Saturday, September 19, 2020

Apam Balik versi Tokma



Apam balik tiruan stail tokma...hehe....saya pernah share sebelum ni resepi apam balik nak cepat versi 1001 Resepi ini...:)


Saya guna tepung pancake....bancuh ikut arahan pada kotak...tapi cairkan sikit supaya tak tebal sangat jadinye...saya guna mini elektric pan untuk masak 'apam balik' ni...mudah sangat....dan ukurannye comel aje...sesuai utk sekeping apam balik...letakkan jagung krim, kacang goreng tumbuk dan taburkan gula putih....hmmm...memang sedap apam balik instant saya ni...


Walau pun rupanye tak cantik...tapi sedap dan memang ada rasa apam balik yang asli...mungkin juga sebab fillingnya yang serupa dengan apam balik yang biasa dijual di pasar malam tu...

Jom cuba buat...

(Repost 2012)

6 comments:

  1. besnyer dpt dok kat kampung yg dikelilingi duriann....

    ReplyDelete
  2. saya pun heran kenapa omputih kata bau durian macam tong sampah laa macam bau tandas laa...cheese diorang tu pun lagi teruk bau dia..siap keluar ulat dan berlumut lagi...tapi makan tak hengat dunia...

    ReplyDelete
  3. Kak Ida nie kan, buat simple jer pun sedappp jer. Tengok gambar pun dah confirm sedap. Ishh..kena try nie... Senang jer nak buat apam balik rupanya..

    ReplyDelete
  4. Sedapnya buah durian.. Kecik2 dulu memang musim buah durian paling ditunggu2.. tapi kadang2 takde rezeki sebab tupai dah tebuk dulu. Ayah Nur dulu tanam 3 pokok durian kat belakang rumah.. sekarang nak makan kena la beli..

    ReplyDelete
  5. haaa.. tulah.. ops! lupa nak bagi salam.. teruja tengok durian punya pasal, hihi..

    Salam, Kak Ida.. sy pun pelik laaa.. apa yang busuk sangat bau durian tu ya?? Saya punya kehantuan terhadap petai lagi teruk dari kehantuan terhadap durian.. hihi

    ReplyDelete
  6. Lain orang lain hidungnya.. hehe.. tu pasal dorang kata durian busuk. Saya sendiri sgt suka durian. Tp bau durian boleh buat saya sakit kepala.. huhu..

    ReplyDelete