Friday, August 31, 2012

kulit popia

salam,
kkida suka simpan kulit popia dalam peti ais...sebabnye...sekali-sekala kkida suka buat popia, tak kira popia basah atau goreng, manis atau savoury....


dah ada kulit popia tu, ada je le idea nak buat kudapan....mak kkida memang rajin buat makan...tu le sebab anaknye ni ngikut...dah hampir seminggu mak kkida datang....esok my sis kak jun ada buat majlis makan-makan special punye...nanti kkida cerita majlis apa yek...:)

berbalik cerita kulit popia tadi...since dah ada serunding lebih raya hari tu dan ada kulit popia, mak kkida pun gulung-gulung, ikat dan goreng......sebenarnye semua orang pun tau buat...saje je kkida nak share photo serunding kulit popia mak kkida ni...:)


pastu, kat bawah ni popia basah....tengok le....takde le kkida nak susun cantik-cantik...main letak ikut dan aje...sebabnye sambil buat sambil makan...haha...


apa yang spesialnye ialah sos popia ni yang mak kkida bawak dari kuala kangsar...home made punye...bukan mak kkida yang buat....ada jiran kat rumah my mum yang buat...tapi memang sedap sos ni...macam sos yoong tau fu...tapi lagi sedap....hehe...


selain tu, goreng udang kering dan kemudian tumbuk sedikit hancur...


carrot, sohoon dan sengkuang yang di celur...


sapu sos atas kulit popia, letak sikit mix carrot dan udang kering goreng....gulung dan terus ngap...hehe...sedap...kkida suka...

Thursday, August 23, 2012

cape malay curry chicken ball


Salam dan selamat hari raya ke 5 hari ni....hari ni pepagi kkida dah bangun untuk menyediakan juadah untuk anak-anak....mood pagi ni agak ceria berbanding semalam....semalam kkida duduk atas kereta berjam-jam lamanye hanya untuk pulang dari kuala kangsar ke kuala lumpur....kata orang tu tak pasal-pasal ikut sama dalam kesesakan yang sepatutnye boleh di elakkan....

hmmm ni semua gara-gara my dh le...dia le yang beria ajak balik Ipoh dan KK...nak tengok kubor katanya....:-O.....kkida ni sebab tak nak banyak songeh ikut aje walaupun memang tak larat dan letih masak 2, 3 hari raya belum habis lagi...ikutkan hati nak lepak aje kat rumah atau gi jenjalan rumah member berhampiran...begitu juga anak-anak...dah ayah ajak....mau tak mau ikut ajelah...sebenarnya diaorang prefer stay at home aje...tunggu kawan datang beraya atau gi beraya rumah kawan....

kesesakan semalam adalah yang paling terok yang pernah kkida lihat seumur hidup...tak sangka sampai camtu sekali....bermula dari terowong menghala ke kuala lumpur (at 2pm)....kkida lihat kereta dah mula merangkak dan ada yang tak bergerak (masa tu kkida menghala ke Kuala Kangsar)...hingga ntah berapa puluh km lagi kerana masa kkida naik flyover untuk ke tol kuala kangsar kkida lihat kereta bersusuh seolah tiada penghujungnye....mungkin sepanjang highway hingga ke Penang...:[

Ya Allah dalam hati kkida kata matilah karang nak patah balik (kkida balik hari je)....tak pasal-pasal terlibat dengan kesesakan....elok-elok aman duduk kat rumah, gi carik penyakit....depa semua tu lain...memang balik beraya kat kampung...mau tak mau memang terpaksa hadapi kesesakan tersebut....yang kita ni...angin takda ribut takda....tetiba seronok pula nak join sekali....huhu...

dan malam tadi....hampir jam 1 pagi baru kkida sampai rumah....bertolak dari kuala kangsar jam lima petang...bayangkan betapa lenguh dan sakitnye vontot kkida dok atas kereta...hehe....itu pun cuba ikut jalan lama ke sungai siput, tanjung rambutan dan tambun (kononnye nak lari dari kesesakan)..hampir 3 jam baru dapat masuk highway kat tambun...huhu....

wbp, ceritanya tak habis takat tu aje...sepanjang jalan menghala ke KL...kenderaan terus merangkak hingga lepas tanjung malim...barulah pergerakan agak lancar sikit...:(

memang kesianlah dengan anak-anak kecik...letih dalam kereta....tapi.nak buat camnakan....itulah salah satu kelebihan tinggal kat negara kita yang tercinta ini....hehe...


hari ni kkida kata dalam hati takmo ke mana-mana...ikutkan ada kenduri kat Maran....tapi no way le kkida nak terlibat dengan kesesakan sekali lagi....dan kkida rasa hari ni kesesakan melampau akan melanda mereka-mereka yang menghala ke KL dari arah pantai timur...semuga perjalanan kalian akan selamat...pandulah dengan cermat...:)

oklah...bebalik kepada cerita masak-masak....sebenarnya kkida rindu nak masak juadah yang kkida suka nak sediakan...contohnye...hidangan camni....sebulan puasa memang tak kesempatan kkida nak masak juadah seperti ini....hehe...dan raya hari tu lagi le tak sesuai nak hidang tamu juadah camni....nanti orang kata kita tak reti bahasa pulak....lol...

kkida ada beberapa paket product ini....Cape Malay Curry resepi Chef Zam (kkida ada ambil photo hidangan ini, nanti kkida share kemudian)....wbp, kkida teringat nak olah lauk chef zam tu....since kkida ada mince beef ramly dalam freezer....kkida adun kedua bahan tersebut menjadi mealball...

resepinye lebih kurang macam ni...

2 pack myChef Cape Malay Curry
1 bungkus ayam kisar Ramly
1 cawan lebih serbuk roti...(kkida kisar sendiri roti french baguette lama yang memang kkida simpan dalam fridge untuk dijadikan serbuk roti)
dry parsley, salt and pepper secukupnye

gaul semua hingga sebati hingga boleh di kepalkan menjadi bebola kecil sebesar guli...panaskan minyak olive dalam pan dan saute chicken ball hingga masak.


chicken ball ni makam camtu aje pun sedap....tapi since kkida nak makan dengan pasta kkida kenalah tumis balik supaya ia sesuai sebagai topping...

bahan-bahannye...

1 biji bawang besar putih....potong halus
1 biji yellow capsicum....potong kecil
sedikit frozen baby carrots
2 biji cili hijau besar...cincang kecil

3 ulas bawang putih...cincang halus
3 sudu besar cili blender
cube ayam, salt and pepper

panaskan minyak olive dan tumis bawang putih cincang, masukkan cili blender dan cube ayam....kacau hingga wangi...masukkan bahan lain dan gaul rata...masukkan sedikit cili sos, garam dan gula...akhir sekali masukkan bebola ayam tadi....gaul rata...taburkan daun bawang...

hidangkan dengan pasta pilihan anda, nasi dan sebagainye....hmmm...


chicken ball dengan chef zam butter rice pilaf dan bawah dengan pasta vemicelli...memang sedap sebab kkida yang buat (takkan nak kata tak sedap pulakkan....:)))

keduanya memang chicken ball ini sangat sedap kerana adanye aroma rempah dari Cape Malay Curry resepi Chef Zam @ myChef resebut...sedap sangat tau....kalau tak caya cuba youall buat sendiri dan bagi feedback kat kkida....


setelah lebih seminggu senyap kerana semua masih deman raya (begitu juga dengan myChef gourmet challenge)....oleh itu disini kkida ingin persembahkan juadah ini sebagai salah satu resepi olahan kkida menggunakan product myChef untuk challenge tersebut.....boleh di terima tak Mr myChef? 

Wednesday, August 15, 2012

paccheri pasta

salam,
semakin kita menghampiri hujung ramadhan...cepatnye ia berlalu...terasa baru je kkida ke guangzhao dan kembali semula pada malam sahur yang pertama....kini cuma tinggal beberapa hari je lagi kita dalam bulan ramadhan yang mulia ini sebelum munculnye syawal....:D

seronok nak raya....wbp, dalam keseronokan tersebut ada sekelumit rasa duka dan sedih....tahun ini kkida raya tanpa kehadiran kakak sepupu kkida, kak anisah...kami tinggal berdekatan....oleh itu rumah kkida ni adalah tempat arwah berkunjung seawal pagi, lepas solat raya (kecuali tahun lepas kerana arwah beraya ke Penang)

bila ingatkan kembali...memang kita langsung tak boleh jangka apa akan berlaku dalam hidup ini...adakah kita akan bertemu dengan ramadhan akan datang....contoh paling hampir buat kkida adalah apa yang telah terjadi pada arwah kak anis...masih terbayang akan raut wajah dan kelibat arwah datang buka puasa rumah kkida tahun lalu....rupanya itulah kali terakhir buat arwah...

ketika itu arwah kak anis amat sihat dan mampu menjalani ibadah puasa sepenuhnye....pada hari raya kedua beliau bertandang bersama suami serta ibu saudara suaminye...kkida ingat lagi, lama kami berbual...macam-macam cerita....sebulan setengah selepas itu kak anis masuk hospital buat pertama kalinye...kkida sempat jengah arwah beberapa kali, bawa breakfast dan makan sama-sama kat katil wad kak anis...beberapa hari kemudian beliau di benarkan pulang....syukur dalam hati...oh! kak anis dah sihat, dah boleh balik rumah....mungkin sakit biasa-biasa aje...

foto terakhir sebelum kak anis sakit....ingat lagi, masa ni kak anis beria nak belanja makan nasi kukus kat mutiara damansara kerana kak nani (tudung hitam) nak ke Makkah tunaikan fardhu haji...kkida tukang ambik gambar...sebab tu nampak sebelah mata aje...:)

namun, segalanye meleset...arwah sempat duduk kat rumah beberapa hari je sebelum di kejarkan ke hospital semula akibat sesak nafas (sehari sebelum raya haji)...rupa-rupanye arwah kak anis terkena jangkitan pada paru-parunye...amat serius....yang jadi tanda tanya hingga kini...mengapa doktor yang rawat beliau masa mula-mula beliau warded benarkan kak anis balik rumah....kenapa tak sahkan betul-betul apa penyakit beliau....kenapa tak tahan dia kat wad?

rasa terkilan juga...mungkin ada hikmah di sebalik kejadian...sebagai manusia biasa kita hanya mampu berusaha...namun, Allah swt lebih mengetahui....dan yang pastinye...arwah kak anis tidak tahu bahawa ramadhan yang lalu adalah ramadhan terakhir buat beliau....huhu...

itu bahagian arwah kak anis...bahagian kita bagaimana pula?

....buat arwah kak anisah yang senantiasa di ingatan....semuga roh mu berada bersama mereka yang beriman....berada di syurga....amin...


nak sambung ke cerita makan kkida ni? ada mood ke lagi....:)
sebenarnya kkida nak share kesah pasta ini....nama pasta ini adalah paccheri....bukan pajeri....:)...ia sejenis pasta yang tebal dan berlubang sebesar gelung paip bomba gitu...hehe...

kkida jumpa pasta ni kat tesco hari tu dan terus beli sebab ia kelihatan menarik...walau bagaimanapun, pasta adalah pasta....tak kira apa jua bentuk dan rupa...rasanye memang tiada...yang menyedapkan apa pun jenis pasta adalah gravynye...


kkida buat gravy yang sedap gak hari ni...hehe...kkida campur buah zaitun hitam yang di cincang kecil...banyak gaklah tadi...selain tu kkida guna ready-made pasta sos, sosej, mince beef, bawang putih dan bawang besar yang dicincang kecil dan ditumis dahulu...sedikit cili blender dan sos lada hitam....lain-lain bahan anda boleh tambah sendiri, ikut selera...dan jangan lupa garam dan sedikit gula...


masak hingga kering dan hidangkan dengan paccheri...hmmmm...memang yummy...:)





Monday, August 13, 2012

sandwich daging hancur....:)

salam,
hari ni dah hari isnin...minggu akhir kita berpuasa....semakin hari semakin kita menghampiri aidil fitri...pasti ramai yang telah mula bercuti...samada nak balik kampung atau nak kemas rumah, siapkan apa-apa keperluan bagi menyambut hari yang pasti menggembirakan semua umat islam, tak kira tua atau muda, miskin atau kaya...:)

sama jugalah dengan kkida...hari ni bermulalah marathon kkida...nak ke tesco, giant, curve, ikano dan beberapa tempat lagi...tujuannye nak mencari beberapa item yang mesti ada setiap kali menyambut raya...antaranya serunding dan biskut raya serta kudapan ringan seperti kacang, kerepek, muruku dan lain-lain....:)

seperti biasa kkida hanya hidang biskut tunjuk aje...di samping soft drinks dan makanan kering/ringan lain yang mesti ada untuk jamu ramainye tamu kecil (kanak-kanak) yang akan bertandang seawal pagi raya...selain rendang dan lemang...itulah rutin raya pertama kkida sejak tinggal dalam kampung ni....

wbp, kkida suka melayan anak-anak jiran tetangga sekampung...mereka datang hanya setahun sekali....hari lain mereka tak pernah sampai....mungkin tak berani atau segan...oleh itu inilah masanye....tiada siapa yang akan menolak kehadiran mereka....dah paling mereka happy bila dapat sampul duit raya....tradisi beraya sejak zaman kkida kecil lagi....:)

berbalik dengan cerita puasa...buka semalam kkida buat sandwich daging ni....senang aje...since tiada daging burger kkida masak daging hancur dengan sedikit ready-pasta sos dan cili blender...sebelum tu tumis dulu halia dan bawang putih tumbuk...masukkan cili blender dan daging (kacau hingga masak)...tambah pasta sos, blackpepper sos, perisa dan lain bahan...kacau hingga kering...

hidang dengan salad, tomato, cheese, mayonnaise (mix dengan cucumber pickle) cili sos dan lain-lain bahan....sesekali tukar selera untuk berbuka...:-D

pada yang tiada idea untuk myChef, the gourmet blog challenge....anda boleh guna beef keema masala untuk sediakan menu ini....samada di bentuk jadi burger patty atau goreng hingga kering....tambahkan beberapa bahan lagi untuk menjadikan ia lebih sedap...


Sunday, August 12, 2012

hidangan makanan laut myChef


terdapat dua menu makanan laut dari kumpulan hidangan sedia hidang myChef...iaitu ikan gerang assam atau lebih di kenali sebagai masak asam pedas, nyonya stail....ia antara hidangan sedia hidang myChef kegemaran saya dan sejak ada produk ini, ia memudahkan...jika teringin nak makan asam pedas...gi je cari kat mana-mana fridge supermarket... :)

resepi oleh chef florence yang kini menjadi salah satu hidangan popular myChef....tengok aje warna kuahnye tu....yummy...meleleh ayor lior posa-posa ni...hehe...takpa, jap lagi sebelum berbuka kkida nak panaskan lauk ni...ada sekotak lagi kat dalam fridge tu....makan dengan nasi hangat...walla....:)


satu lagi hidangan seafood dari kumpulan makanan sedia hidang myChef adalah gulai udang serai, koleksi resepi dato' chef ismail....hidangan ini juga ala-ala masak asam pedas gitu....ok juga jika sekali-sekala nak bertukar selera dari hidangan ayam dan daging kepada lauk yang simple seperti menu ini....

oleh kerana hidangan berasaskan udang kurang sikit sambutannya di kalangan ahli keluarga kkida (selain sambal udang) maka most of the time kkida jelah yang mengabiskannya...hehe....ok jugakan....kkida memang suka lauk pauk yang di masak cara begini....masam, pedas dan sikit manis...oleh itu anda perlu tambah sendiri apa yang tak cukup ketika panaskan lauk ni....


setiap hidangan myChef cukup untuk 2 ke 4 orang sekali makan...oklah pada kkida....jika nak masak pun banyak gak kerjanya dan banyak benda yang perlu di sediakan sebelum lauk ni terhidang atas meja makan...

demikian pandangan kkida mengenai dua hidangan sedia hidang keluaran myChef......buka pack, panaskan  dalam microwave dan nah...sedia di makan...so apa lagi jom buka dengan lauk myChef petang ni....:)

Saturday, August 11, 2012

hazelnut cookies

wow! so sedap...dalam usaha untuk menghabiskan saki baki bahan-bahan yang kkida dapat dari fridge semalam....terhasillah biskut hazel yang sedap banget ini....resepinye kkida ambil dari buku resepi australian women's weekly, the big book of beautiful biscuits...even biskut kkida ni not beautiful at all namun rasanya sedap...bagi yang creative pasti boleh cantikkan cookies ni dengan icing and sprinkles...atau drizzle dengan chocolate cair atau icing sugar...since kkida takda bahan-bahan tersebut maka biskut kkida ni remain plain dan tak menarik...hehe....
btw, bagi yang ingin mencuba kkida share resepinye kat sini...:)

250g butter (suhu bilik)
1/3 cawan castor sugar
gaul dua bahan diatas hingga campur rata (until just combined)

1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung beras
ayak keduanya...kemudian tambah
125g ground hazelnuts
gaul rata

masukkan bahan ayak dan hazelnut ke dalam butter dan gula....gaul rata...
bentukkan bulat sebesar guli dan letakkan sebiji kacang hazel di tengahnya (jika ada)
bakar dalam preheated oven selama 25 ke 30 minit pada suhu 165C
keluarkan dari oven dan sejukkan sebelum di hias

bahan yang simple dan rasa yang sedap...bagi yang creative anda boleh tambah bahan lain untuk jadikan ia lebih sedap...mungkin choco chip, nuts, raisins, etc...



Thursday, August 9, 2012

bun sedap myChef


salam,
pepatah lama menyatakan...alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan...hehe....since product myChef kkida banyak lagi dalam freezer...baik le kkida guna untuk mereka-cipta finger food yang simple dan yummy like this.....:)

ingredientnye mudah diperolehi...kkida guna mana yang ada....tepung pancake, grated cheese dan myChef beef keema masala....bancuh pancake ikut arahan pada packaging....masukkan sedikit cheese kat dalam batter pancake yang dah di bancuh...panaskan pie maker...jika takda pie maker, bakar dalam oven...preheat oven 180C dan gris pie plate...


tuangkan sedikit pancake batter ke dalam pie maker...sudukan myChef beef keema masala dan top with cheese...tutup pie maker dan biarkan bun masak....


beginilah hasilnye....yang ni pun kkida prepare awal semalam...masa bebuka lagi....kemudian kkida panaskan dalam microwave oven....

hmmmm...lakulah...memang sedap...beef keema masala anda kena keringkan sikit atas api, tambah cili flakes, salt dan pepper serta gula sikit....nak bagi sedap lagi...:)

entri ni kkida submit untuk MyChef the Gourmet blog challenge...harap youall please like kat myChef fb ye...

ok...kkida dah submit dua entri...anda bagaimana....dah dapat idea ke belum....cepat lah sebelum terlambat...:)))

Wednesday, August 8, 2012

green curry laksa ala myChef

salam,
oleh kerana susah bebeno nak ajak orang masuk myChef gourmet challenge yang sedang berlangsung dari sekarang hingga hujung bulan ni walaupun kkida dah jemput dan ajak berkali-kali namun ramai yang jual mahal...maka dengan senang hatinya baik kkida aje yang join....bukannye susah....godek-godek je product myChef tu....ambik gambar dan pos ke facebook depa...pastu ajak member likes...itu aje...


kekadang kkida pun pelik gak....depa nak bagi hadiah duit ribu riban melalui competition yang healthy dan telus camni orang tak nak join...tapi competition yang tak janjikan apa-apa hanya takat hadiah tukul besi ramai pulak yang suka nak join...hingga beria-ria ajak orang likes...juga competition yang terang-terang pilih kasih dan pilih bulu...ramai yang sanggup berabis duit ringgit kerana nakkan kemenangan...hmmmm...ngape ek!...gamaknye duit myChef ni tak laku kot...huhu....


btw, suka hatilah kan....masing-masing punya pendapat sendiri....mungkin juga contest ni diadakan tak kena masa...ketika orang tengah puasa dan tak masak siang....kkida pun sebenarnya berat gak nak join...mana taknye...jika nak prepare food ni kena awal, ketika hari masih terang...jika lewat sangat dan hari dah gelap....gambar mungkin kurang cantik dan kelabu asap aje nanti...:-]

...lagi pun time tu kita tengah sibok nak prepare hidangan buka puasa, kelam kabutlah pula jadinye...menu ni pun kkida buat jam 4 petang tadi, 3 jam lebih lagi sebelum masa berbuka...hmmmm....tergugat gak iman tadi tengok sedapnye laksa ni....perut pula masa tu tengah high time berkeroncong...hehe...


cukup kkida...jangan membebel...sambung aje cerita menu ni...

oklah...oleh itu dengan rasminya kkida perkenalkan my first menu and entri untuk myChef...the gourmet blog challenge....resepi chef zam yang kkida olah menjadi kuah laksa hijau atau green curry laksa....di makan dengan spaghetti yang sedia ada dalam bekas hidangan asal menu tersebut...

untuk resepi kuahnye tu kkida cuma tambah air dan santan pekat sikit supaya berkuah...tambah sikit kuib ayam knorr, salt and pepper...masak hingga mendidih...kemudian tuangkan ke atas mee/spaghetti....garnish dengan togeh, timun dan asam limau...telur mata sapi (semuanya optional...)

berbuka tadi baru kkida makan green curry laksa ala myChef ni....dan of course kkida akan kata sedap...:)))

jika anda nak tau sedap ke tidak kena cuba sendiri ye...jalan pintas jika nak rasa green curry....tak yah nak blender itu ini....resepi asal chef zam dah cukup segalanya...tambah sikit-sikit aje mana yang perlu....

selamat mencuba....

p/s: harap anda boleh beri sokongan untuk entri kkida yang ni ye....please hit like kat fb myChef ...time kasih....:)))

lepas ni ada lagi menu yang kkida nak share....tungguuuu....:)

Monday, August 6, 2012

macaroni beef keema masala bakar

salam,
pagi ni kkida lihat ada satu lagi hidangan menarik yang di sediakan oleh Zurina menggunakan produk myChef sedia hidang...kretip sungguh hidangan Zurina ni...kkida juga pernah buat macaroni bakar cara yang sama...mungkin idea ini Zurina perolehi dari entri kkida tersebut....bagusss....kkida suka....manafaatkan mana yang boleh...itulah tujuan kkida berkongsi resepi di blog ini...:)
resepi Zurina ini adalah entri kedua dalam the gourmet blog challenge yang dianjurkan oleh myChef...masih ada tiga minggu lagi bagi anda menyertai challenge ini....cepat kongsikan dengan kami resepi dan hidangan kretif yang anda sediakan menggunakan produk ini...bukannye susah....betul tak Zurina?

entri ini adalah sebagai tanda sokongan kkida kepada blog Zurina....dan kkida berharap agar pembaca dan follower blog kkida ni berikan sokongan pada Zurina dan hidangan yang beliau sediakan dengan click like pada link ini di facebook myChef....terima kasih...

kkida nak promo entri yang lain....cepat cepat....:)