Friday, September 18, 2020

Baked Donut



Donut yang dibakar dalam oven, jarang orang buatkan :)
Resepi ini saya guna silicon mold yang berbentuk bulat dan berlubang dibahagian tengah....silicone adalah bahan tahan panas...ia tidak melekat dan sangat popular dikalangan baker yang gemar baking pelbagai bentuk kek...


Silicone mold sangat mudah digunakan...ia tak melekat langsung....hanya spray dengan cooking spray...bila nak keluarkan cake atau muffin atau donut dari mold tersebut, terbalikkan sahaja....tekan sikit-sikit dan kek akan tertanggal dengan sendirinye...

Resepi donut ni saya perolehi dari website all recipes....since ramai yang komen kata resepi ni sedap, maka saya pun ingin mencuba...dan hasilnye memang sedap....jika anda nak cuba ini dia resepinye...

2 cawan tepung self raising (ayak)

 atau 

2 cawan tepung serbaguna campur dengan 2 sdt baking powder

3/4 cawan gula halus

1/4 sdt ground nutmeg

1 sdt garam

mix semua ingredients dalam satu mangkuk besar



kemudian campurkan:

3/4 cawan buttermilk

2 biji telur (pukul sedikit)

1 sudu teh vanilla...

2 sudu besar butter cair

gaul sebati 

spray silicone mould...sudukan batter 3/4 penuh....bakar dalam preheated oven @ 190C selama 8 ke 10 minit...jangan lama sangat...nanti donut anda akan keras...


keluar dan sejukkan sebelun disapu dengan butter cair....


untuk coatingnye itu saya mix gula halus dengan gula perang dan cinnamon powder....

Sekian, selamat mencuba dan selamat berhujung minggu...:)

(repost from 2014)

13 comments:

  1. woww gebu dan comel donut dia..rasa mcm syg pulak nk jamah hehehehe

    ReplyDelete
  2. adoiii...gebusnya kak...
    cam menarik je gunanya....

    ReplyDelete
  3. comel bentuk donut tu, ala2 bun topi. nak cari silicone mould juga lah..!

    ReplyDelete
  4. telan air liur laju2 ha..ha.. gebusnya... terliur betul

    ReplyDelete
  5. Tengok pun dah tahu sedap.. Kak Ida memang rajin.. Ada je inovasi akak.. Erm Nur tak sempat lagi nak bank in duit macaron silicon mould tu.. Ada peluang lagi ke nak beli??

    ReplyDelete
  6. KKida ni memang ada bakat menggoda tau... huhuhu.

    Memang tergoda habis dah ni...

    ReplyDelete
  7. nur, masih ada peluang...bank in aje...mold sampai kkida pos...betul tak sari...hehe....sari dah beli 2 keping...:)

    ReplyDelete
  8. Apa je yg kak ida tayang mesti teringin.. huhu.. tiba2 teringin makan donut mlm2 ni..

    ReplyDelete
  9. donut yang cantik dan tentunya sedap sbb kkida yg buatkannnnnn...;)))))))

    ReplyDelete
  10. Zurina...yelah sebab kkida yang buat...mestilah sedap...hehe...:)

    ReplyDelete
  11. Comelnyer donut kak Ida... Mesti sedap... :)

    ReplyDelete
  12. Waahhh....donut bakarrr! Very the healthy. Saya sukaa... Kak Ida nie letak apa pun mesti kami tergoda..

    ReplyDelete