Monday, September 28, 2020

Creamy Scramble Egg


Ini cerita lama, tokma repost balik...ada juga kelebihannya saya repost balik cerita-ceriti dalam blog ni...baru tahu banyak rupanya resepi yang saya dah lupa pernah saya buat...begitu juga cerita-cerita lama yang terpadam dari ingatan....contohnya seperti cerita ini...


 Cooking lesson bagaimana saya tunjukkan pada anak lelaki bujang ni cam mana nak buat scramble egg sebelum dia berangkat ke London utk sambung belajar 8 tahun lalu...:)

Ceritanya...

Semalam pelajaran memasak menu kedua kegemaran anak bujang saya....creamy scramble egg...dia buat sendiri...hehe...saya tukang perati...:)

Pecah 2 atau 3 biji telur dalam mangkuk...campur sedikit susu dan pukul hingga sedikit bebuih...(tengok laaa anak bujang tokma tu dah pandai pukul telur....dah macam pro...:)

Panaskan kuali..letak butter siikit...tuang telur tadi...perlahankan api...tambahkan garam dan lada serbuk jika suka....bila nampak telur mula mengeras...terus kacau cepat...letak sekeping cheese cheddar...

foto 8 tahun lalu :)

penuh satu kuali dengan telur hihi


dan inilah hasilnye...creamy scramble egg made by jejaka idaman...:)


sedap maaaaa....
...yelah...sedap makan...:')

(repost from 2012)

10 comments:

  1. Hehe.. anak dara kite pun feveret wat scrambel egg style cenggini!
    My latest Entry :)
    JJCM: Nasi Kukus Ayam (Selera Kelantan)

    ReplyDelete
  2. macam sedap je letak cheese..yummy

    ReplyDelete
  3. waaaa pandainyer.. walaupun simple.. boleh cuba buat ni..

    ReplyDelete
  4. selalu buat letak bawang besar, tomato & udang (potong halus) .. cuma susu & cheese ni tak nah wat la plak .. leh try ni nak ubah selera .. thanks ..

    ReplyDelete
  5. susu tu susu pekat or susu cair ek ..
    saya suak letak black pepper ...

    ReplyDelete
  6. ooh letak susu bagi gebu ye. senang sangat ni, husband sy mesti suke. hehe tq kak ida.

    Afzan
    www.nurulafzanaini.com

    ReplyDelete
  7. Oooo.. letak garam n lada lepas tuang atas kuali ye kak ida. Sy selalu letak masa pukul telur tu.. :D

    ReplyDelete
  8. Ajwad dah macam main pondok2 plak, hehehehe

    ReplyDelete
  9. auwwwww lapo la pulak pepagi ni.... tulun kkida...

    ReplyDelete