Thursday, December 27, 2012

apa kkida masak kat uk?


Salam,
sorry...lama kkida tak update....letih dan kurang masa....setiap hari kkida keluar...balik dah malam...prepare dinner simple-simple pastu terus tidor...tengah malam (siang kat Malaysia) baru kkida bangun dan mandi dan solat....jalan makan angin ni belum pergi memang nak sangat pergi, bila dah sampai ke destinasi rasa macam....'dok rumah lagi best'....hehe....:-)

apa-apa pun perjalanan mesti di teruskan....:)
oklah kkida nak share sikit-sikit gambar apa yang kkida masak masa travel ni....kkida masak sempoi-sempoi aje....ikut selera hb dan anak-anak....kat UK ni halal chicken dan meat tak susah nak cari...masa kat Cheltenham kkida beli lamb dan chicken kat kedai Indian muslim...murah beb...jika bandingkan apple to apple (jangan convert)...lamb baru 9pd for 15pcs cam foto atas tu....

kkida goreng dengan bawang putih, halia, kentang, bawang, bell pepper...tambah lada hitam serbuk...sedap sebab isinye masih fresh lagi dan lembut....mula-mula kkida rebus dulu...pastu goreng sikit supaya keperangan sebelum tumis dengan lain bahan....yummy...


yang bawah ni curry ayam....guna rempah instant tesco yang kkida bawa dari rumah...


 tengok sedap tak...hehe...siap dengan kulit kayu manis lagi...


bawah ni apa lagi...nasi lemak le...kegemaran anak kkida...tak leh lekang walaupun kat negeri orang putih....nasi lemak mesti ada...:)


sambal instant jenama alif...kkida beli kat tesco...


bawah ni pula black pepper chicken tambah red potato...


goreng semua dulu...pastu baru tumis....masakan ringkas aje...


ada yang nak makan salmon pulak....kkida beli yang dah siap pack camni kat Asda...harga tak le murah juga...rm30 for 6 pcs...gril atas pan aje...tambah salt n black pepper...makan dengan kentang dan brokoli...


meehoon goreng kkida yang tak berapa nak sedap tu...hehe...tapi habis gaklah....lapor punya pasal...:)


just to share dengan anda...kkida kini berada di Edinburgh....selepas Cheltenham kkida ke Manchester via Liverpool (tidor satu malam aje)..sempat le tour beberapa stadium bola...since kkida bukan peminat bola...maka kkida dok dalam kereta aje while hubby, aiman dan ajwad seronok berposing keliling stadium ....secara kebetulan manager kelab Liverpool ada kat situ...so apa lagi...:)))

nanti later kkida share photos kat 4 stadium tu yek...:)))


selepas Manchester kkida meneruskan perjalanan ke Edinburgh....dan hari ni 3rd day kkida di Edinburgh...Insyaallah esok kkida akan teruskan perjalanan ke bandar lain pula...dan kkida akan share lagi cerita jika berkesempatan...Insyaallah.....:-D

8 comments:

  1. wah...kkida
    menu mewah erk..lamb meat sna murah ke..
    byk jg tu...
    hihihih
    biarpn di negeri org menu Malaysia tetap dihati

    ReplyDelete
  2. Salmon tu nmpk sedap kak...mahal la plak...

    ReplyDelete
  3. Jln2 kat tempat orang, makan masakan sendiri...nikmatnyaaa kan Kak Ida. Tapi sure cooknya penatlah..hehehehehe. Seronoknya dapat visit stadiums.

    ReplyDelete
  4. Salam kak ida....ishh bertuah abg beristerikan kak ida (*___^)...akak hebat didapur!!....moga semuanya selamat yea....

    ReplyDelete
  5. Salam, kak Ida..

    Mula2 sekali kita nak setujukan ayat perenggan pertama Kak Ida tu, kita ni kalau rasa nak jalan2 memanglah best tapi bila dah sampai sana rasa duk umah lagi best, hehehe. tambah lagi kalau kena ikut jadula prjalanan yg diatur tapi mcm Kak Ida sy rasa ni trip anak beranak kan, takde siapa mengatur jadi mestilah bestkan.

    Kalau Kak Ida dan dapur ni nampaknya memang tak dpt dipisahkan, macam kata CMG, bertuah husband Kak Ida sebab dapat jimat banyak kos bayangkan klu di oversea makan diluar lima beranak macam yg Kak Ida masak tu dah brapa agaknya ya. Lepas tu makannya tak boleh tambah2 pulak tu, smpi apartment/ hotel dah lapar balik... lepas tu melopong sbb tak ada apa nak dimasak. seronok tengok prjalanan Kak Ida.. eh! memang seronoklah sangat, nanti cete pulak tentang prjalanan & apa yg Kak Ida buat di Edinburgh tu ya.. semoga dipermudahkan...

    ReplyDelete
  6. bestnye kkida...seronok merantau... :)

    ReplyDelete
  7. Salam kkida...teman rasa mesti best sejuk2 cuaca makan pulak apa yg kkida masak tu...dan menjimatkan ya...semuga perjalanan kkida sekeluarga dalam perlindungan NYA...amin...

    ReplyDelete
  8. Walau di mana kak ida berada, masakak kak ida ttp nampak sungguh menyelerakan.. :-)

    ReplyDelete