Thursday, September 17, 2020

Hazelnut Cookies


Sangat sedap...resepi ini saya perolehi dari buku resepi Australian Women's Weekly, the big book of beautiful biscuits...wp biskut ni nampak plain namun rasanya sedap...bagi yang creative pasti boleh cantikkan cookies ni dengan icing and sprinkles...atau drizzle dengan chocolate cair atau icing sugar...since saya tiada bahan-bahan tersebut maka biskut ni remain plain...


btw, bagi yang ingin mencuba saya share resepinye kat sini...:)

250g butter (suhu bilik)

1/3 cawan castor sugar

gaul dua bahan diatas hingga campur rata (until just combined)

1 1/2 cawan tepung gandum

1/4 cawan tepung beras

ayak keduanya...kemudian tambah

125g ground hazelnuts, gaul rata

masukkan bahan ayak dan hazelnut ke dalam butter dan gula....gaul rata...

bentukkan bulat sebesar guli dan letakkan sebiji kacang hazel di tengahnya (jika ada)

bakar dalam preheated oven selama 25 ke 30 minit pada suhu 165C

keluarkan dari oven dan sejukkan sebelum di hias

bahan yang simple dan rasa yang sedap...bagi yang creative anda boleh tambah bahan lain untuk jadikan ia lebih sedap...mungkin choco chip, nuts, raisins, etc...

Thanks (repost from 2012)

8 comments:

  1. AdA hazelnut & walnut kt rmh.. Nk cuba la .. Tq k kida

    ReplyDelete
  2. Eh eh.. Mcm sng banget je bunyinye. Sedap pulak tu.. Tp apakan daya, sy oven xde.. Tgk ajelah..

    ReplyDelete
  3. Janji sedap kkida, rupa belakang cerita....mcm manusia juga, kalau cantik tapi tak sedap, sape nak beli atau makan.

    ReplyDelete
  4. Salam.. Wah Kak Ida dah tayang kuih raya.. Nur salin resepinya.. Mudah sangat.. :)

    ReplyDelete
  5. I pn nk cbelah...bunyi cm sng n bhn pn x byk...k kkida tq tq....

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. salam
    kak ida...sukatan 1/3, 1.1/2, dgn 1/4 tu mcm mane yek

    ReplyDelete
  8. Nak try.. Boleh halal kan utk sy guna resepi ni for buat bisnes

    ReplyDelete