Wednesday, September 26, 2012

best nyonya recipes....


ada yang menurut kkida hingga ke rumah petang tadi....tujuan sebenar nak hantar buku masak chef florence tan ni....tumpang dah datang ina remind kkida mengenai event sabtu ni....kkida kata kkida tak datang....terus terkejut dan berubah air muka ina....alaaaa...kenapa kkida tak datang....(ina ni orang kuat mychef juga ni....)

lah....kkida kan dah cakap kat en fairuz....hmmm....apalah bos mychef tu....letih sangat gamaknye....:)

wbp, ina terus pujuk kkida supaya hadir juga ke final MC gourmet challenge sabtu ni....hingga guling-guling ina atas lantai tadi, nangis-nangis nak juga kkida datang....heheee...:)

please kkida....pleaseeee....datang lah...mana best kkida takda....kkida mesti datang....bos dah pesan supaya ina ajak juga kkida datang malam tu nanti....pleaseeeee....

hai....sian pula kkida tengok air muka ina tadi....air muka orang letih...rupanye dia memang tak tau hujung pangkal....:)

takpalah ina....tengoklah camna nanti....kkida tak boleh nak janji....jika ada rezki adalah...

....oklah,  kita ketepikan dulu cerita sabtu ni....kkida nak cerita buku masak yang ina bawa tadi....Best Nyonya Recipes oleh FT....kkida belum pernah ada buku resepi chef florence sebelum ni....


CFT baru je lancarkan buku ni....dan MC telah belikan dan minta CFT sign untuk kkida dan MG....:) ...terima kasih kerana ingat gak dengan kkida ni...:)


bila kkida belek buku masak ni tadi...menarik juga resepi-resepi yang CFT share kat dalam buku tu...lauk-pauk harian yang mudah disediakan...bahannye simple dan tak susah nak dapat....

resepi kat bawah ni kelihatan menarik....tak pernah seumur hidup kkida makan kangkung masak lemak....
dan kkida tak tau pula kangkung sesuai di masak dengan santan....selama hari ni kita main tumis-tumis atau rebus-rebus aje sayur kangkung ni....:)

Insyaallah...jika ada kesempatan satu hari nanti kkida nak cuba resepi CFT yang ni...kangkung masak lemak dengan keledek merah....nampak sedapkan...


yang kat bawah ni pun kkida rasa agak pelik juga....kerabu kacang bendi....sesuai ke kacang bendi di jadikan kerabu kerana texturenye yang berlendir....tapi dish ni nampak menyelerakan....simple aje...mesti nak kena cuba juga ni....bahan yang mudah di cari dan cara penyediaan yang amat mudah...


yang ni pula tofu top dengan mince chicken....hidangan yang kkida pasti ramai yang akan suka dan nak cuba...


hmmmm....sedap nampak kueh talam CF ni....cantik aje warna hijau putihnye tu....kkida memang suka kueh ni...cuma buatnye tak pandai....


nantilah jika masa mengizinkan kkida pasti akan cuba beberapa resepi CFT ini.......:D

sebelum tutup cerita....kkida nak tanya anda ada tonton tak rancangan MC2 yg sedang bersiaran sekarang ni di astro ria.....bukannye apa....kkida ingat nak ajak anda main teka-teki teka-tekuk....nak tak???

nantilah esok kkida cerita lebih lanjut lagi....simple aje....harap ada yang minat nak join ye....

12 comments:

  1. Replies
    1. cuba beli adda....banyak juga resepi yang pelik2...something different...:)

      Delete
  2. mestilah tonton..saya berminat nak join,..lah Kkida tak datang ker sabtu nie..,tak bestlah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah salmi...kkida ni malas sikit kalau malam ni...tengoklah macam mana nanti...

      Delete
  3. Bestnya dapat buku masakan dari CFT, kalau saya harus belek dari pagi sampai petang tapi satu apapun tak masak karang, hehe. Suka tengok gambar jer.

    betul ke Kkida tak pernah makan kangkung masak lemak? Mak saya dulu rajin masak gitu, pulak kangkung tumbuh tepi rumah jer. Memang sedap tapi tak letak keledeklah.. kalau ada sambal belacan.. perghhh!!

    Saya suka main teka-teki.. naklah join...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah nanti kkida nak cuba buat lemak kangkung...dapat banyangkan sedapnye tu...

      Delete
  4. Kangkong masak lemak? baru tadi cerita pasal kamgkong masak lemak ngan akak opis Ct. N tadi adalah 1st time Ct dengar pasal kangkong masak lemak. slalu kangkong goreng je. buku CF ni pon menarik je tgk..

    ReplyDelete
  5. Wah banyak cerita yg terlepas.. Menarik juga idea tu..lama tak jwb teka teki.. InsyaAllah nak join..

    Beruntung Kak Ida dapat buku masakan Chef Florence tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom...nanti kkida buat entri...cibuk sikitlah kkida ni...:)

      Delete
  6. saya biasa jumpa kerabu bendi ni kkida, ok gak lah... lepas dah cuba share kat sini ek kkida...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah kkida nak cuba, jika boleh satu buku CF tu kkida nak cuba ikut...:)

      Delete