Friday, September 18, 2020

Petai Jeruk


Petai memang istimewa dan mendapat tempat di mana-mana sahaja...tak kira orang kampung atau orang bandar, orang kaya atau miskin, petai mendapat tempat di meja-meja hidangan dari pondok burok sehingga ke hotel 5 bintang...

Hebatkan penangan sang Petai, wp baunya tak wangi tapi ia sangat digemari, ntah kenapa...:)


Oleh kerana banyak petai yang dibawa balik dari kampung dan jika dibiarkan lama ia akan kecut dan rosak...maka saya jerukkan petai-petai tersebut...cantik mata petai yang bulat dan besar itu....:)

Anda tahu bagaimana nak jeruk petai?....saya belajar teknik menjeruk petai dari mak saya....mudah saja caranya...


Didihkan air dalam periok....petai tu patah dua atau tiga setiap papan...tak perlu guna pisau...hanya lipat dan tarik supaya ia terpisah dari urat tepinye...masukkan ke dalam air mendidih....biarkan ia terendam dalam air panas tersebut beberapa minit...jangan lama sangat....asal lembut kulitnye dan boleh picit keluar mata petai dari kulit memadai...

terus angkat keluar dari air panas dan masukkan dalam mangkuk air sejuk...saya letak ais dalam mangkuk tersebut supaya stop the cooking process...biarkan ia sejuk sebentar...


Tujuan celur petai dalam air panas/didih adalah untuk melembutkan kulit petai....bukan nak masak isi petai tersebut...bila kulit petai lembut mudahlah bagi anda untuk memicit keluar mata petai....


Tengok senang aje nak keluarkan mata petai...just tekan aje terus petai tu melompat keluar...dengan selaput putihnye sekali...jangan buang selaput putih tersebut...selaput tulah yang akan melindungi isi petai supaya sentiasa sedap dan tak hilang baunye tu...hehe....


cantikkan...sangat lemak dan crunchy...kunyah sebiji-sebiji macam makan almond nuts pun sedap :)


Basuh bersih petai tersebut sebelum masukkan ke dalam bekas kaca....tambah air masak sejuk...tambah garam dan cili padi...saya patahkan sebiji dua cili supaya keluar rasa pedasnye...tutup kemas dan simpan terus dalam peti sejuk...petai jeruk tahan berbulan lamanye...boleh makan sebagai ulam cicah sambal tempoyak atau belacan....atau boleh masak sambal dengan udang dan ikan bilis....


semalam saya buat sambal ikan bilis petai...tambah tempoyak sikit....ingatkan tak laku...rupanye selesai juga...


Selain tu saya juga buat gulai lemak udang dengan petai...tumbuk cili padi sikit supaya pedas...sedap...


(repost from 2012)

19 comments:

  1. suami sy mmg hantu petai..mkn ngan biskut pon jalannnn...nk try buat jeruk mcm tu la..mesti dia suka..slmt berhujung minggu kak ida..

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan dengan biskut? yg tu tak pernah dengar...:P

      Delete
    2. Class..makan dgn biskut tu..hehehe
      Memang kaki petai ni..

      Delete
  2. Geramnya tengok petai tu kak ida.. nampak gebu dan segar je.. :D

    ReplyDelete
  3. ooo.. cam tu ye nak buat petai jeruk.. memang nampak cantik!

    ReplyDelete
  4. Salam, Kak Ida..

    Ilmu baru sy belajar, selalu sy beli petai dah kopek sebab sy rasa susah sgt nak keluarkan isinya tu sebijik2, lepas ni mesti nak beli yg fresh2 dari papannya.. lepas tu nak jerukkan cara Kak Ida, senang kalau nak masak sebab sy ngan husband memang bleh tahanlah kehantuannya terhadap petai, hahaha.. thanx, Kak Ida :-)))))

    ReplyDelete
  5. segar dan gumuknya petai tu...pekena sepapan...pengsannnn...;)

    ReplyDelete
  6. saya peminat setia petai. tp petai jeruk kurang sikit. ummi saya ratu petai.bila baca kunyah petai mcm almon nuts, ummi saya kalo ratah petai jeruk mcm tu laa..abg sedara saya makan petai jeruk dgn roti. tp petai memang de best!

    ReplyDelete
  7. sejak kawin dgn orang kelantan terus jadik makanan feberet sebab mak mentua memang simpan stok petai jeruk ni kat dalam umah dia..klau balik KL misti paw skit petai jeruk dia..heheh

    ReplyDelete
  8. As salam kkida.saya dah lama mengikuti blog kkida.banyak resepi yang best2.harap kkida sudi pula menjadi kawan dapur saya.

    ReplyDelete
  9. sedapnya petai.. bak la sikit kak ida

    ReplyDelete
  10. Ya Allah kak Ida... sedapnyerrrr.. petai mahal lah kat sini.. kalau dah teringin sgt baru beli..

    ReplyDelete
  11. Kak ida..tq for the recipe..
    Dah selamat membuat petai jeruk...tk sabar nk makan ni

    ReplyDelete
  12. Assalam kak ida...nak tanya sikit , kalau petai yang dah dikopek kulitnya masih boleh dibuat jeruk ke? mcmana caranya ....tkasih

    ReplyDelete
  13. senang rupanya menjeruk petai. tq bg resepi ye

    ReplyDelete
  14. Hari ni 1st time buat jeruk petai.harap2 jdla...:)

    ReplyDelete