rasa tersayat hati sy baca cerita tentang Ajwad tu, harap2 masa cepat berlalu & cepatlah ia pulang mengubat kerinduan mamanya..

    Hati meronta2 nak ke Dubai.. hehe

    ReplyDelete
  10. Saya sedihhhh.... Kesiaan Ajwad..huhuhu

    ReplyDelete
  11. Insyallah Ajwad boleh berdikari di sana nanti. Biasalah kan bila dah bersama bertahun-tahun terpaksa berpisah memang sedih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Ina...sedih memang sedih tapi kenalah sacrifice utk masa depan...

      Delete
  12. Kak ida, jgn sedih2. InsyaALLAH, smua akan ok. Moga Ajwaz pulang dgn kejayaan.

    & sgt best tgk entry ni. sgt menarik cara dia susun macaroon n all da sweets tu. Cantik sgt.

    ReplyDelete