Saturday, December 29, 2012

mencari salju...


Assalamualaikum, bertemu kembali...nak sambung cite...:)
semalam kkida ke highland of Scotland...ke dalam kawasan pergunungan tinggi Scotland....kerana tiada snow di Edinburgh dan anak bongsu kkida nak tengok snow....so me and hubby ambill keputusan untuk drive all the way jauh ke dalam Scotland untuk mencari snow...:)

perjalanan di mulakan seawal pagi selepas heavy breakfast....selepas sejam perjalanan pekan kecil yang mula-mula kkida tempuh adalah Perth....Perthshire...

Perthshire, officially the County of Perth, is a registration county in central Scotland. It extends from Strathmore in the east, to the Pass of Drumochter in the north, Rannoch Moor and Ben Lui in the west, and Aberfoyle in the south. Wikipedia

...orang Perth Aussie bawa nama ini ke benua Australia kerana mungkin mereka berasal dari sini...mengikut sejarah mat saleh kat Aussie tu adalah banduan atau orang yang dihukum kerana pelbagai kesalahan....betul atau tidak?....itu yang kkida pernah baca...hmmmm....jauhnye depa kena 'buang'....tetapi pembuangan yang amat menguntungkan mereka akhirnye...:)


selepas sejam perjalanan...dari kejauhan kelihatan puncak gunung yang keputihan...masa ni dah excited sikit dah....harap-harap dapat jumpa snow....hehe...photo bawah...kaca depan kereta dah mula kelabu akibat terlalu sejuk...utk hilangkan wap tersebut kena on heater dalam kereta supaya panas...


dalam perjalanan kkida lalui ladang biri-biri, perkampungan, tasik, gunung-ganang, hutan rhu dan sebagainye...cantik pemandangan muka bumi Scotland ini...


dan akhirnya....jumpa gak dengan snow...huhu...jauh ke dalam Scotland sana...kat Fort William, atas gunung tempat orang bermain ski....kena naik cable car untuk sampai ke puncak...tinggi jugalah dan perjalanan dengan cable car ambik masa 30 minit lebih kurang.


sampai gak hajat anak bongsu kkida ni nak tengok snow...hehe...jika tak mesti dia frust...dari awal dia tak berapa nak ikut kkida gi uk ni...nak duduk rumah aje...kkida kata jika nak tengok snow jom ikut mama hantar abang...mana boleh tinggal kat rumah sendirian....kakak-kakak sibuk dgn kelas dan study...sapa nak layan dia nanti...:)


lepas puas bersejuk-sejuk, kkida minum hot choco dan hot latte...kat ski resort tu ada cafe dan restaurant...kkida minum dan makan kek ajelah...yang lain tu...memang tak boleh....walaupun nampak sedap...hehe...


....dah puas main baling-baling salji...time untuk turun semula ke bawah dengan cable car yang sama....masa tu salji  dah mula turun lebat....sampai aje bawah kkida tengok kereta dah diliputi dengan salji....memang lebat sungguh turunnye ice putih tu dari langit...pengalaman yang tak mungkin kkida lupakan seumur hidup melihat seolah kapas putih berterbangan....sangat cantik ciptaan Allah...:-)


kenderaan kkida anak beranak selama dua minggu di UK


dalam perjalanan pulang dari fort william menuju ke edinburgh....salji turun sangat lebat....


...singgah makan fish and chip kat sebuah restaurant di Loch Lomond....lapar bebeno seharian tak jamah makanan...Loch Lomond adalah sebuah kawasan pelancungan yang cantik...sepanjang jalan kami meyusuri tasik...wbp, masa kkida lalu tu hari dah gelap sangat...dah tak nampak apa...rasa kecewa gak sebab tak dapat ambik gambar pemandangan musim sejuk yang cantik berlatarkan tasik, gunung dan salji......:\


lepas makan dan kekenyangan....


banyak lagi photo dan cerita kkida nak share dengan anda....later Insyaallah...kini kkida berada di sebuah pekan berhampiran York iaitu Harrogate...pekan lama yang juga cantik...kkida sampai petang tadi...tak sempat nak explore lagi....esok kkida berangan nak ke York dan Scarborough....tak tau sempat ke tidak...kkida sambung cerita kemudian nanti ye...bye...

23 comments:

  1. wah seronknya kkida nk family dpt main snow

    ReplyDelete
  2. serononya kak ida..bestnye snow!sy dpt main dkt icity je..haha =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat icity pun ok dah pink...tak yah dtg scotland kalau nak main snow...korea pun ada heavy snow dan murah sikit budget ke sana...:)

      Delete
  3. seronok baca cerita kak ida dkt scotland. sy sempat sampai york saja. pekan lama yg sgt cantik bagi sy. tak puas jalan sehari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kkida gi york tadi...cantik...tapi sebab dah letih berjalan 10 hari dah tak larat nak ambik gambor dah....tengok aje le...Harrogate lagi cantik actually...

      Delete
  4. boleh buat tajuk cerekarama rama..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tajuk drama....mencari salju di tanah tinggi scotland...:)

      Delete
  5. haaaa... nasib baik ikut.. karang kalau tinggal kat rumah sorang jadilah 'salju di danau rindu'... hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi dia seronok seri...ngadap game ajele....takda sapa nak tegur nanti...cermin mata dah tebal dok ngadap game aje...

      Delete
  6. Salam Kak Kkida cayanggg... bestnya main snow... view sangat cantik! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sha...kkida ingat nak buat abc, mujur takda bahan...hehe...

      Delete
  7. salam kak ida..seronoknya berjalan ke tempat orang...saya tengah pasang angan2 nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah akan jadi kenyataan satu hari nanti cik aje...kkida doakan...:)

      Delete
  8. Salam dari kejauhan kkida...tempek la gambo kkida tgh baling2 salji ngan hubby tu...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha....mana nak main baling2 salji, baru nak keluor tangan dari poket aje dan beku jari....hehe...

      Delete
  9. bestnya kakida makan angin.main2 salji lagi ..

    ReplyDelete
  10. Kakak dah drive through sini dengan Munira dulu...loll

    ReplyDelete
  11. Seronok tgk kak ida dan salji.. td kami tgk salji juga, tp salji kat rumah 4 musim taman botani malaysia je.. hehehehe..

    ReplyDelete
  12. Bestnya kkida.....teringin nak pegang salji. Masa kat costwold tu,akak stay kat hotel apa,senang x nak cari makanan halal kat situ

    ReplyDelete
  13. kkida....

    aduhhh terpanggil i nak komen...selama nih dok baca jer :)

    cantik...rindunya i!

    ReplyDelete
  14. Salam.. Hi Kak Ida.. Selamat Tahun Baru 2013 kak.. Seronoknya dapat main salji... Cantik pemandangan kat sana..

    ReplyDelete
  15. Tiba2 rasa mcm nak cari Fish n Chips lepas nie. Aduhh...Kak Ida nie mmg power laa memotivasikan saya.

    ReplyDelete