Wednesday, October 7, 2020

Mince Beef Gravy


Steam Bun dengan sosej dan mince beef...sesuai untuk supper...cara buat mince beef ini senang ajer...jom tengok...


gravy ni senang buatnya...guna good quality mince beef yang kurang lemak....saya beli kat cold storage...serta prego original recipe (pasta sos)....

caranye: 

tumis beberapa ulas bawang putih dan halia sikit yang di tumbuk lumat...

masukkan sikit cili blender (jika tak pedas memang kurang sedap)

bila dah pecah minyak masukkan mince beef....kacau hingga tukar warna....

masukkan prego sos, kacau lagi...tambahkan sikit tomato sos, garam dan lain-lain perisa...

masak hingga kering...(seperti foto atas)



Rotinye steam dulu bila nak makan...baru enak...lembut bun ni ketika diangkat keluar dari steamer...terus letak sosej dan lain-lain bahan...jangan tunggu lama...bila sejuk kurang umpphhh...


guna sosej yang berkualiti  dan pastinya halal...


Lain-lain bahan terpulang pada selera masing-masing...

Cucumber pickle, cincang kecil kemudian siram dengan olive oil dan bawah bawang besar putih, cincang halus dan siram dengan olive oil juga...


Bun, belah dulu kemudian steamkan bun dalam 3 minit...kemudian letak sosej, beef gravy, onion, pickle, mustard, mayonnaise, sos cili...


yummy....jom buat buat hari ni....
(repost from 2012)

9 comments:

  1. duga..aaaaan. sgguh2 mguji jiwa bila kkida tayang makanan...;)

    ReplyDelete
  2. membaca n3 ni sambilmenelan air liuq!

    ReplyDelete
  3. yummmmmmm mmg yummm llagi pulak kalau dgn roti steam, kan kkida :))

    ReplyDelete
  4. Wahhhhhh! Kalah subway ni Kak Ida, jangankan anak bujang Kak Ida, anak dara kita pun boleh belasah sampai tiga ni, heheehe.

    Kalau tak boleh panggil hotdog, kita panggil hotbeef pun okey jugakkan. Aiii, tak faham orang kita yg sensitif beno, dah orang putih bagi nama tu, nak buat macammana, tak payahlah pening kepala nak translate lepas tu kata tak sensitif, isk!

    ReplyDelete
  5. Takpe kkida, kita panggil roti sosej @ sausage bun pun ok tapi nape roti sosej kkida ni rupa nyer je terlalu lazat nmpk nya. Nak cuba lah

    ReplyDelete
  6. Menu yg sangat menggoda.. Meleleh air liur nih...hehehe.. Akak panggil menu ni dengan nama roti sosej je.. :)

    ReplyDelete
  7. Kak ida ni memang ada magic lah.. tunjuk apa pun mesti sy teringin. Aduh.. besok kalau mengandung mcm mana ni. Mesti mengidam air tgn kak ida. Hahaha..

    ReplyDelete