Tuesday, January 29, 2013

sarapan pagi di Oxford...


last minute decision....perancangan awal nak naik London Eye, ke London Dungeons dan Harrods...tapi since Aiman teringin nak tengok Oxford Uni maka punahlah harapan anak bongsu kkida Mamam nak tengok 'hantu' kat London Dungeons...hehe...takpalah...banyak masa lagi...Insyaallah ada rezki Mamam boleh ke London lagi....abang ada kat sana...school holiday nanti leh gi lepak rumah abang awad ok....pastu boleh le ajak abang awad gi ke dungeon tu....:)

Harrods pula....hmmm....kkida taklah teruja sangat nak gi sebab dah beberapa kali masuk ke situ sebelum ni...nothing much to see...London Eye...feelnye mungkin lebih kurang sama seperti Singapore Eye kot...tak pasti mana satu lebih besar...London Eye mungkin....takpalah...lain kali jika ada rezki kita boleh naik...:)


kkida ke bandar Oxford ni sehari sebelum bertolak ke Dubai (balik)...hari terakhir kkida dan hubby bersama anakanda terchenta....huhu....:')

Oxford adalah bandar university...seantaro dunia mengenali bandar ini....dan hanya orang yang tepu kepandaiannye aje boleh belajar kat sini...:)....betul ke???

kkida memang teringin nak kemari....pernah sekali jejakkan kaki ke sini...lama dulu...tahun 2001...apa yang menarik tentang bandar ini? .....banyak sebenarnya....jom kita lihat....:)


kkida tiba bandar oxford ni awal juga....jam 10 pagi lebih kurang....time ni cafe dan restoran baru mula beroperasi dan penduduk oxford baru memulakan aktiviti harian mereka....menarik....so far inilah bandar yang pernah kkida lihat paling banyak cafe dan restoran dalam satu deretan bangunan dan setempat...dan lebih menarik lagi...setiap cafe dan restoran akan letak signage kat depan pintu kedai mereka....kkida teringat pada anda yang mungkin tidak berpeluang kemari dan terpanggil untuk share pengalaman kkida ini...:)

hope anda layan foto-foto yang sempat kkida abadikan ini ye...:)...later kkida akan share pula gambar makanan di sebalik signage-signage ini....:)


basikal ni memang hiasan depan restoran ni....bukan orang punya...:P


...sarapan paling simple sekali....


starbucks....kat mana-mana pun ada...harga ok gak...reasonable...


only 3.70 pound....kat malaysia boleh dapat tak harga RM3.70 untuk ketiga jenis makanan/minuman ni?

oxford bandar pejalan kaki dan basikal, kenderaan
 ada tak boleh masuk semua area...sebab tu
depa boleh letak menu-menu berdiri macam tu kat
luar kedai...takda pulak orang lalu lalang yg rempuh benda tu :)

jacket potato...sedap...senang aje nak buat ni....jika rajin nanti kita buat ye...

murah giler kan...:)
beli satu dapat satu...hanya tambah 1 pound aje...

jangan convert...murah kan...

ada yang dah mula hidangkan lunch...fish and chips!!!...fish and chips ni lebih kurang sama seperti kita makan nasi kuah taruk atas gitu...:)..........makanan paling simple dan murah...

cute coffee stall
halal shop
hmmmm....tak jumpa pula nasi lemak, roti canai dan teh tarik....huhu....

banyak lagi foto lawatan kkida ke oxford ni yang ingin kkida kongsikan dengan anda....Insyaallah esok-esok le pula ye....dah hampir sebulan kkida balik dari sana...tak khatam-khatam lagi cerita travel kkida ni....hope youall masih belum muak dan akan terus membaca kesah perjalanan kkida ni ye....:-D

Sunday, January 27, 2013

harrogate yang cantik...bandar spa...


as salam,
tiga hari tiada berentri....mood kkida kurang sikit dua tiga hari ni....jika bulan nak mengambang memang camtulah....hehe...tambah pada usia kkida yang semakin muda ni....kekadang kkida bertanya juga pada diri sendiri...sampai bilalah aku nak berblog ni...:-)

....hmmm....mungkin sampai jari dah tak larat nak mengetuk papan keyboard...hehe...:)

yang pasti akan ada titik noktah...betul tak?....yelah....sebagai manusia kita juga ada expiry date...bukan hanya makanan atau roti kat tesco aje yang ada expiry date...huhu....cuma kita tak tahu bila...:-\


...apa hal kkida ni melalut sembang pasal expiry date pula...???
yelah....hidupkan lawannye mati....itu sudah semestinye...maka janganlah kita bersuka-sukaan sangat...:-)


berbalik pada entri kkida ni....kkida ingin berkongsi dengan anda foto yang sempat kkida snap di sebuah bandar yang cantik bernama Harrogate...sebenarnya kkida baru ni tau England ada bandar bernama Harrogate....memang tak pernah dengar sebelum ni....kkida jumpa nama bandar ni masa sibuk mencari penginapan kat website booking.com hari tu....

Harrogate terletak berhampiran York dan Leeds...pekannye taklah besar sangat....tapi pada pandangan kkida ia adalah antara pekan yang cantik yang pernah kkida lawati....bangunannye sepesen aje...terutama dari segi warna, material dan bentuk...

kkida juga perasan banyak spa centre, manicure pedicure salon kat bandar Harrogate ni....sebab tulah bandar ini juga di kenali sebagai bandar spa...:)


malam pertama di Harrogate kkida tak larat nak masak...so kkida suruh ajelah depa makan apa yang ada....hmmm....apa yang ada...selain maggiii....hehe...nak makan kat kedai pun tak tau nak cari kat mana...lagipun dah gelap dan sejuk sangat...

lepas dah tidor dan rehatkan badan...pagi esok tu barulah kkida rasa sihat sikit...so kkida pun masak le hidangan yang simple aje....nasi lemak, telur rebus, sambal sadin dan sambal ikan bilis....salad kkida tumis aje jadi sayur...:)

satu yang best kat uk yang buatkan kkida teringat hingga kini adalah saladnye...sangat fresh, pelbagai dan harganye amat berpatutun...:)....oleh itu kerap jugalah kkida beli salad dalam paket yang memang tersedia utk di makan terus...tak perlu di cuci...


bawah ni small kitchen/pantry apartment sewaan kkida kat Harrogate...yang tercomel sekali berbanding kitchen kat beberapa apartment lain....wbp, kkida mampu juga utk masak itu ini walaupun dalam keadaan serba kekurangan dan sempit tu....Alhamdulillah......:)


malam tu pula selepas pulang dari ronda-ronda pekan Harrogate dan Scarborough kkida masak ni...
cheeewaaahhhh....hebatkan kkida ni...huhu...:)))


takda maknanye...lol....ni semua main instant-instant aje...semuanye frozen food...ikan cod, lemon sole bersalut tepung dan breadcrumbs, ready-made mac and cheese...dan salad kegemaran kkida...wbp...its yummy...dan harganya...oklah jika tak convert...4 pcs fish fillet camtu baru 8 pound dan mac n cheese boleh makan 4,5 orang camtu baru 5 pound...bolehlah...kan...kan...:-D


esok pagi sebelum check out...kkida sediakan sarapan...nasi goreng ala-ala gitu....dan scramble egg n salad sandwich....

ye..kkida bawa sos cili lingam dan kicap tamin sebagai penyeri meja...hihi....

oleh sebab banyak daun atas nasi dan dalam roti tu...makan kurang yang makan breakfast pagi tu...akhirnye kkida tapau aje...ingatkan depa tak nak makan...hehe....tengah jalan habis juga sebab masing-masing mula kelaparan...:)


nasi goreng bawah ni jadi merah sebab dalam salad tersebut ada yang berwarna merah...beet salad...


Harrogate tetap di ingatan....Insyaallah...di lain entri kkida sambung cerita lagi...banyak yg ingin kkida kongsikan dengan anda...cambridge, oxford, windsor, dubai, abu dhabi...dan.....:0

Tuesday, January 22, 2013

Papa Blend by Pensonic


sorry, gambar pun kelabu sebab time ni dah lewat petang dan nyamuk pun banyak kat outdoor living rumah kkida ni....so nak berdemo dan nak bergambar pun sangatlah tidak selesa (itulah kekurangan duduk dalam hutan ni....:)....but tell u what...this blender memang sangat awesome...i like it...thank you to Pensonic...


salam buat semua,
sebenarnya belum tiba masa untuk kkida share kelebihan blender ni dengan anda kerana ia (blender ni) hanya akan berada di pasaran pada pertengahan bulan mac nanti...tapi since blender ni telah berada di tangan kkida....tak sabar rasanye kkida nak cuba beberapa resepi yang telah lama bermain di pikiran kkida....hehe....pelbagai awesome resepi...bukan recipes dari buku resepi Pensonic tu (yg tu semua resepi nak sihat...lol)...tapi ini sendiri punya resepi....resepi yang sedap-sedap aje....yang kurang sihat punya....:P

kenapa?
kerana blender ini mampu menghancurkan ice cube sehingga sehalus-halusnya...macam ice abc tu....bestkan...:)

lepas ni memang senanglah anak-anak kkida nak buat their own smoothies, slurpees, ice-blended, sorbet, ice-cream, fruit juice dan banyak lagi...:)


semalam wakil dari Pensonic demo cara guna blender terbaru ini....iaitu minuman yang lazat lagi berkhasiat....campuran buah mangga, strawberry dan blueberry....masukkan semua bahan dalam blender berserta ice cube...blend until smooth...

...yang tu bukan jari kkida tau...:)

....anda tau kenapa kkida suka banget dengan blender ini...kerana kkida tak perlu angkat bekas kaca tersebut untuk tuangkan isi kandungannye kedalam bekas/gelas....letak aje gelas bawah pili tersebut....mudahkan....:-D


juice ni bagus di minum di pagi hari...mencuci segala toxin dalam badan kita...good for your health...:)


Insyaallah....bila tiba masa dan ketika... kkida akan share banyak lagi info berkaitan blender ini...ok....:)

ops!!!...lupa pula....nama sebenar blender ini adalah PAPABLEND...:)...papablend?...kenapa papa bukan mamablend?...hehe...yang tu nanti kita tanya PENSONIC....:-)