Friday, October 9, 2020

Rendang Daging Stail Opah


 Teringat nak buat rendang daging...guna daging batang pinang yang memang sesuai untuk rendang...lembut...tak perlu masak lama...

Resepi rendang saya senang aje...ikut rendang stail #mymum Opah...rendang pedas namanye...

untuk lebih kurang sekilo (atau lebih) daging....blender...

10 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

3 inci halia             2 inci lengkuas

3 batang serai             4 biji cili padi hijau

3 sudu besar cili blender

Letak daging dalam kuali....masukkan bahan blender...masukkan 1/2 cawan santan pekat...

masak atas api perlahan hingga kuah kering...

tambah sikit lagi santan jika suka dan asam keping (asam jawa)

...masukkan 3 sudu besar kerisik dan daun kunyit yang di hiris halus...

seasoning jangan lupa...masak hingga kering...


Since ada beras pulut...saya tanak sikit untuk kawankan dengan rendang...rendam dulu beras pulut dalam 2 jam...kemudian masukkan dalam rice cooker...tambah air dan santan sikit...daun pandan dan garam....sedap....ganti ketupat...:)


Selamat merendang...
(repost from 2012)

12 comments:

  1. pg kak ida..last wk sy pon ada beli hambu batu tu kat RnR tapah..mmg sedap n lembut..tp sy makan ngan serbuk asam..mencicah beramai2 bersama jiran2..

    ReplyDelete
  2. kkida, saya memang suka resepi kkida sebab mudah-mudah nak buat... terima kasih kkida!

    ReplyDelete
  3. salam ziarah kak ida

    saya pun suka makan jambu tak ada biji..selalunya makan dengan kuah rojak.

    ReplyDelete
  4. Nurul suka sgt ngan jambu ni.. makan camtu pun sedap..

    ReplyDelete
  5. sedapnya tengok rendang dgn pulut kak ida tuu ... mcm rendang yang mak saya selalu buat ... jambu batu tu pun best jugakk ...

    ReplyDelete
  6. saya rindu nak makan jambu batu yang isinya merah tu..

    errr, rendang Kak Ida tu menandakan Aidiladha semakin dekat nampaknyaaaa

    ReplyDelete
  7. aduh tak sabor tunggu raya nak balik makan rendang...sedapnya kkida

    ReplyDelete
  8. Salam. Apa khabar Kak Ida.. Pepagi singgah blog Kak Ida tengok plak gambar jambu kerepot dengan rendang. Alahai berkeroncong perut ni.. Rajin akak jenguk Hani.. Bagus tu kak, memang semua ibu bapa patut beri moral support pada anak2 terutama bila mereka nak atau sedang duduk final exam. Sekurang2nya dapat mengurangkan tekanan belajar dan menambah keyakinan mereka.

    Hujung minggu ni Nur busy juga. Sabtu bawa budak ke UTM. Ahad join pertandingan bowling kelab Bilik Guru..hehe dpt no.2 tu.. jgn x caya.. Dah dekat 2 tahun x main..Ada juga rezeki. Alhamdulillah.

    Pasal jambu kerepot tu.. tergelak baca teori akak.. Nur pun suka juga jambu..kebetulan adik ipar orang Teluk Intan. Selalu juga dia beli time balik kg.

    Raya haji ni nak 'merendang' jugak.. kami adik beradik pakat2 nak buat BBQ terlanjur dah berkumpul ramai2.

    Pasal kereta tu... sure salesman kata.. 'Melepas komisen keta aku bulan ni..' hehe. :) Kalau semua org rmh macam Kak Ida.. dah tentu husband boleh simpan duit.. sebab pandai berjimat.

    Oklah kak..komen berjela2 la plak.. Ptg smlm jumpa kwn borak pjg dgn dia.. Kalau Kak Ida dekat, dah nak dating jugak gi tapak pesta konvo... k take care sis..Rindu plak nak bersembang pjg dgn akak... :D

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. hahaha...rasional jugak teori kkida tu...boleh dterima pakai...hehe. Pepun jambu tu mmg krepot...tp kerepot bukan sebarang kerepot...mmg best...rapuh je bila d gigit.

    ReplyDelete
  11. ha'a la kkida, kenapa jambu tu cam gitu rupanya ya...musykil betoi..;-)

    ReplyDelete
  12. tgh lapar ni kak.. terliur tgk rendang..

    ReplyDelete