Saturday, December 22, 2012

london to cheltenham...


Salam,
till today kkida masih lagi tak boleh nak adjust dengan time kat sini...sekarang dah jam 2.30 pagi, kat malaysia dah lebih jam 10 pagi....kalau kat rumah time ni kkida tengah sibuk nak masak lunch...tapi kat sini time orang tengah lena dibuai mimpi...terkebil-kebil kkida sensorang...yg lain depa dah boleh adjust time...:)

cuaca juga mainkan peranan...terlalu sejuk, yelah walaupun dalam apartment ada heater tapi kesihatan kkida amat terganggu....sejak dari KLIA hari tu lagi kkida rasa dah lain macam aje...tekak terasa gatal dan mula bersin...kkida dapat rasakan my trip kali ini pasti tidak akan berjalan lancar....dan memang benar...:(

bersin, batuk, selsema, panas badan dan sakit perut...huhu...hidung kkida juga berdarah sikit....pedih dan sangat sakit di bahagian dalam sekali...mungkin kerana terlalu kering akibat udara terlalu sejuk...tambahan pula kkida ni memang jenis tak tahan sejuk yang melampau....yelah usia pun tak muda lagi...mana nak sama dengan anak-anak (depa orang muda) steady aje....wbp, masing-masing dah mula soksek-soksek....

kkida tau hal ini akan berlaku.....oleh itu setiap kali travel tak kira kemana kkida dah siap dengan saknika jenis ubat....dah macam farmasis le pulak kkida ni...hehe....dari simple panadol hingga ke pil chi kit...kkida hangkut semua...:)

oleh kerana batuk dan selsema yang semakin serius, mau tak mau kkida terpaksa mula makan antibiotik...dan nasib baik kkida terigat nak bawa pil chi kit...huhu...


since mata tak boleh nak pejam....kkida stori sikit about my trip ni ye....mungkin ada yang ternanti kkida update blog....:) .....

ada ke?...ntah-ntah kkida aje yang sibuk nak cerita....orang tak kesah pun nak angkat tau....:-D...tapi takpalah...kkida tulis gaklah....manalah tau kot kak timah dan abang leman plan nak gi UK...bolehlah ambik sikit tip-tip yang akan kkida share along my trip ni...hehe...:)

selepas ambik kereta kat airport kkida terus ke apartment anak kkida di London, drop barang-barang dia....pastu kkida teruskan perjalanan ke destinasi seterusnya...my itenarilah kiranye ni...:)....hb kkida ikut aje....dia sibuk dgn kerja...tiada masa utk proses booking membooking ni....oleh itu dia serahkan 100% pada PAnye ini utk plan semua juga $$$...:)))

so apa lagi....kkida pun.......buatlah apa yang patut.....heheheee...

kkida memang plan nak keluar dari kota London....nak tengok real England....di mana orangnye asli belaka...blondie dan bukannye curly....yang suasana sekeliling memang English habislah....kalau kat London tu sama macam kat KL gak...penuh dengan mamat kulit gelap tu...dah tak rupa London dah...(kekadang sian gak kat mat saleh ni kan....kotaraya yang pada satu masa dulu kemain hebat kini dah tak tentu rupa dah......:)

hb kkida kata...tule dulu depa ni (british) sibuk dok jajah negeri orang....le ni hmmmm....indirectly depa pula di jajah oleh orang-orang asing ni...(termasuk orang melayu yang ramai di London)

melencung jauh pula kkida...sorry yek....blog kkida ni dah jadi travel blog pula...:)....wbp, tak kisah lahkan....1001resepi itu punya 1001 makna...tul tak!....1001resepi masakan pun boleh....1001resepi kehidupan pun boleh....1001resepi apa lagi yek!!!


kkida nak stop jap....bala tentera kkida dah bangun dan semuanye lapar belaka....kkida nak goreng meehoon dan masak nasi lemak jap...heehe....cuti pun tak leh lekang dari dapor kkida ni....:)


ok...semua dah settle makan....dah macam jelebo....hehe....kkida nak continue stori yg terhenti tadi....perjalanan antara london ke cheltenham ambil masa lebih dua jam...jarak 180km lebih kurang....since lewat tinggalkan airport kerana Q panjang kat imigresen...kul  7 malam baru kkida bertolak dari London....dah gelap sangat masa tu...sampai Cheltenham hampir jam 10...terus check in apartment yg kkida booking sejak awal lagi...masak nasi dan ikan sadin dan tumis kacang panjang aje malam tu...punye le lapor nasi....hehe...


apartment ni memang selesa....dan kkida prefer apartment with complete kitchen berbanding hotel dan makan luar....sebabnye pada pendapat kkida walaupun dah kenyang makan kat luar balik bilik pasti akan lapar balik (harga hotel dan apartment tak jauh berbeza)....lagi pun nak makan apa hari-hari kat bandar yg kurang orang kita seperti Cheltenham ni (kkida memang enjoy cooking ketika travel)

semalam kkida masuk ASDA...nak beli telur dan susu...ramai sungguh orang shopping last minute untuk Xmas....meriah....sama macam kita shopping last minute untuk raya....kereta juga banyak on the road kerana mungkin warga kota balik kampung utk menyambut hari Xmas...


oklah kkida stop kat sini dulu...nak keluar...kkida plan nak menghala ke selatan Cheltenham hari ni (dalam cuaca yang sejuk menggelugut ni....:)....kkida rancang nak ke Bristol dan Bath...Insyaallah...jika terlalu sejuk dan tak mampu nak keluar...pusing-pusing dalam kereta pun jadilah...:)


tunggu ye...entri ni tak habis lagi.....:)

23 comments:

  1. cantikn besar jgk apartment tu..lama2 nnti kak ida biasala dgn cuaca sejuk tu..hehe

    ReplyDelete
  2. Besar apartment tu.. Cerita je kak.. Nur setia membaca, setidak-tidaknya dapat tahu pengalaman akak waktu di luar negara (nak pergi entah bila.. ).

    Tak salah berkongsi.. Suka tengok keindahan alam dan pemandangan negara orang.. Kak Ida boleh juga tulis cerita tentang 1001resepi kebahagiaan rumahtangga.. Ok jugak kan.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Nur...Insyaallah satu hari nanti Nur akan sampai...Nur berdua aje kos pasti tak besar macam kkida ni...hehe...takyahlah simpan duit banyak sangat...berpada2...
      ketika Nur masih kuat ni better travel...jangan tunggu sampai tak larat cam kkida ni...:\

      Delete
  3. Don't worry k.Ida..saya pembaca setia.. Tulisla ape pun saya baca..:)

    ReplyDelete
  4. kak ida, boleh share the info about the apartmen? really appreciate it:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama apartment ni Love Cheltenham...kkida book tru booking.com...nice apartment...its a 4* apartment.

      Delete
  5. sy sudi membacanya kak...rasa mcm sy ada kat c2 plak...hehe..
    ntah bila dpt ke negara orng la gaknya....huhuhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Asyifa...InsyaAllah satu hari pasti akan ada rezki Asyifa utk ke luar negara...:)

      Delete
  6. Jauh perjalanan..luas pandangan.....thx akak...i still follow u.....suka tgok citer dlm blog akak....keep up to the end....

    ReplyDelete
  7. Cantik apartment tu best nyerr.. Moga2 KKIDA cepat sembuh n enjoy ur trip ok :D...

    ReplyDelete
  8. Saya tgu le entry kak ida, cuma cpt atau lambat sy online je.. hihi..

    ps: semoga kak ida cepat sembuh dan dipermudahkan semua urusan di sana, teruja nak baca catatan kak ida seterusnya.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Zefa...kkida memang nak share cerita travel kkida ni dengan mereka yang berminat nak baca...tq

      Delete
  9. Pakai bj sejuk tetebal, socks, hand socks, ear muff etc...

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua kkda pakai...tapi bebudak 3 orang tu,,,degil sikit...

      Delete
    2. Depa mcm ikan paus ada thermal blanket semulajadi. Tapi awad?

      Delete
  10. wow seronok kan sesekali berpeluang ke sana. nice blog.visit mine pulak yer

    ReplyDelete
  11. memang tunggu sangat cerita2 travel kak Ida ni. Nampaknya Kak ida & dapur memang tak boleh dipisahkan, satu hari nanti saya nak merasa pengalaman macam Kak Ida ni, tapi... bolehkah saya??? erkkkk!!

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Kak Ida, selalu menanti your travel update kak..apa2pun get well soon ye and semoga segara urusan Kak Ida disana dipermudahkanNYA.

    ReplyDelete
  13. Salam kkida,semuga shat dinegara orang...teruja tgk gambo2 rumah yg macam dalam lukisan je...unik dan cantik!nnt bila2 kita pulak pegi ya kkida,ramai2 ngan peminat kkida.....teman harap perancangan jalan2 ngan kkida akan jd kenyataan...salam utk kkida sekeluarga..takecara

    ReplyDelete