Tuesday, January 8, 2013

day 123....trip to the UK


As Salam,
kkida selamat mendarat kat KLIA jam 9 lebih malam semalam, rasa happy bercampur baur dengan sedikit duka....pasti kalian tahu kenapa...tak perlulah kkida ulangi ayat yang sama...nanti ada yang boring pulak....hehe...

plan utk ke uk bukanlah rancangan teratur yang kkida buat dari awal tahun atau tengah tahun...hanya dalam masa sebulan sahaja sebelum bertolak, iaitu selepas anak kkida, ajwad lulus dengan keputusan baik utk semua paper FIA (foundation in accounting) beliau...selepas mendapat tempat di Kaplan Financial London dan selepas mendapat kelulusan visa untuk belajar di UK...

mula-mula kkida ingat malas nak gi sama...biarlah hubby dengan aiman aje yg hantar...kkida tak tahan dengan cuaca sejuk melampau...below 5 darjah celcius pada kkida memang dah sejuk sangat...my skin alah sungguh dengan cuaca sejuk dan kering...namun dek kerana anak kkida turutkan juga walau pun tahu situasi yg akan kkida hadapi...huhu...jenuh menyapu losyen...:)

btw, takpalah...ramai yang nak sangat ke negeri orang putih ni namun atas sebab tertentu hasrat mereka tak kesampaian...maka kkida bersyukur dengan rezki yg di beri...kkida tak mengeluh pun...tahan aje....lol....:)))

sebenarnya banyak dah entri UK trip ni yg kkida share dengan anda...tapi semuanya ikut dan aje....tak tersusun atur mengikut rentetan susunan hari....kkida ada beratus gambar yang cantik yg kkida nak share dengan kalian...ok ke....anda nak dengar tak cerita kkida dan nak lihat tak photo-photo yg sempat kkida snap masa kat uk dan dubai?

jika nak kkida akan terus share kat blog ni...dan kkida akan share ikut hari ke hari...iaitu from day one till last day...maknanya ada kesinambunganlahkan...:)


tiga photo pertama kat atas tu adalah hari kkida bertolak ke UK via Dubai (minum kat McD)...lima orang kawan ajwad dari kolej turut sama hantar kat airport, beberapa orang kawan sekampung, seorang sepupu, Nubli (thanks Li kerana susah payah datang ke airport)...dan kakak-kakak.......:)


kkida sengaja naik Emirates Airline kerana nak singgah Dubai...transit 18 jam masa pergi hari tu...sempat naik Burj Khalifa....aduh tingginye bangunan tersebut dan sangatlah canggih...laju kemain lift yg bawa kami keatas dan langsung tak terasa lift tersebut bergerak...


foto atas pemandangan dari atas burj khalifa dan bawah ni...selamat jalan...


hmmm...most important apa yg kkida nak share dengan anda adalah foooodie photos...apa yang kkida makan selama 19 hari trip kkida ni...foto kat atas sana tu adalah makanan yg sempat kkida jamah dalam kapal terbang....biasalah makanan dalam flight...tak banyak pilihan...oleh itu kita makan ajelah apa yg di hidangkan...lapor beb...6 jam lebih dalam pesawat sebelum mendarat kat Dubai...

selepas check-in hotel dan solat jamak kami terus keluar ke Dubai Mall...kkida dah booking online dari Malaysia tiket utk naik ke Burj Khalifa (jam 6 petang)...jauh juga rupanya dari hotel...ambil masa hampir 30 minit utk sampai ke lokasi dengan metro (train)....pastu kena naik bas pula utk ke mall dan kena jalan hampir 15 minit dalam mall utk ke menara Khalifa...memang patah kaki kkida di buatnye...huhu...

duduk kat atas menara tu dalam sejam...one thing mereka tak sensitif dengan kemampuan wanita, orang tua dan orang yg tak larat berdiri lama cam kkida ni...hehe....langsung takda sebiji kerusi pun di sediakan kat atas tu...kkida tengok ramai yg bersila atas lantai aje sebab letih berdiri....apa daaa....dah le nak turun pun  kena beratur berjam kerana lift nye terhad...hmmmm...pada kkidalah....tak berbaloi langsung....dahlah harga tiketnye kemain mahal...

pandangan kkida....jika anda ke dubai takyahlah naik menara tu...bukannye best sangat....kat malaysia pun ada menara tinggi...tak perlu gi buang duit bebanyak kat negara orang kerana nak kerabat bangunan tinggi..:(


after burj khalifa....kkida ajak hubby cari makan sebelum balik hotel...lapor...tapi tu le tak tau nak makan apa...akhirnye kkida jumpa kedai ikan ni....hehe...oklah, bolehlah...walaupun tak tentu rasa, tapi licin gak pinggan masing-masing malam tu...semuanya kelaparan selepas menapak dan mendaki bangunan tinggi....

makanannye....all creamy and cheezy...takda rasa pedas langsung and no chili sos ok...:)...tomato sos banyak...ishhhh!!!...camna deria rasa lidah depakan...heheeee...berbeza betul dari kita...:-D


nampak sedapkan....:)...memang 'sedap'....no complain...harga makanan kat Dubai not cheap....cost of living tinggi kat negara ni...tapi tu le...gaji depa pun mahal...berlipat ganda banding gaji kita kat Malaysia...oleh itu memang tak jadi masalah bagi depa...satu set McD meal kat Dubai lebih kurang RM20...:]


lepas makan terus balik hotel...esok pepagi kena bangun awal...flight jam 10.30am to London...kkida tidur kat Premier Inn hotel malam tu...dekat dengan airport dan ada shuttle bus...so memang takda masalah transport...:)

flight berlepas on time dan tiba London juga on time...masa kkida sampai...London mendung aje...hujan dan hari hampir gelap...walaupun sampai jam satu tengahari...keadaan seperti jam enam petang...memang tak ceria langsung...:[

sampai aje terus ambik kereta dan drive ke London...ke apartment ajwad...turunkan beg dan barang dan terus ke Cheltenham....ke apartment yg kkida sewa...


kkida menginap di Love Cheltenham utk empat malam....kkida book apartment ni (dan semua apartment lain) melalui booking.com...apartmentnye amat selesa....sekali sekala...:)


sampai aje kkida masak simple-simple, janji nasi...berapa hari dah tak jamah nasi ikut selera kita...so walaupun berlaukkan ikan sadin dan kacang panjang goreng...cukup menyelerakan....huhu....lepas makan terus istirehat...esok cerita kkida panjang lagi....ni baru hari ke 3...ada berbelas hari lagi yang nak kkida tempuhi...

esok kkida sambung lagi cerita trip kkida ni....harap youall tak boring baca pokpek kkida ni ye....:)))

22 comments:

  1. Terima kasih k kida kerana coretkan pgalaman travel akak. Jgn lupa sambung ceita nanti ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah kkida akan sambung cerita lagi...tq kerana sudi baca...:)

      Delete
  2. as salam Kak Ida ..welcome home. Dapat baca kisah perjalanan Kak Ida and family dan menatap gambar-gambar yang diambil sudah cukup menyeronokkan. Yer lah.. nak jalan-jalan macam Kak Ida tak mampu .. so dapat mendengar cerita dan melihat gambar pun, dah satu rahmat :) .. thanks for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. as salam shaty....Insyaallah ada rezki shaty juga akan berpeluang ke mana-mana...tak semestinye London...kkida akan terus berkongsi..tk

      Delete
  3. kak ida,

    kak ida naik kapal a380 yang baru tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kkida naik flight biasa aje...bukan A380...tapi ok gak...kkida takut naik kapal terbang besar sangat...berat...hehe...

      Delete
  4. Bestt entry kak ida.....serius tak pernah bosan....kalau malam2 tak bley tidur, elok belek2 blog akak, baca apa akak tulis... (^___^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks mat...elok gak sebelum tidor belek blog kkida...hehe...pastu pasti mat akan termimpikan kkida...:)))

      Delete
  5. x pe x pe kkida teruskan... excited nak tau... :)

    ReplyDelete
  6. X pe kak klau nak buat part by part.....sy sudi bacanya,......nak pgi mmg ntah bilanya kan.....:-)

    Nasi lauk sardin tu....nmpk sedapnya klau dah ddk tmpt orng nie....hehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Asyifa...Insyaallah adalah rezki asyifa nanti..:)

      Delete
  7. Salam, Kak Ida..

    Selamat kembali ke atas bukit. Hujan emas di negeri orang hujan lagi di negeri sendiri. Soalnya, kalau dah jumpa hujan emas tu kenapa tak dikutip emasnya bawa balik sini, hehehe (saja dah lama tak melawak ngan Kak Ida ;p

    Kak Ida, percayalah, kita tak akan boring punya baca cerita Kak Ida, malah seronok. Sekurangnya pengalaman Kak Ida boleh dijadikan panduan manalah tahu kalau2 ada rezeki nak ke sana atau ke manapunlah, tips perjalanan tu yg perlu ditimba, betul tak???

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam my dear serikandi...:)
      kkida tau seri adalah pembaca nombor satu blog kkida...no doubt...thank you...kerana adanye pembaca seperti serilah yang buat kkida suka utk menulis...:)
      memang betul hujan emas negeri orang hujan batu negeri sendiri...takpa batu pun ada gunanye...nak buat rumah, bangunan tinggi, jalanraya, tembok semua nak guna batu...kalau takda batu duduk atas pokok ajelah kita...hehe...

      Delete
  8. ** cop2! salahlah... bukan hujan lagi di negeri sendiri.. hujan batu daaa.. hehe

    ReplyDelete
  9. Salam Kak Ida... Sebelum apa2, Kak Ida dah cukup rehat ke? Mesti penat jalan jauh. Yang penting Kak Ida mesti rehat yer.

    Anyway, tak perlu tanya nak baca ke tak, Kak Ida, memang kami semua ternanti2. Lagi panjang, lagi banyak gambar, lagi syiookk.

    Appreciate review pasal menara tu. Sebelum nie pun saya tak teruja, dah baca pendapat Kak Ida, lagi confirm saya tak masuk list, hehehehe.

    Tapi, food dalam flight tu much more better dari MAS. Nampak proper dan mengenyangkan. MAS kenkadang serve dalam boxes jer kan.

    Kalau nak pergi negara2 luar nie, kenalah usung cili api sendiri jawabnya yer Kak Ida... saya kena ingat tu, sebab saya nie hantumakan pedas.

    Opss...berjela la pulak komen saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. my dear aziela...kkida cari fb aziela nak add as personal friend...tapi tak jumpa...boleh email kat kkida tak...:)
      Azielah nak makan angin ke dubai ke...nice city, sangat maju dan cantik...shopping mallnye memang hebat...kalah kita...tapi tulah everything mahal kat dubai...jika boleh duduk kat city centre...senang nak kemana-mana...public transport juga bagus...:)

      Delete
    2. Aduhai Kak Ida, saya dah close account FB saya. Ada personal reason. Ingat nak buka atas nama blog jer, tapi belum sampai hajat lagi. Kalau daha da, nanti saya e-mailkan yer.

      Delete
  10. Asslmkum kak.
    Tak pernah jemulah baca n3 akk. Selain ada ilmu boleh jg kongsi tgk2 negara org. :))

    ReplyDelete
  11. Salam kak.. Lama Nur tak tinggalkan komen.. Maaf ye kak.. Maklumlah sek dah buka.. Busy sikit.. tapi jangan takut blog akak tetap Nur singgah. Harap Kak Ida dapat rehat secukupnya.. maklumlah baru balik bercuti..

    Seperti kata Kak Aziela dan Kak Sari, cerita akak dan pengalaman yg akak tulis di blog ni sudah pasti kami akan baca.. Malah ternanti2 dan tak jemu.. Memang akak sangat rajin berkongsi dengan semua pembaca.. Mungkin pengalaman akak tu dapat membantu mereka yang bercadang nak bercuti ke UK.. Memang impian semua orang nak bercuti ke sana..

    Lastly, terima kasih banyak sebab sudi berkongsi pengalaman dengan kami semua.. Jangan sedih2 ye.. Nanti kalau rindu dengan Ajwad, akak boleh guna Skype.. (dapat bayangkan macam perasaan akak waktu ni..) Jaga diri ye kak.

    ReplyDelete
  12. kak, bestnya pengalaman akak..tak jemu membaca...

    ReplyDelete