Sunday, July 8, 2012

MyChef...makanan sedia hidang...

Salam,
Ramadhan hampir menjelma...kejap benar masa berlalu...lip lap lip lap...kini menjelma Ramadhan yang baru...Insyaallah...


tak sampai tiga minggu lagi kita akan mula berlapar dan dahaga sebelah siangnya dan menjamu selera sebelah malamnye...disamping amal ibadat dan sebagainya...

bila sebut aje Ramadhan...pasti semua terbayangkan...apa hidangan yang nak kita sajikan setiap kali berbuka puasa dan bersahur...kalau petang tu oklah...jika malas nak masak...boleh aje start enjin kereta dan dengan senang hati kita boleh pilih apa jua juadah yang teringin nak makan kat bazaar ramadhan...tika itu bazaar ramadhan ibarat cendawan tumbuh...di mana-mana aje...dan masa nilah tetiba ramai pulak yang pandai masak...:)


kkida memang jarang sangat beli makanan buka puasa dan sahur kat bazaar ramadhan...prefer sediakan hidangan sendiri walaupun simple...sorry to say...masa tengah lapar semua nampak sedap kat bazaar ramadhan...hatta pengat atau bubur yang cair mair yang di pekatkan dengan tepung...dan harganya...memang sesetengah tu tak masuk akal langsung...mereka hentam kita cukup-cukup...maklumlah berniaga setahun sekali...inilah masanya nak buat duit...

tapi, bukanlah semua peniaga macam tu...ada yang memang geniune dan ikhlas dalam berniaga...dan makanan yang mereka jual memang berbaloi kita beli...sedap, cukup lemak dan serba rasa...bukan sahaja untung...pahala juga mereka perolehi kerana pelanggan memuji dan puashati...dan pasti pelanggan akan kembali...


zaman serba canggih ini...semua orang nak cepat dan nak ringkas....terutama sekali bab makan...bagi parents yang bekerja 9 to 5...masa jadi pendek...tambah yang punya anak ramai...kecik-kecik pula tu...semua nak disediakan...dari A to Z...

ye, memang itulah yang pernah kkida alami...kita bercakap melalui pengalaman...walau pun saya adalah full time housewife...tapi letihnye sama aje...malah lebih letih lagi berbanding ibu bekerja...terutama ketika semua anak-anak berusia bawah 15 tahun...

mana nak ke pasar, mana nak hantar ambik anak dari sekolah, nak masak, nak tengok pelajaran mereka....nasib baik kkida ada pembantu...maka kain baju, pinggan mangkuk, lap mengelap, berus memberus serta sapu menyapu kkida tak payah ambil pusing sangat...:-]

tapi bagi ibu-ibu yang tak suka pakai maid kerana sebab tertentu...pasti kelam kabut jugakan...tambah yang berkerja sepenuh masa...balik rumah dah malam dan perlu sediakan hidangan makan malam...jika ada masa bolehlah masak...tapi kkida rasa ramai yang makan kat luar atau beli aje lauk dah siap...balik rumah masak nasi...mudah dan ringkas...makan asal kenyang....mungkin...

alternatif lain....hmmm...nilah yang kkida nak share ni...jika kita gi shopping kat tesco atau giant atau carrefour atau mana-mana hypermarket...makanan sedia hidang paling banyak memenuhi freezer mereka...dari makanan paling simple seperti cokodok...hehe (ada ke ready made cokodok jual kat supermarket?) hingga hidangan yang ambik masa nak di sediakan...seperti steak, dim sum, roti canai dan lauk pauk serta makanan ruji lain yang memang jarang kita nak masak sendiri kat rumah...wbp, bukan semua makanan sedia hidang sedap yek...

baru-baru ini MyChef minta kkida cuba semua jenis makanan sedia hidang keluaran syarikat mereka...terdapat 14 jenis semuanya...berkotak-kotak di 'sedekahkan' pada kkida...tengok le tu...macam freezer kat tesco pulak...hehe...


Alhamdulillah...rezki jangan di tolak...terdapat hidangan yang berasaskan ayam, daging serta seafood...nasi dan pasta...complete meal...semua hidangan tersebut adalah hasil resepi dari empat orang chef terkenal...iaitu chef Ismail, chef Zam, chef Florence dan chef Liza....tak lama lagi menu daripada chef Ezani akan berada di pasaran...hmmmm....tak sabar kkida nak rasa hasil sentuhan chef doktor Ezani...pasti lain dari yang lainkan...hehe...

pendek kata tak susah le mak-mak zaman sekarang berbanding kkida dulu...masa tu kkida tak pandai nak instant-instant ni...lagi pun sangat kurang product seperti ini....jika ada pun tak memenuhi selera kita...dan nak cari yang benar-benar kita boleh makan tu susah sikit...tapi kini...tak susah dah...tengok aje product myChef ini...semua ada...

puasa kali ni kkida memang senang banyak....terutama time sahur....nak makan apa....buka aje freezer, pilih beberapa jenis hidangan lauk dan nasi dan panaskan beberapa minit dalam microwave....nah! kita senang anak pun kenyang....hehe...

orang bujang lagilah senang...jika tak rajin nak masak....stock aje banyak-banyak nasi dan lauk-pauk myChef ini....walaupun ia frozen food, tapi rasanye tetap sedap...tak berubah kerana kualitinya benar-benar di pelihara semasa proses pembikinan...


Mughlai Chicken Biryani, sentuhan chef Liza...simple one dish meal...bila masuk aje dalam microwave aroma dari rempah ratusnye semerbak harum....memang membangkitkan selera betul....lauknya simple aje...ayam masak merah...jika anak-anak kkida cukup dah ni...dapat sorang sepeket pasti kenyang...takyah nak masak nasi dan lauk dah....:])


sedap....tak percaya?....kena cuba sendiri....kkida suka...


lain kali kkida akan sembang hidangan yang lain pula....dan kkida akan cuba pelbagaikan cara hidang beberapa produk MyChef ini supaya ia lebih versatile dan lebih menarik lagi....mungkin lepas puasa nanti....Insyaallah...

untuk sementara waktu...anda harus mencuba semua hidangan MyChef yang telah berada di banyak premis hypermarket terkenal seperti tesco, giant, cold storage, carrefour dan jaya grocer...:)

20 comments:

  1. waahhh best ni! nnt bole la try lauk2 mychef ni.. ;)

    ReplyDelete
  2. ye cheetah...nanti kat GA kkida akan beri sorang sedozen untuk rasa...terima kasih pada myChef...:)

    ReplyDelete
  3. memang nampak myelerakan..boleh cuba ,balik keje xyah kelam kabut masak..dapat mkn sedap xyah btungkus lumus kt dapur

    ReplyDelete
  4. salam k.ida brapa harga sekotak kak..nk budget2 simpan utk puasa..senang sahur nanti.kat tesco semua ada ek..

    ReplyDelete
  5. salmi, ellyda...sekali-sekala nak senang...inilah alternatifnya...harga amat reasonable...setiap meal lain-lain harga...most hypermarket ada jual product ini...cubalah...:)

    ReplyDelete
  6. dekat Tesco Ipoh belum ada lagi (T_______T)"

    ReplyDelete
  7. owhh mmg elly suka segera2 nih walaupun surirumah.. kat rumah mmg kdg2 time rajin elly masak kan kuah siap2 byk n letak dlm beku..rasa lewat sgt x sempay guna tu ja.. masuk kan bahan ayam ikan jer siap masak..now starting dh nk simpan stok lam freezer.. kdg2 letih kak ida hari2 nk masak jew.. i alternativ terbaik buat saya...warea

    ReplyDelete
  8. Salam, Ciksuzlin. Tesco Ipoh ada stok di Tesco Hyper Ipoh dan Tesco Station 18. Cuba jangan tak cuba.

    ReplyDelete
  9. MyChef: tesco kota bharu dah ada belum? teringin nak rasa, lagi2 kak ida dah goda2 tekak i ni kan...

    kak ida: event GA nanti dapat sedozen sorang ke? huuuwaaaa... ni yang nak nangis makin kuat ni (sebab tak dapat join) T_T

    ReplyDelete
  10. wah! memang mudahlah masak sahur utk puasa nanti..

    ReplyDelete
  11. alhamdullillah Tesco Kota Baru ada stok

    ReplyDelete
  12. Saya tak pernah cuba makanan segera ni. Tapi baca entry kak ida ni, teruja nak cuba.. :D

    ReplyDelete
  13. selalunya sy hanya simpan stok nuget n ayam goreng segera sajok.. nak kena carik ne utk stok berbuka bln ramadhan nnt..

    ReplyDelete
  14. tesco mergong ade x?nk simpan stock utk puasa

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah kkida, very good sharing so ramai la kita senang banyak sahur ini tahun, bole la masa tu kita buat ibadah lebih sikit sambil tunggu subuh :-)

    ReplyDelete
  16. Kkida, kalau bulan puasa, saya akan beli di restoran yang sama, yang saya biasa beli masa bukan puasa. Bukan apa Kkida, saya memang 'cuak' dengan lauk-pauk gerai pasar ramadan ni...

    ReplyDelete
  17. Assalam Kkida...betul cakap akak, kalau bulan pose ni org niaga lebih niatkan nak buat keuntungan jer, kita yg beli pulak ikut tekak je kadang2 kan...sbb tu Ummi pun suka masak sendiri, biarpun balik kerja mcm lipas kudung nak kejar masak dgn time berbuka yg suntuk..tp puashati hatta mee goreng sekali pun, anak2 menjilat sudu...hehehee..

    Waaah best pulak tgk Kkida dapat hadiah MyChef tu...senang la nak sediakan untuk sahur ke, berbuka ke nnt kan...yg dijamin sedap camni baru puashati kalau beli kan..hehe

    ReplyDelete
  18. Ummi,
    kat kuantan pun dah ada product mychef...senang banget kalau ada product ni dalam peti ais...sesak-sesak nafas tu buka aje freezer, pastu panaskan...tak yah masak...hehe...beef keema masala banyak gunanye...sebagai spaghetti sos pun ok...ummi try la...:)

    ReplyDelete
  19. Salam. Kak Ida, memang sesuai produk seperti ni untuk dijadikan simpanan. Maklumlah wanita zaman sekarang, ramai yang bekerja.

    Wah kami akan dapat sedozen ke masa majlis GA tu nanti? Sukanya... :)

    Masa shopping barang2 dapur hari tu, tak terperasan pula produk Mychef. Nanti kena cari.. Banyak menu sedap2.. :)

    ReplyDelete
  20. Sedap ek kak... slalu klu instant kureng sikit rasanya. tp klu dah pakar instant try n kata sedap tu mesti dah pas QC. Mesti cuba

    ReplyDelete