Wednesday, September 26, 2012

best nyonya recipes....


ada yang menurut kkida hingga ke rumah petang tadi....tujuan sebenar nak hantar buku masak chef florence tan ni....tumpang dah datang ina remind kkida mengenai event sabtu ni....kkida kata kkida tak datang....terus terkejut dan berubah air muka ina....alaaaa...kenapa kkida tak datang....(ina ni orang kuat mychef juga ni....)

lah....kkida kan dah cakap kat en fairuz....hmmm....apalah bos mychef tu....letih sangat gamaknye....:)

wbp, ina terus pujuk kkida supaya hadir juga ke final MC gourmet challenge sabtu ni....hingga guling-guling ina atas lantai tadi, nangis-nangis nak juga kkida datang....heheee...:)

please kkida....pleaseeee....datang lah...mana best kkida takda....kkida mesti datang....bos dah pesan supaya ina ajak juga kkida datang malam tu nanti....pleaseeeee....

hai....sian pula kkida tengok air muka ina tadi....air muka orang letih...rupanye dia memang tak tau hujung pangkal....:)

takpalah ina....tengoklah camna nanti....kkida tak boleh nak janji....jika ada rezki adalah...

....oklah,  kita ketepikan dulu cerita sabtu ni....kkida nak cerita buku masak yang ina bawa tadi....Best Nyonya Recipes oleh FT....kkida belum pernah ada buku resepi chef florence sebelum ni....


CFT baru je lancarkan buku ni....dan MC telah belikan dan minta CFT sign untuk kkida dan MG....:) ...terima kasih kerana ingat gak dengan kkida ni...:)


bila kkida belek buku masak ni tadi...menarik juga resepi-resepi yang CFT share kat dalam buku tu...lauk-pauk harian yang mudah disediakan...bahannye simple dan tak susah nak dapat....

resepi kat bawah ni kelihatan menarik....tak pernah seumur hidup kkida makan kangkung masak lemak....
dan kkida tak tau pula kangkung sesuai di masak dengan santan....selama hari ni kita main tumis-tumis atau rebus-rebus aje sayur kangkung ni....:)

Insyaallah...jika ada kesempatan satu hari nanti kkida nak cuba resepi CFT yang ni...kangkung masak lemak dengan keledek merah....nampak sedapkan...


yang kat bawah ni pun kkida rasa agak pelik juga....kerabu kacang bendi....sesuai ke kacang bendi di jadikan kerabu kerana texturenye yang berlendir....tapi dish ni nampak menyelerakan....simple aje...mesti nak kena cuba juga ni....bahan yang mudah di cari dan cara penyediaan yang amat mudah...


yang ni pula tofu top dengan mince chicken....hidangan yang kkida pasti ramai yang akan suka dan nak cuba...


hmmmm....sedap nampak kueh talam CF ni....cantik aje warna hijau putihnye tu....kkida memang suka kueh ni...cuma buatnye tak pandai....


nantilah jika masa mengizinkan kkida pasti akan cuba beberapa resepi CFT ini.......:D

sebelum tutup cerita....kkida nak tanya anda ada tonton tak rancangan MC2 yg sedang bersiaran sekarang ni di astro ria.....bukannye apa....kkida ingat nak ajak anda main teka-teki teka-tekuk....nak tak???

nantilah esok kkida cerita lebih lanjut lagi....simple aje....harap ada yang minat nak join ye....

Sunday, September 23, 2012

nasi goreng usj dan kek butter merah hijau


salam pagi minggu...
lama tak kemari....kkida sibuk macam-macam....:)
mengadun blog 1001shoppe...hehe....
to all my blogger friends yg rajin masak dan baking jengah ke kedai kkida tu ye...manalah tau kot ada yang berkenan...:)

wbp, kkida nak ulas sikit hidangan nasi goreng kat atas tu....dasat kan...hehe....
nasi goreng USJ, bukan nasi goreng USA ok...:)

nasi goreng tu di sediakan oleh hubby kak jun cupcakekaseh....hmmmm....dasattttt gak....:)
siap ada sambal sotong, telor mata sapi, yang kat atas nasi tu apa ek...sambal ikan bilis ke? 
pastu yg kat tepi tu telor masin ke?....ish! banyaknye telor masin....naik darah tinggi nanti....:D
cuma timunnye tu aje yang tua sikit, tapi takpa le...janji sodap...sedap ke kak Jun....lol...

apa-apa pun memang salute le dengan abang Lan kita ni....bertuah kak jun....siap hidang cantik-cantik lagi...beradun....kalau kat kedai nasi goreng camtu mesti regenye tak kurang RM5...rasanye....:)
boleh share resepi ke abang Lan???


yang ni pulak kkida nak share kek butter sempoi kkida ni....sebenarnya nak tayang mold tu...hehe...

kek butter tu resepi mudah kkida...kalau nak cepat ini le resepi yg kkida guna....semua main masuk dalam satu bekas dan blend...tak perlu pukul butter hingga kembang dulu...

caranya mudah aje:
dalam mangkuk besar masukkan 1 1/2 cawan tepung self raising, 1/2 cawan gula halus (nak lebih pun boleh), 2 biji telur gred A, 3 sudu besar mentega (room temperature), 2/3 cawan susu full cream (room temperature), vanila/coffee/orange essence jika suka...

dengan menggunakan hand mixer....mix semua bahan hingga sebati pada kelajuan perlahan...kemudian mix pada kelajuan medium selama dua minit lagi...

tuangkan kedalam bekas baking atau cupcake mold....bakar selama 18 minit untuk cupcake...


kkida sengaja letak warna hijau dan merah ni....supaya terang warna nye...:)


mold ni kkida baru dapat....sesuai untuk pelbagai kegunaan...savoury or sweet dessert recipe...


ini pula mold yg sangat popular sekarang....berlubang kek tu kat tengah....boleh le letak apa-apa kat dalam tu....icing dsbnye...


sebaiknye jika rajin buatlah icing untuk kek ni....tapi sebab kkida kurang rajin dan hb tak suka kek letak icing, maka kkida just tabur icing sugar aje sikit....sedap tau kek kkida ni....hehe...

tengahari ni kkida ada makan kenduri....kat hujung kampung....maka kkida free dari masak memasak untuk tengahari ni...yeay...:)

Friday, September 21, 2012

blog terhangat 2012


hangat ke?
hehe....memang tadi hati kkida sikit hangat....tapi bila eka tetiba lari dari atas bawa majalah ni dan cakap pada kkida...

"mama, blog mama masuk majalah ni..."
"hah!...masuk majalah...."
"haaaa....blog terhangat 2012..."
"mana?"
"ni...."

laaaaaa..........biar betul kakak....hehe....tapi ngapa koleksi 1011 resipi!!!....

pastu kkida dan eka ketawa....memang rasa terubat sikit hati ini....:)
biarlah silap tulis pun takpa....asal headernye betul....


"mama kalahkan Chedet...."

taklah....blog Chedet tu jutaan pembacanye...blog mama ni....alahai, macam langit dengan bumi jika di bandingkan dengan blog Chedet....huhu.....


eh! tapi ngapa pulak tetiba kakak beli majalah ni....masa bila pulak kakak suka baca majalah orang lelaki cam ni......ada cerita apa dalam majalah ni yang best sangat...


hmmmm....patut le....ropa-ropanye ada jejaka idaman semalaya masuk majalah ni bulan ni....peminat kakak...:).....eh!...betul ke?...mama agak agak je...:D


blogger ariffshah....jejaka tampan idaman kalbu....hehe....awat gebu aje muka tu....depa letak bedak kat muka ariff kaaa...:]

baru-baru ni dia jatuh motor...teruk gak....tu le...nak kona baring sangat....terus terbaring....nasib baik takda lori masa tu.....kalau tak....hmmm....wassalam....ada pula yang nangis tak berlagu nanti....


selain blog kkida...blog yg dinobatkan terpopular tahun 2012 oleh majalah ini ialah....biasalah....blog yang tu juga....takda blog lain....pi mai pi mai tang tu juga...:)


begitulah lebih kurang al-kesahnye....wbp....kkida biasa-biasa aje....terbaik ke tidak...masak tetap masak, makan tetap makan, blog tetap blog....

TERIMA KASIH KEPADA PIHAK MAJALAH MASKULIN YANG MEMILIH BLOG 1001RESEPI....TAK SANGKA ADA GAK WARTAWAN DARI MAJALAH NI YANG BACA BLOG MASAK-MASAK...BLOG MAKCIK...:)))

Wednesday, September 19, 2012

ww........jelly nata de coco




Sunday, September 16, 2012

fruit pasta salad vs nasi lemak rendang udang


salam,
mana yang sedap...:)....dua -dua pun sedap....satu kkida buat yang satu my sis-in-law buat...

pasta salad ni kkida buat dua hari lalu...tetiba aje teringat nak makan simple salad macam ni...bahannye mudah aje...celery (cincang kecil), buah anggur hijau, ceri tomato, udang hidup kecil (buang kulit dan celur), pasta (celur) dan salad dressing...atau mayonnaise, salt and pepper to taste...

campur semua bahan dalam mangkuk dan gaul rata....kuantiti kkida tak beri kerana terpulang pada keperluang masing-masing...boleh kurang atau tambah jika suka...jika tak nak guna udang boleh ganti dengan isi ayam (celur dulu sebelum campur) atau isi ikan salmon (steam dulu)....atau apa saja bahan yang anda suka....

simpan dalam peti sejuk jika berlebihan...


petang semalam pula kkida gi rumah sis-in-law di shah alam dua...tak call pun kata kami nak datang sebab malas nak syusahkan dia....tapi biasalah....mana tumpahnye kuah jika tak ke nasi...mak dan anak sama aje...hehe...seperti my mum-in-law...sis-in-law juga suka masak dan jika bertandang ke rumah beliau pasti tak mengecewakan lah....hehe....ada aje benda makan...

semalam rezki kkida nak merasa rendang udang, nasi lemak sambal ikan bilis campur ikan masin kurau dan bendi goreng....sodap tau...:)


nasi lemak my mun-in-law campur halba sikit selain kayu manis dan bungan lawang....


sedap kan....ni pinggan kita le....malulah...:)


oleh kerana mereka penggemar buah-buahan....maka buah tak pernah putus kat rumah my sister....mak mertua kkida kurang sihat dan kurang berselera makan....yang lalu di telan hanyalah buah-buahan yang ada rasa masam....masin dan manis memang tak boleh nak masuk dah...penyakit kencing manisnye semakin serius...telah effect hampir keseluruhan fizikal luaran dan dalaman....semuga beliau mampu melalui saat-saat ini dengan redha dan tenang...


buah durian belanda....lama dah tak rasa...dan semalam merasa makan kat rumah my sis-in-law...time kasih...

akhir sekali kkida nak share dengan youall mold ini yang amat berguna....bagi penggemar roti dan sandwich...macam kkida....


selain untuk roti, mold ni juga boleh di gunakan untuk pastry seperti puff pastry...pastri pastry anda melekat elok aje...nantilah kkida nak cuba guna untuk buat puff pula....:)

gadget ni kkida ada jual kat 1001shoppe...:]



Friday, September 7, 2012

donut ku yang yummy....



salam hari jumaat....
hujung minggu datang kembali...esok sabtu pasti ramai yang sibuk dengan undangan makan-makan....kkida pula sibuk nak menjamu makan....hehe....my hb friends nak datang beraya esok...ramai jugalah...maknanye esok kkida akan bertampi cerok dapor dari pagi hingga ke malam...tapi takdalah apa yang special sangat kkida nak prepare...hok sempoi sempoi aje...

anak kkida yang kecik sekali pun sibuk nak suruh buat spaghetti pepagi suboh esok...nak bawa gi sekolah....ada potluck jamuan raya....kkida kata goreng nugget ajelah....hahaa.....berkerut muka dia...apalah mama aku ni....ade ke nak suruh bawa nugget gi sekolah....buat gelak dek member aje...


apa-apa pun itu cerita esok...hehe....la ni kkida nak share rupa donut kkida yang cantik ni....kenapa kkida kata cantik....sebab kkida bakar dalam silicone mold yang baru je kkida dapat tadi...memang bentuknye lubang di tengah....jika anda nak cantum dua pun boleh...pastu lubangkan terus bahagian tengah...dip dalam coklat cair...dah jadi rupa donut betul....

tapi yang pastinye...guna silicone mold tu mudah sangat...tak melekat langsung....hanya spray aje dengan cooking spray...dah...bila nak keluarkan dari mold tu, terbalikkan aje....tekan sikit-sikit...semua tertanggal dengan sendirinye...

resepi donut ni kkida perolehi dari website all recipes....since ramai yang komen kata resepi ni sedap, maka kkida pun ingin mencuba...dan hasilnye memang sedap....jika anda nak cuba ini dia resepinye...

ayak 2 cawan tepung self raising atau 
2 cawan tepung serbaguna campur dengan 2 sdt baking powder
3/4 cawan gula halus
1/4 sdt ground nutmeg
1 sdt garam

mix semua ingredients dalam satu mangkuk besar



kemudian campurkan:

3/4 cawan buttermilk
2 biji telur (pukul sedikit)
1 sudu teh vanilla...
2 sudu besar butter cair

gaul sebati 

spray donut silicone mould...sudukan batter 3/4 penuh....bakar dalam preheated oven @ 190C selama 8 ke 10 minit...jangan lama sangat...nanti donut anda akan keras...


keluar dan sejukkan sebelun disapu dengan butter cair....kkida guna silicone brush yang kkida jual kat 1001shoppe...ia amat lembut..


untuk coatingnye itu kkida mix gula halus dengan gula perang dan cinnamon powder....selamat mencuba dan selamat berhujung minggu...:)