Thursday, July 26, 2012

Guangzhao ~ dinner

dah tengah malam ni tapi mata tak leh nak lelap....sebab tadi kkida tido awal...bila semua orang nak masuk tido kkida pula terjaga...hehe...

jadi kkida nak habiskan cerita guangzhao kkida ni....kkida nak share apa yang kkida makan untuk dinner kat sana....malam kkida makan kat proper restaurant (termasuk dalam package)...3 malam 3 restoran yang berlainan...sebenarnya banyak restoran muslim kat guangzhao....tak susahlah jika gi sana...cuma harganya kkida tak pasti berapa...
hidangannya sama seperti apa yang kkida pernah makan masa gi trip ke hangzhao, shanghai dan suzhao last year...makanan mereka memang kering, tak berkuah...kecuali sup panas yang di hidangkan di akhir meal...dan memang tak pedas...rasa hidangan....oklah...ada yang sedap ada yang kureng sedap....ikut lidah masing-masing...
nasi goreng ni sedap...wbp, hidangan di bawah ni kurang sikit...betul-betul makan tepung kerana intinye sikit sangat...
mereka suka hidangan berasaskan tahu....mungkin sebab murah....tapi tahu ni bila makan kkida rasa kurang elok sikit...adakah memang camtu rasanya atau tahu tersebut hampir expire?.....Wallahhuallam...depa aje yang tahu...kangkung biasa aje...cuma...tengok le batang kangkung tu....jika orang takda gigi atau orang yang bergigi palsu makan pasti tak leh kunyah betul-betul...mau tercekik....hehe....
daging ni sedap....macam daging kebab pula...memang berasa betul...semua orang suka...
ikan steam...oklah...sedap....sapa yang tak boleh makan daging makan le ikan...
mutton....sedap, tapi tak boleh makan banyak....
overall muslim food kat guangzhao not bad...majoriti di masak cara stir fry dan memang berlenang dengan minyak...wbp, depa kurus-kurus belaka...tak tau ke mana ginye minyak yang berlenang tu...hehe...mungkin sebab mereka banyak berjalan dan kurang berkereta seperti kita...:-{

15 comments:

  1. Memang menyelerakan.. Banyak menu sedap.. :)

    ReplyDelete
  2. nmpak sedap je sume makanan kat atas tu..lbh kurang mcm msakan sni je..

    ReplyDelete
  3. Lauk2 mereka mcm citarasa kita juga kan kkida?

    ReplyDelete
  4. dh makan sahur...dtg cni pagi2 lapar la pulak...;)

    ReplyDelete
  5. sekali pandang, mcm masakan ala thai plak.hehe

    ReplyDelete
  6. menarik macam masakan kat sini ajer

    ReplyDelete
  7. semua lauk kegemaran ni.. haruslah saya kumpul duit ikut trip ke Guangzhou, hehe

    ReplyDelete
  8. Kak Ida, kalau tak silap saya daripada a few tv shows, China memang ada satu jenis tahu yang dipanggil tahu busuk. Kalau x silap lah. Bau dia memang busuk pada kita, tapi diorang saja peram dan bagi rasa dia bertukar masam baru di masak ikut suka. Macam kita makan tempe, belacan dan budu lah lebih kurang. Pada kita sedapp, tapi foreigners tak lalu.

    ReplyDelete
  9. oklah....nak kata sedap sangat pun tak nak kata tak sedap pun tak...something different...bila gi luar negara tu kita kenalah experience makanan tempatankan...mana nak cari sambal tumis petai dengan tempoyak kat sana...hehe...

    ReplyDelete
  10. aziela, mungkin juga....kkida rasa tahu tu macam dah lama...memang tak luak tahu tu malam tu...:-P

    ReplyDelete
  11. kangkung tu kalau mak ita yg makan memang membebel dia, pernah dulu ita masak sayur potong panjang2 dia kata "berbelit belit sayur ni kat anak tekak" hehe...

    ReplyDelete
  12. dulu masa pi beijin x tahan food dia masin kkida, tapi sy suka sayur dia org mcm brokoli, bunga kobis, asparagus, segar dan manis :)

    ReplyDelete
  13. ita, tak hadam kangkung tu....kalau uhu uhu pun dia keluar panjang camtu gak...heheheheeee....

    su,
    orang china memang suka makan sayur...masa kakida gi last year pun camtu gak...lauk kurang sayur aje banyak...

    ReplyDelete
  14. ya Allah semuanya nampak sedap...

    ReplyDelete
  15. Tingat zaman duk asrama dulu, kalau batang sayur besar-besar, kami pgl sayur btg balak :-)

    ReplyDelete